Roditelji Sretna mama 10. travnja 2023.

Što misliš, koliko slobodnog vremena mami treba da bi bila sretna? Evo što kažu znanstvenici

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su došli do zaključka koja je to količina slobodnog vremena idealna za sreću!

Novo istraživanje pokazalo je koliko je mami potrebno slobodnog vremena  da bude sretna. Sintagma "slobodno vrijeme" i majčinstvo, budimo iskreni, ne idu ruku po ruku. Kad žena postane majka, cijeli joj se život mijenja i čini se da nikad nema dovoljno vremena za sebe. Uvijek postoji briga oko hranjenja, rasporeda aktivnosti, spavanja, kućanskih obaveza, a nije rijetkost da se mamine potrebe i želje nalaze na začelju popisa. Iako često pomislimo kako bi najbolje bilo kada bi imali samo slobodno vrijeme, istraživanje sugerira da to zapravo nije tako. 

Prema istraživanju, postoji količina slobodnog vremena koja je "savršena" količina i to je dokazala znanost. Iako je studija otkrila da ljudi koji imaju više slobodnog vremena općenito imaju višu razinu dobrobiti, postoji određena granica. Ispostavilo se da je čarobni broj slobodnog vremena 2 sata.

Premda to djeluje teško izvedivo u majčinstvu, uz malo kreativnosti i discipline nije i nemoguće. Kad djeca idu na spavanje ili drijemaju tijekom dana, mama će možda morati jednostavno reći ne obavljanju kućanskih poslova i umjesto toga iskoristiti malo slobodnog vremena - za sebe. To zasigurno zvuči lakše nego što jest u praksi, ali mame bi s vremena na vrijeme trebale dati prednost sebi i svojim potrebama.

Možda te zanima... 5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju Roditelji

Također, ohrabrujuće je znati da previše slobodnog vremena može biti štetno. Mame koje su imale pet sati slobodnog vremena dnevno osjećale su se lošije, manje su bile produktivne, što je izazivalo frustraciju i probleme u obitelji, osjećaj ispunjenja zbog dobro izvršenih obveza je izostajao i mogućnost depresivnih stanja je bila veća.

Navedeni rezultati istraživanja su u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem da smo sretniji kada imamo više slobodnog vremena. Iako ponekad ne volimo obavljati kućanske poslove ili  majčinske dužnosti, upravo takav posao stimulira mozak i pomaže u davanju smisla životu. Ako majka previše vremena provodi u "praznom hodu" i ne sudjeluje u svakodnevnom životu i obavezama, mogla bi se osjećati depresivnijom, zbog nedostatka stimulacije, zaključuju autori istraživanja. 

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.