Roditelji Sretna mama 03. travnja 2020.

I roditelji trebaju otpustiti stres: Kako olakšati svakodnevicu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obiteljski život se u svega nekoliko dana u potpunosti preokrenuo, a društvena situacija se mijenja iz sata u sat. Kako bi si olakšali obiteljski život, nekoliko savjeta donosi edukatorica Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba

U vrijeme ove krize mnogi roditelji se bore s osjećajem straha, bespomoćnosti i tjeskobe. I to je sasvim normalno. Obiteljski život se u svega nekoliko dana u potpunosti preokrenuo. A i društvena situacija se mijenja iz sata u sat. Mogli bi reći da je za sada, svakodnevni život ispunjen s neizvjesnošću i nesigurnošću

A kako bi si olakšali obiteljski život, evo nekoliko savjeta.

Organizirajte obiteljski sastanak

Na njemu porazgovarajte s djecom o tome što se događa. Djeca vide da se nešto čudno događa, da su odrasli u strahu, nervozni, ali im baš nije jasno zašto (pogotovo mala djeca). Nemojte im lagati i praviti se da je sve u redu. Recite im kako se osjećate i zašto. Svako prikrivanje stvarne situacije i vaših emocija će pogoršati cijelu stvar. Djeca mogu jako dobro osjetiti naše emocije i pročitati naše stvarno stanje pomoću našeg govora tijela. Zato nema smisla prikrivati ih. To ih može samo zbuniti i uplašiti.

Možda te zanima... 'Hoće li baka i djed biti dobro?': Kako djetetu objasniti zašto su ljudi u samoizolaciji Vrtić

Nemojte se opterećivati perfekcionizmom

U vrijeme kada su djeca kod kuće, kada morate raditi od kuće i još k tome i pomagati djeci oko školskih zadataka i zadaće, teško da ćete uspjeti sve sami odraditi onako kako smatrate da bi trebalo. Zato podijelite kućanske poslove i dogovorite pravila. Možete djeci dati da odaberu što žele raditi po kući. Puno lakše će odraditi ono što si sama izaberu, nego ono što im nametnemo. 

Pronađite aktivnost koja će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom

Pronađite svaki dan za sebe barem pet minuta. To može biti mindfulness tehnika za otpuštanje tjeskobe, yoga, plesanje, šivanje, slikanje, kuhanje, čitanje... Ako vam treba predah ili vas netko živcira, koristite Ja rečenice kako bi im to dali do znanja. Recimo: "Ja trebam odmor." Ja bi se bolje osjećala ako bi...". To će vam puno više pomoći nego da kritizirate ili optužujete ukućane. 

Možda te zanima... Rad od kuće s djecom: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke Roditelji

Vodite računa o spavanju

Zbog boravka u zatvorenom prostoru, mnogi neće imati dovoljno serotonina koji je ključan za proizvodnju melatonina koji je naša prirodna tableta za spavanje. Naime, za lučenje serotonina nam je potrebna sunčeva svjetlost ili danje svjetlo. Isto vrijedi i za djecu. Zbog toga mnogi bi mogli imati problema sa spavanjem. Zato je važno da otprilike sat vremena prije spavanja prigušite svjetla, ugasite sve ekrane, pustite opuštajuću glazbu i tako pripremite tijelo na opuštanje i spavanje. Mali ekrani zavaravaju naše oči i mozak i umjetno nas održavaju budnim. 

Ograničite čitanje vijesti

Recite sami sebi da ćete ih čitati recimo dva puta dnevno po pola sata. Čitanje vijesti, starih obavijesti i raznih nepotvrđenih i šturih informacija može samo pridonijeti tjeskobi i strahu. Sa strahom i tjeskobom se možete nositi tako i da napišete na papir što vas muči. Kada to izbacite iz sebe, bit će vam puno lakše. 

Iako ste u izolaciji to ne znači da se trebate i socijalno izolirati

Koristite sve mogućnosti koje nam tehnologija pruža da kontaktiramo jedni s drugima. Razgovor s prijateljima i članovima obitelji razveselit će vas i raspoložiti, te i cijeli dan učiniti ljepšim. 

Iskoristite vrijeme za stvari za koje prije niste imali vremena

Od spremanja odmara do gledanja filmova i serija. Družite se s djecom i uživajte s njima. Ovo vam je i prilika da se jače povežete kako obitelj.

dijete igra lutke Možda te zanima... Ideje za kreativne igre kod kuće: Lutkarske predstave, smišljanje priča, izrada slikovnice, igre s loptom Vrtić

Besplatni webinar

Kako bi pomogla mnogim obiteljima da se lakše nose s tjeskobom i strahom od potresa te korona krizom Udruga Najsretnija beba Hrvatska će organizirati besplatni webinar na temu Kako pomoći sebi i djeci lakše se nositi s tjeskobom i strahom, u petak, 3.4. u 20:30 sati na YouTube kanalu Udruge Najsretnija beba.

Na webinaru, polaznici će saznati:

  • Vježbe za otpuštanje tjeskobe i straha (odrasli i djeca)
  • Kako pomoću pravilnog disanja umanjiti stres (odrasli i djeca)
  • Vježbe za usmjeravanje događaja u željenom smjeru
  • Vježbe zahvale (usmjeravanje na ono lijepo)
  • Kako usmjeriti misli na pozitivno za vrijeme krize
  • Kako pomoći djeci da se nose sa strahom
  • Kako razgovarati s djecom o krizi
  • Aktivnosti za otpuštanje stresa (odrasli i djeca)
  • Kako stres oslabljuje imunitet
  • Utjecaj pozitivnih i negativnih misli na zdravlje
Možda te zanima... Bojao sam se noći, ali jedva dočekao da kćeri utonu u bezbrižni san, da se njihov supertata pošteno isplače Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.