Roditelji Sretna mama 09. rujna 2019.

Poznate mame trčale za rodilišta i otkrile nam svoja iskustva iz hrvatskih rodilišta

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više od 2300 'zvijezda' trčalo je na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj imali najbolji mogući početak u životu. Pročitaj što su nam rekle poznate mame Nevena Rendeli Vejzović i Mirna Medaković Stepinac

Više od 2300 odraslih i djece, uz podršku više od 100 volontera, trčalo je ove nedjelje na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj imali najbolji mogući početak u životu.

Program utrke održane pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba otvorile su UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Mirna Medaković Stepinac te ambasadorica utrke Nevena Rendeli Vejzović.

 | Author: UNICEF Foto: UNICEF

Mirna Medaković Stepinac UNICEF-ovoj obitelji pridružila se prošle godine. "U prosincu će biti godina dana od kada sam počašćena što sam nacionalna Unicefova ambasadorica dobre volje. S UNICEF-om surađujem već dosta godina na raznim projektima, od kampanje predškolskog razvoja u Gunji, kampanje Čitaj mi, kampanje za udomljavanje, do potpore i promicanja dojenja te Mliječne staze. Unicef u Hrvatskoj radi na raznim projektima kojima je zajednička misija bolji i sretniji život svakog djeteta."

Barbara Finderle Možda te zanima... 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje' Trudnoća

Ispričala nam je i o svojem iskustvu s poroda. "Ja sam rodila na Svetom Duhu u Zagrebu, ležala sam u bolnici tri tjedna prije poroda i dva i pol nakon, dok sam čekala da mi jedno dijete dobije 2 kilograma da se može cijepiti i izaći iz bolnice. Moja iskustva su zaista pozitivna što se tiče doktora i medicinskih sestara i zahvalna sam im što su bili podrška u tako, za mene, emocionalno intenzivnom periodu života."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prasice 😉

A post shared by Mirna Medaković Stepinac (@mirna_medstep) on

Naglašava kako "ono što uvijek može biti bolje je oprema koja se troši i koja zastarijeva i zato smo trčali ove godine na Mliječnoj stazi, za opremu 31 nacionalnog rodilišta za sretniji i bolji početak života svakog djeteta i za njihove majke."

"Briga za djecu nikada ne staje tako da UNICEF nakon trke nastavlja sa svim svojim uobičajenim aktivnostima koje uključuju osobito ranjive skupinama djece. Ukoliko i vi želite omogućiti što bezbrižnije i sretnije djetinjstvo svakom djetetu, posjetite stranicu www.unicef.hr i postanite donator", izjavila je.

Možda te zanima... Nevena Rendeli: 'Mare je bila živac i u trbuhu, a Lea mirna beba' Roditelji

Nevena Rendeli Vejzović trčanjem se bavi već duže vrijeme. "Utrka je unatoč kiši prošla odlično. Oko 2500 trkača istrčalo je 5 i 10 kilometara i na taj način sudjelovalo u opremanju hrvatskih rodilišta, zajedno s donacijama, prikupljeno je više od 700 tisuća kuna!", izjavila je.

"Što se mene tiče, ja sam prvi put trčala s djetetom u kolicima, odnosno gurala sam Vitu, najmlađu kćer, i to je bilo potpuno novo iskustvo. Mislim da sam čak dobila i na brzini jer je zadnja dva kilometra neprestano plakala, pa sam jedva čekala da uđemo u cilj. Mislim da sam ta dva kilometra istrčala za 9 minuta, što je moj osobni rekord", rekla je.

"Ovo je druga godina da sam ambasadorica Mliječne staze i izrazito sam ponosna na sve što Unicef svake godine postiže u svojim akcijama i na sve trkače koji se svake godine odazovu u ovako velikom broju. Prošle sam godine bila ambasadorica u 7.mjesecu trudnoće pa nisam trčala, ali sam obećala da sljedeću hoću. Obećanje sam ispunila unatoč ne baš vrhunskoj formi", izjavila je Rendeli Vejzović.

"Volim se našaliti da sam u posljednje dvije godine čest gost u hrvatskim rodilištima pa jako dobro znam sve prednosti i nedostatke. Uglavnom je situacija takva da je skrb što se tiče ljudske strane odlična, ali uvjeti; sobe, aparati i oprema uglavnom loši. Ja sam rodila na Svetom Duhu u Zagrebu i pretpostavljam da su to još super uvjeti naspram ostatka Hrvatske. Kako sam čuvala trudnoću, a kasnije i bila još desetak dana s blizankama u bolnici, upoznala sam mnoge rodilje i mame koje su morale doći u Zagreb jer u njihovim gradovima na primjer uopće nema opreme za nedonoščad."

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Podsjetimo, UNICEF je kroz kotizacije trkača te donacije građana i tvrtki ove godine prikupio više od 700.000 kuna koje će biti usmjerene nabavci specijalizirane opreme za sva rodilišta u Hrvatskoj i edukaciji zdravstvenih djelatnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.