Roditelji Sretna mama 13. travnja 2016.

4 razloga zašto mame trebaju prijateljice

prijateljice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najbolja prijateljica zna kako nas motivirati, otvoriti nam oči kad zapnemo i pružiti bezuvjetnu podršku. Samo najbolja prijateljica s entuzijazmom će provesti beskonačno mnogo vremena na kavi s nama i analizirati svaku proživljenu emociju uz prikladne savjete!

Majčinstvo nas mijenja, htjeli mi to priznati ili ne. Od trenutka kad saznate da ste trudni, vaš život se mijenja. Počinjete čitati knjige o roditeljstvu i počinju vas zanimati novi trendovi za bebe. Prije to sigurno ne bi radili. Nakon što postanete majka, vidite koliko je vrijeme ograničeno. I upravo zbog te činjenice, nova faza u vašem životu više će vas spojiti s prijateljicama koje vas razumiju i shvaćaju. Makar se i ne vidite po dva tjedna. Jer ipak, vrijeme je ograničeno. Podrška nekoga tko vas potpuno razumije najbolja je podrška koju možete dobiti, a i zajedno ste jače. Donosimo vam četiri razloga zašto svakoj mami trebaju prijateljice:

1. Nisu vaša mama

Koliko god voljeli vašu majku, morate priznati da nekad dođe do generacijskog jaza. I to je normalno. Osnovne stvari poput pelena i bočica nisu ni slične onima koje je koristila vaša majka. Prijateljice vas mogu bolje savjetovati o stvarima o kojima vaša majka nije nit razmišljala. Možda želite spavati u istom krevetu s novorođenčetom ili nositi svoju bebu u marami  dok će vaša mama tvrditi da bebe trebaju spavati u svom krevetu. Biti mama sada je složenije nego je bilo prije i trebate prijateljice da vas podsjete da niste jedini koji ne uspijevate ispuniti očekivanja o idealu savršene majke.

2. Uvijek su iskrene

Trebate li pozvati 100 ljudi na prvi rođendan svog djeteta? Jeste li pogriješili kad ste rekli punici da ne smije hraniti dvogodišnjaka hrenovkama? Možete li obući malu crnu haljinu iako niste još izgubili onih 8 kilograma dobivenih u trudnoći? Prijateljice će vam dati iskren, ali i taktičan odgovor. Pomoći će vam da shvatite što je primjereno, a što ne, bez izazivanja osjećaja krivnje.

prijateljice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Znaju o čemu pričate jer su i one to proživjele

Odlično je kad se na dnevnoj bazi možete požaliti 'suputniku u patnji', pogotovo ako imaju djecu slične dobi i u istoj fazi kao vaše. No, dodatni je bonus imati i prijateljice čija su djeca starija. Možete biti ponosni na ono što ste naučili i cijeniti što je prošlo. Prijateljice vam mogu otkriti što možete očekivati i kako to riješiti. Prijateljstva koja započnu u parkiću, često traju cijeli život.

4. Razumiju vas na drugačiji način od partnera

Iako imate osjećajnog partnera koji vas razumije i podržava, kad postanete majka neke stvari ni njemu nisu više jasne. Ne razumije vrtlog osjećaja kroz koji prolazite. Suočeni se s nepremostivom razlikom u spolovima kad pričate o mlijeku koje vam neprestano curi, potrebi za šminkom kad idete do dućana u zgradi ili neprospavanim noćima jer je teta u vrtiću nazvala vašu kći 'plašljivom'.S prijateljicom nema granica u 'neugodnim' razgovorima i dužini analize svake riječi koju ste čuli u sučeljavanju s drugom mamom čije dijete neprestano gura vaše kako bi sjelo na ljuljačku. Možete o tome svemu pričati s partnerom, ali nikad to neće biti ispunjavajući razgovor u oba smjera kao s prijateljicom.   

Zato mazite i pazite svoje najbolje prijateljice i njegujte svoje male zajedničke rituale! Jutarnji razgovori uz kavu često nas motiviraju da ostvarimo velike dnevne pobjede!

Iskoristi jutro svaki dan: Klikni svako jutro za priče koje te pokreću i bude kraljicu u tebi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.