Roditelji Sretna mama 07. listopada 2021.

Ovo trebaš znati! Detaljne upute za samopregled dojki

grudi, dojke
Foto: Thinkstock ; Detaljne upute za samopregled dojki
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samopregled dojki je važan dio zdravlja svake žene i ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama. Donosimo vam detaljne upute kako raditi samopregled

Rak dojke najučestaliji je tumor kod žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće, a od njega godišnje oboli oko 2500 žena. Ako se bolest otkrije u dovoljno ranoj fazi, izgledi za ozdravljenje su veliki, stoga su redoviti preventivni pregledi od ključne važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti. Samopregled dojki je važan dio zdravlja svake žene i ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama.

Mame o svojim grudima, bez cenzure!

"Pametno je da svaka žena sama nauči poznavati svoje dojke i prepoznavati promjene koje se mogu pojaviti. Samopregled je najlakše izvesti i najpouzdaniji je nakon menstruacije jer tada dojke 'miruju'. Nakon ovulacije, zbog hormonalnih promjena i visokih vrijednosti hormona, žljezdano tkivo 'nabuja' pa je promjene teže zapaziti", objašnjava prof. dr. sc. Snježana Škrablin, spec. ginekologije i porodništva iz KBC Zagreb te Poliklinike GinOps koja pruža usluge vezane uz ginekologiju, porodništvo, humanu reprodukciju i bolesti dojke.

Možda te zanima... Znaš li razliku: Kad na mamografiju, a kad na običan ultrazvuk? Roditelji

Prenosimo upute o samopregledu dojki s web stranice poliklinike GinOps:

Samopregled treba biti detaljan i redovit, i svaka žena može sama uočiti određene promjene na dojkama koje mogu indicirati probleme. No, on nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili ultrazvuk dojki nego samo kvalitetna nadopuna, s obzirom da su vremenski intervali između specijalističkih pregleda od nekoliko mjeseci do dvije godine.

Dojke su organ građen od žljezdanih struktura i jako su ovisne o hormonalnom statusu, što znači da su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Takozvane kvržice se isto tako mijenjaju ovisno o hormonalnom statusu. Zato se preporučuje da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada su dojke opuštene. Bitno je znati da svaka žena kod pipanja najbolje osjeća svoju dojku i može najbolje osjetiti i prepoznati promjene.

Upornim pipanjem svaka žena može upoznati sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu. Iako većina novih promjena, srećom, nije karcinom nego najčešće cista ili drugi oblici mastopatije, svaka novootkrivena promjena zahtijeva daljnju specijalističku obradu (UZV, mamografija, citopunkcija...).

grudi, dojke Možda te zanima... Više poroda i duže dojenje smanjuju rizik od raka dojke Roditelji

Upute za samopregled

Inspekcija

Svaku dojku treba dobro pogledati, ogledalo tu odlično pomaže, treba obratiti pozornost na izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima.

Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom, koja je postavljena iznad bradavice da ne zaklonimo kožu od pogleda, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena, postoji li nešto što povlači ili gura dojku ili kožu i napinje li se kože preko nečega. Istu radnju zatim ponovimo s lijevom dojkom.

Palpacija

Drugi je dio samopregleda, pipanje dojki. Najbolje je dojke pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći.

Najbolje je spojiti prste kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice pobjegnu pred raširenim prstima. Najbolje je ovo raditi dok su dojke mokre, u kadi s nekim gelom za tuširanje ili izvan kade namazati ih nekim mlijekom ili uljem za tijelo.

Svaki dio dojke treba precizno i temeljito opipati, zatim cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Jedan smjer nikako nije dovoljan da bi različito raspoređene strukture u dojci dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov raspored. Upravo je to razlog zašto svaki dio dojke morate pipati iz što više smjerova kao bi vam svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova.

Limfni čvorovi

Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja. Kod pregleda pazuha najprije treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazuh i potom popipati jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići i potom jagodicama prstiju opipati ispod mišića i vidjeti ima li novih kvržica za pokazati liječniku.

Iscjedak iz dojki

Pojava iscjetka može signalizirati ozbiljne bolesti dojke. Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, i vidjeti ima li kakvog iscjetka. Svaku pojavu iscjetka treba javiti signalizirati liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.