Beba Mama poslije poroda 20. rujna 2023.

Mama poručila kolegama: 'Porodiljni dopust nije godišnji odmor!'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nažalost, često u okolini čujemo priče zaposlenika koje uspoređuju porodiljni dopust s godišnjim odmorom. Jedna je majka odlučila stati tome na kraj...

Zaposlenici bez djece na zaposlenike koji uzimaju porodiljni dopust često gledaju kao na one koji odlaze na plaćeni godišnji odmor. Međutim, roditelji dobro znaju da to nije ni blizu istini. Ti dani su naporni - psihički, fizički i emocionalno iscrpljujući. I sigurno nisu odmor. Na to je upozorila Anna Whitehouse na LinkedInu, najvećoj profesionalnoj društvenoj mreži. 

Slikovito je opisala porodiljni dopust. "Porodiljni ili očinski dopust nije praznik. To nije lijepa pauza i nije slobodno vrijeme. To je opojni koktel iščekivanja, očekivanja, dolaska i preživljavanja. To je vraćanje sebe u prvobitno stanje i kretanje među začepljenim mliječnim kanalima, šavovima i krvavim plahtama", napisala je u objavi, koja je ubrzo postala i viralna.  

Možda te zanima... 'Kad se vratim na posao nakon porodiljnog, kao da više neću biti njezina mama' Roditelji

Iako je roditeljstvo nemoguće generalizirati, svaka se majka može barem malo poistovjetiti s ovim opisom porodiljnog dopusta. Anna je potom objasnila, da za razliku od većine poslova, roditeljstvo je "posao" koji traje 24 sata dnevno. "Vi ste potrebni. Svake sekunde ste potrebni - ako ne osobno, onda umno. To je posao. Bez bolovanja. Bez pravedne naknade. To je najprivilegiranija pozicija na svijetu, ali svaki dio sebe morate uložiti. To je i najčišća sreća. To je najveći kontrast. To je život u svom najčišćem, najružnijem, zapanjujuće lijepom obliku, koji stavlja druge iznad vaše gladi, iznad vaše iscrpljenosti, iznad vaših potreba. Odgaja sljedeću generaciju", poručila je. 

Majčinstvo znači i višemjesečnu deprivaciju sna, uz neugodne fizičke simptome kao što su inkontinencija i bolne, ispucale bradavice. Nikada nismo čuli za ovako težak odmor. Tu si i emocionalni usponi i padovi s kojima se susreću mnoge novopečene majke. Dakle, sljedeći put kada čujete neumjesnu opasku o tome kako je lijepo uzeti "pauzu" ili "odmor", kada netko spominje porodiljni dopust, utješite se činjenicom da mame poput Anne znaju pravu borbu i prepoznaju snagu koja je potrebna da biste bili majka.

Možda te zanima... Duhovitim ilustracijama prikazala 'idiličan' život mame na porodiljnom Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.