Roditelji Sretna mama 07. listopada 2019.

Ove slavne mame pobijedile su rak dojke, ovo su njihove priče

Foto: Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Rak dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma koji pogađa jednu od osam žena.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

Stručnjaci tvrde da je rano otkrivanje raka dojke najbolji način za njegovo izlječenje, zato je svjesnost o njegovoj prirodi i metodama dijagnostike izuzetno važna. 

Ovo trebate znati! Detaljne upute za samopregled dojki

Među brojnim slavnim osobama koje su dobile bitku s ovom teškom bolešću su i glumica Cynthia Nixon, poznata Miranda iz kultne američke serije "Seks i grad", pop pjevačice Kylie Minogue i Anastasia, glumica Christina Applegate i Olivia Newton John. One su iz svoje bitke s rakom dojke izašle kao pobjednice, a cijelo iskustvo naučilo ih je važnim životnim lekcijama koje su odlučile podijeliti s drugima.

Među ovim slavnim ženama je i Peter Criss, bubnjar benda Kiss, što pokazuje da ova zloćudna bolest ne štedi nikoga, te da ne mora pogađati samo žene.

Možda te zanima... Snažne fotografije mame koja je pobijedila rak u trudnoći Roditelji

Donosimo ti priče slavnih mama koje su pobijedile ovu opaku bolest!

 | Author: Mario Anzuoni/REUTERS/PIXSELL Foto: Mario Anzuoni/REUTERS/PIXSELL U dobi od 37 godina Christina Applegate je 2008. godine objavila je da joj je dijagnosticiran rak dojke. MRI je otkrio rak, a testovi su otkrili da je Applegate nositelj gena BRCA (njezina majka je također preživjela karcinom dojke). Imala je dvostruku mastektomiju, zatim rekonstruktivnu operaciju, i otad je bez raka. Za ELLE se otvorila i progovorila o tome kako je živjeti s tijelom nakon operacije: "I tada počnete živjeti s tim sisama, i podsjećaju te svaki dan da ti se to, nažalost, dogodilo i da je dio tvojeg tijela. To se drastično promijenilo i prihvaćanje koje je ponekad teško."

 | Author: John Nacion/Press Association/PIXSELL Foto: John Nacion/Press Association/PIXSELL Pjevačica i tekstopisac Sheryl Crow otkrila je da je imala rak dojke 2006. godine, ubrzo nakon što je prekinula zaruke s Lanceom Armstrongom. U naslovnoj priči za AARP The Magazine, mama posvojenih sinova Wyatt i Levi rekla je: "To je za mene bilo stvarno, stvarno emocionalno vrijeme. Moj se svijet raspadao. Osjećala sam se kao da sam dotaknula samo dno." Otkrila je kako je imala "minimalno invazivnu“ operaciju, a otada je bez raka.

 | Author: John Nacion/Press Association/PIXSELL Foto: John Nacion/Press Association/PIXSELL U Sex i gradu, smjela Samantha bori s rakom dojke, a u stvarnom životu Cynthiji Nixon - Mirandi iz serije Sex i grad - rak dojke dijagnosticiran je 2006. godine.  O svom iskustvu progovorila je tek 2008. godine. Za Good Morning America, Nixon je objasnila da nije odmah na početku podijelila dijagnozu jer je smatrala da postoji stigma oko bolesti. Danas je zdrava mama troje djece.

 | Author: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Edie Falco, poznata kao Nurse Jackie, ova bolest otkrivena je 2003. godine preživjela je ovu tešku bolest i ušla u remisiju. Svoj život je nastavila usvojenjem dvoje djece: sina 2005. i kćer 2008. "Otprilike u veljači 2004. kada sam shvatila da me rak neće ubiti, odgovor je bio jasan. Godinama sam čekala da osnujem obitelj, ali preživljavanje raka može vas natjerati da se poništite. Imala sam 40 godina i bila sam neudana. Ali došlo je vrijeme. Stoga sam započela postupak posvajanja", napisala je u članku za Health.com. "Pitala sam se je li zaista fer posvojiti kad nisam bila siguran da se rak neće vratiti. Ali svaka stanica u mom tijelu trebala je i željela je biti majka. A kad je ovaj dječak Anderson, koji je tako veličanstven i koji toliko liči na mene, rođen je u siječnju 2005., pomislio sam: "Možda je to tako izgledalo u mom životu."

 | Author: AJM/Press Association/PIXSELL Foto: AJM/Press Association/PIXSELL

Bio je to samopregled koji je zvijezdi Briljantina Oliviji Newton-John pomogao otkriti rak dojke. Bila je tolikom strahu da je razmišljala čak i da odbije kemoterapiju. Međutim, kako kaže, prevladao je zdrav razum, imala je kemoterapije ali i radikalnu mastektomiju, nakon čega je potpuno ozdravila. Od tada, Olivia je postala uporna aktivistkinja u borbi protiv raka, njegovoj prevenciji i važnosti ranog otkrića. Osnovala je i Olivia Newton-John Cancer Centre, bolnicu i wellness centar u Australiji, a također je aktivna i u svim dobrotvornim skupovima za prikupljanje novca za borbu protiv raka dojke.

 | Author: O'Connor/Press Association/PIXSELL Foto: O'Connor/Press Association/PIXSELL

Iako joj nikad nije službeno dijagnosticiran rak, Angelina Jolie rekla je da želi biti u blizini svoje djece, pa je uzela svoje zdravlje u svoje ruke. Nakon što je otkrila da nosi 'neispravan' gen, BRCA1, koji povećava rizik od razvoja karcinoma dojke ili jajnika, podvrgnuta je preventivnoj dvostrukoj mastektomiji te su joj uklonjeni i jajnici i jajovod. Dio razloga tih drastičnih mjera, rekla je, gubitak je i majke i bake od raka. "Prošla sam kroz ono što zamišljam da su tisuće drugih žena osjetile. Rekla sam sebi da ostanem mirna, da budem jaka i da nemam razloga misliti da neću živjeti da moja djeca odrastu i da upoznam svoje unuke", napisala je u kolumni za The New York Times. "Nije lako donijeti ove odluke. Ali moguće je preuzeti kontrolu i riješiti se bilo kojeg zdravstvenog problema. Možete potražiti savjet, naučiti o opcijama i donositi odluke koji su prave za vas. Znanje je moć."
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.