Roditelji 19. rujna 2024.

Ovo su 3 uobičajene roditeljske pogreške koje djetetu otežavaju život

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo je samo po sebi izazovno, a ponekad ga sami sebi dodatno otežamo. To dovodi do nezadovoljnih roditelja i stresnih obiteljskih situacija i zbog toga ne uživamo u posebnim trenutcima s djecom.

Tri su uobičajena načina na koja roditelji svoj život (i život svoje djece) čine mnogo stresnijim nego što je potrebno, kaže psihologinja Lisa Kaplin. Evo koje su to greške i kako ih možeš izbjeći:

1. Pokušavaš od djeteta napraviti nešto nije

Roditelji ponekad imaju želje, ideje i očekivanja koja se ne poklapaju s djetetovim prirodnim sklonostima. Na primjer, ako je tvoje dijete introvertirano, a ti želiš da bude društveno ili ako voli čitati, a ti ga guraš u sport. Osim toga, ako djetetu više odgovara da domaću zadaću piše kasnije tijekom dana, a ti inzistiraš da to napravi odmah nakon škole, stvaraš nepotreban pritisak.

Lakše je odgajati djecu kada pratimo njihove prirodne sklonosti, umjesto da ih forsiramo naš plan. To ne znači da ne trebaš postavljati granice, ali znači da trebaš koristiti djetetove snage kako bi potaknula pozitivne vještine i ponašanja, a zatim ih postupno ohrabrivati da istraže i nove izazove.

Umjesto da forsiraš svoju viziju, pokušaj pratiti signale koje ti dijete šalje i primijetit ćeš kolik je mirnija situacija u kući.

Možda te zanima... Ovih 13 rečenica nemoj govoriti djeci jer im tako samo štetiš Vrtić

2. Kontroliraš svaki djetetov korak

Ako stalno komentiraš i kritiziraš svaku sitnicu u životu svog djeteta, to može dovesti do napetosti i frustracije. Primjeri toga mogu biti negativni komentari poput: „Zašto nosiš to, ne izgledaš dobro“, ili usporedbe s drugom djecom: „Zašto nemaš bolje ocjene kao tvoja sestra?“. Ovakvi komentari ne donose rezultate.

Roditeljstvo kroz stalno prigovaranje i kritiziranje ne samo da ne djeluje, već može dovesti do nesretnog djeteta i loših odnosa. Umjesto kritiziranja, bolje je slušati, postavljati nenametljiva pitanja i pružati podršku na suosjećajan način. Djeca prepoznaju roditeljsko nezadovoljstvo, što im samo otežava život. Fokusiraj se na njihove pozitivne osobine i pomozi im da ih razvijaju.

Prije nego što izgovoriš kritiku, zapitaj se hoće li te riječi na neki način koristiti djetetu. Ako neće, možda ih je bolje ne reći.

Možda te zanima... Evo koju grešku najčešće radimo kad djeci postavljamo granice Vrtić

3. Nisi dosljedna kod postavljanja granica i pravila 

Djeca brzo otkriju koje su slabosti roditelja. Ako im prijetiš oduzimanjem privilegija zbog neispunjavanja obaveza, ali to ne provedeš u djelo, učiš ih da ti ne vjeruju.

Nije potrebno postavljati mnoštvo pravila, ali nekoliko ključnih bi se trebalo držati. Na primjer, dolazak kući u dogovoreno vrijeme ili ispunjavanje osnovnih zadataka poput hranjenja kućnog ljubimca. Kada djeca krše pravila, a nema posljedica, gube poštovanje prema roditeljima, što dovodi do dodatne frustracije. 

Postavljanje jasnih granica i dosljedno provođenje pravila ključno je kako bi djeca znala da ozbiljno misliš. Time dugoročno smanjuješ potrebu za daljnjim kaznama, jer djeca shvaćaju da će posljedice uslijediti.

Ukratko, prihvati djecu onakvima kakva jesu, umjesto da ih pokušavaš mijenjati. Izbjegavaj prekomjernu kontrolu i kritiziranje, posebno kako rastu. Postavi jasne granice i dosljedno ih provodi, a to će ti pomoći da izgradiš odnos pun povjerenja i poštovanja. Vrijeme s djecom prolazi brzo, pa ga iskoristi da zajedno uživate u njemu, a ne da stvarate nepotrebne sukobe, prenosi Yourtango.

Možda te zanima... Kako djetetu reći 'ne' na drugačiji način i postaviti učinkovite granice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.