Roditelji Sretna mama 14. listopada 2015.

Anatomija dojke

anatomija dojke
Foto: Planetopija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ženske grudi namijenjene su za davanje optimalne hrane dojenčadi te za pružanje seksualnog zadovoljstva ženi, piše dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi 'Žensko tijelo, ženska mudrost'

Iz knjige 'Žensko tijelo, ženska mudrost' poznate američke stručnjakinje za žensko zdravlje, ginekologinje dr. Christiane Northrup, prenosimo vam ilustraciju i opis anatomije ženskih dojki:

anatomija dojke | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Ženske grudi namijenjene su za davanje optimalne hrane dojenčadi te za pružanje seksualnog zadovoljstva ženi. Dojke su žljezdasti organi iznimno osjetljivi na hormonske promjene u tijelu; prolaze kroz ciklične promjene istodobno s menstruacijskim ciklusom. Vrlo su intimno povezane s genitalnim sustavom žene. Stimulacija bradavice pojačava lučenje prolaktina iz hipofize. Taj hormon također utječe na maternicu i može izazvati kontrakcije.

Tkivo dojke pruža se duboko u pazuh, do dijela koji se naziva Spenceov rep. Limfni čvorovi koji dreniraju tkivo dojki također se nalaze u pazuhu. Kad žena rodi i mlijeko joj počne dotjecati, može upadljivo nateći ispod pazuha jer se tkivo dojke puni mlijekom u tom području.

Dojke imaju različite oblike i veličine, kao i bradavice. Kod većine žena jedna je dojka malo manja od druge.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.