Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. travnja 2020.

Treća godina je godina kada se sve zauvijek mijenja

Foto: Guliver ;44 potpuno racionalna razloga zašto trogodišnjaci plaču
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete koje plače možda ti pokušava reći da mu se spava ili nešto slično vrijedno. Ne možemo osporiti takvu činjenicu. Ipak, pogledaj bolje bilo kojeg trogodišnjaka koji plače, to je puno više od suza. Jer treća godina je godina kada djeca počnu plakati jer žele svoj put i to žele SADA

Prve dvije godine djetetovog života uvijek su čarobne i lijepe. To svi znaju. Bebe su dragocjene - kotrljaju se po podu, spavaju na našim prsima, guguću... I onda, prije nego što se krenemo, eto trećeg rođendana. Pogledajte samo kako su narasli, kažemo jedni drugima. Prije nego što se okrenemo, počinju hodati po sobi prema našim otvorenim rukama i glesamo to divno dijete koje dolazi nam dolazi u zagrljaj.

Ali onda dolazi 3.

Možda te zanima... 10 razloga zašto je treća godina 'gora' od druge Vrtić

Ništa vas ne može pripremiti za to, za treću godinu 

To je, vrijeme kada dolaze nova iskustva.Suze imaju potpuno novu ulogu. One kreću od vrlo specifičnih značenja kao što su glad ili zatvor ili iscrpljenost do zbunjujućih okolnosti - trogodišnjaci kreću s isprobavanjem i testiranjem svojih sposobnosti. 

Dijete koje plače možda ti pokušava reći da mu se spava ili nešto slično. Ne možemo osporiti takvu činjenicu. Ipak, pogledaj bolje bilo kojeg trogodišnjaka koji plače, to je puno više od suza. 

Jer treća godina je godina kada djeca počnu plakati jer žele po svome i to žele SADA. Otpor se susreće s tantrumima

Djeca ove dobi testiraju tvoje strpljenje. Jer nije lako pronaći ravnotežu između puštanja da rastu i pokušavati ih spriječiti da svaki dan dobiju četiri ili pet šavova.

Osobnost mi iz dana u dan sve više i više izlazi na vidjelo

Kad djeca imaju jednu ili dvije godine, onda su 'općenitiji'. Nije to ništa loše, djeca su sličnija dok još nemaju 3 godine.  Ali kad jednom napune tri godine... pazite. Sve kreće u ovoj dobi. Počinju shvaćati obrasce života. Vruće peći su loša vijest, hvatanje pčela vjerojatno je loša ideja...

Možda te zanima... 15 razloga zašto su mala djeca tako često 'mali ljuti ljudi' Vrtić

Pa ipak, ima toga puno više od onog što otkrivaju pedijatri i dječji psiholozi. Postoji neizgovorena vibra koja dolazi s 3. Testiranje granica znači povezivanje sa sitnijim dijelovima života.  Postoji nešto zaista lijepo u promatranju 3-godišnjaka kako razvija vlastitu strast.

To je stvar bez imena

Treća dob je kada vidiš da djetetovo lice postaje lice koje ćeš jednog dana  gledati kako sjedi tamo u dvorištu nasuprot tebe, jede burger, možda pijucka pivo, i prepoznat ćeš onaj isti sićušni obraz, iskričave oči i blistavi osmijeh koji si do nedavno gledala.

I zato se vrati, uspori, čekajući samo onu čaroliju za koju si znala da dolazi - čaroliju za koju se znala da će se sama osloboditi u jednom prekrasnom prasku treće godine.

Čarolije koju se još sjećaš kao da se jučer dogodila.

Možda te zanima... 16 savjeta za 'preživljavanje' dvogodišnjaka i trogodišnjaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.