Roditelji Sretna mama 17. svibnja 2024.

Kad mama doživi 'burnout', to itekako može štetiti djeci, a evo kako

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moramo spasiti djecu od neostvarivih standarda savršenstva koje im postavljamo. Jednoako tako i roditelji moraju biti oslobođeni svojih neostvarivih standarda roditeljskog savršenstva.

Kada jurimo s jednog mjesta na drugo, jedemo usput, vozimo, šaljemo poruke i razgovaramo na telefon, pokazujemo djeci da je život kaotičan. Kad smo pod stresom, nismo prisutni. Ako naša djeca imaju nešto o čemu žele razgovarati s nama, nismo dostupni da ih slušamo.

Kada pretrpamo radne i društvene obveze, vjerojatno ćemo i djecu pretrpati školskim, sportskim i društvenim aktivnostima. Neka djeca kažu da nemaju vremena za druženje s prijateljima jer su previše zauzeta.

Možda te zanima... 7 stvari koje roditelji često rade i tako udaljavaju djecu od sebe Roditelji

Evo kako majčinsko izgaranje šteti djeci:

1. Djeca ne vide kraj

Jedan od čimbenika povezanih s izgaranjem je da je stres kroničan i da nikada neće prestati. Kad vaše dijete završi projekt ili završi s igranjem u sportskom timu, osigurajte da postoji pauza kako bi osjetili da stresne stvari imaju početak i kraj.

2. Ne inzistirate na brizi za sebe i odmoru za svoje dijete

Pobrinite se da imaju vremena raditi stvari koje vole na nekompetitivan način i da u njihovom rasporedu svaki tjedan postoji vrijeme za dosadu. Da, to vrijeme je potrebno za kreativnost, inovativnost i opuštanje.

3. Ne smanjujete vrijeme izlaganja multimedijima ekranima

To uključuje telefone, tablete, televiziju i vrijeme provedeno za računalom. Razina stimulacije koju djeca primaju svakodnevno preopterećuje njihov mozak. Pauze od ekrana smanjuju razinu stresa koja se ispušta u njihova tijela i povećavaju opuštanje.

Ovi savjeti vrijede i za roditelje.

Smanjenje stresa trebala bi postati obiteljska aktivnost kako bi svi prakticirali brigu za sebe, smanjili stres i prepoznali znakove kroničnog stresa kako bi spriječili obiteljsko izgaranje.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Utjecaj roditeljskog stresa na djecu

Istraživanja o izgaranju kod odraslih i djece pokazuju korelaciju između razine stresa koju roditelji osjećaju na poslu i stresa koji djeca osjećaju u školi. Stres i tjeskoba zbog novca donose najviše razine izgaranja. Osjećaj izgaranja može se prenijeti na obitelj.

Naše visoke, nekontrolirane razine stresa koje rezultiraju osjećajem izgaranja štetne su za našu djecu jer smo im mi uzori. Stalno promatraju što govorimo, što radimo i kako se nosimo sa stresom. Djeca su pod stresom, što znači da će vjerojatno postati odrasli koji su pregorjeli.

Loše vještine suočavanja sa stresom

Jedan od čimbenika koji doprinosi ovoj alarmantnoj situaciji je da imaju loše vještine suočavanja sa stresom. I odrasli imaju loše vještine suočavanja s ogromnim stresom s kojim se sada svakodnevno suočavamo.

Znakovi izgaranja kod djece

Kod djece, određena ponašanja mogu biti znakovi sagorijevanja:

  • Gubitak energije i interesa za stvari koje su im nekad bile važne
  • Anksioznost koja se pojavljuje u društvenim situacijama i u školi
  • Često govore "nije me briga"
  • Smanjena osobna postignuća
  • Lako su ometena više nego inače

Moramo spasiti našu djecu od neostvarivih standarda savršenstva koje im postavljamo. Također, roditelji moraju biti oslobođeni svojih neostvarivih standarda roditeljskog savršenstva.

Možda te zanima... Visoka razina stresa u trudnoći može se povezati s problematičnim ponašanjem djeteta kasnije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.