Roditelji Sretna mama 02. rujna 2024.

Ovih osam stvari roditelji najčešće žrtvuju za svoju djecu

Foto: Pexsels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobri roditelji imaju zajedničko nekoliko stvari, a među njima je i ono što žrtvuju za svoju djecu.

Jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih životnih zadataka svakako je roditeljstvo. Svi mi želimo biti najbolji mogući roditelji i osigurati djeci sretan i zdrav život.  Međutim, taj put nije uvijek jednostavan i često je ispunjen izazovima i brojnim poteškoćama. Ono što dobrog roditelja čini posebnim je spremnost na žrtvu, kako bi osigurali bolju budućnost za svoju djecu. 

Možda te zanima... Zašto današnji roditelji 'pregore' zbog roditeljstva? Roditelji

Ovih osam stvari roditelji najčešće žrtvuju za svoju djecu:

San

Roditelji često žrtvuju svoj san kako bi se brinuli za djecu. Studija sa Sveučilišta u Ilinoisu je pokazala da oko 60 posto majki ne spava dovoljno kada su njihove bebe stare tri mjeseca ili mlađe. Iako su se njihovi obrasci spavanja s vremenom poboljšali, stvarnost je da će roditelji obično žrtvovati san kako bi njihova djeca bila sretna i zdrava.

Bilo da je dijete bolesno ili treba pomoć oko škole u zadnji trenutak, roditelji su tu, čak i ako to znači neprospavane noći. Nedostatak sna postaje dio roditeljskog života, jer znaju da je to nužno za dobrobit njihove djece, prenosi Yourtango.

Osobne granice

Roditeljstvo često zahtijeva narušavanje osobnih granica. Djeca trebaju emocionalnu podršku, zagrljaj i pažljivo slušanje. Iako možda nije uvijek ugodno, roditelji se odriču svoje komocije kako bi pružili djeci potrebnu ljubav i podršku.

Ambicije i ciljevi

Mnogi roditelji odustaju od svojih snova i ambicija kako bi se posvetili odgoju djece.  Mame i tate znaju da je važno da budu prisutni u životima svoje djece, kako bi mališani bili sretniji i uspješniji. Roditeljsko žrtvovanje osobnih ciljeva često dolazi iz želje da osiguraju bolju budućnost za svoju djecu.

Društveni život

Roditelji se često odriču svog društvenog života kako bi se posvetili djeci. Iako je to hvalevrijedno, važno je pronaći ravnotežu. Preveliko žrtvovanje može negativno utjecati na njihovo emocionalno i mentalno zdravlje, pa je važno da roditelji pronađu vrijeme i za sebe.

Možda te zanima... Psihologinja: 'Vrijeme koje provodimo bez djece čini nas dobrim roditeljima' Roditelji

Hobiji

Roditelji često stavljaju svoje hobije u drugi plan kako bi se posvetili djeci. Bez obzira radi li se o tjednim sportskim aktivnostima, slikanju ili čitanju knjiga, te aktivnosti postaju manje prioritetne u odnosu na potrebe djece.

Novac

Roditelji često žrtvuju svoje financijske potrebe kako bi osigurali djeci sve što im je potrebno. U današnjem svijetu gdje su troškovi života visoki, roditelji su spremni pomoći svojoj djeci čak i kada im samima nije lako.

Mir i tišina

Kada dođete kući nakon napornog dana na poslu, sve što vam je potrebno su mir i tišina. Ali, roditelji nemaju taj luksuz. Nedavno istraživanje je pokazao da se oko 57 posto roditelja osjeća iscrpljeno. Mame i tate imaju potrebu da ispune određena očekivanja, norme, i "protežu" se na sve moguće načine da u tome uspiju. I to je potez za divljenje, ali imajte na umu da roditeljsko sagorijevanje može negativno da utjecati i na djecu, te da je ipak važno napraviti neki balans.

Praktičnost

Iako praktična rješenja mogu olakšati svakodnevni život, roditelji često biraju teži put kako bi osigurali bolje opcije za svoju djecu. Na primjer, umjesto da svaki dan naručuju hranu, roditelji će se potruditi pripremiti zdrav obrok kod kuće.

Kroz sve ove žrtve, roditelji pokazuju svoju ljubav i posvećenost, nastojeći osigurati svojoj djeci najbolji mogući život.

Možda te zanima... Biti majka danas je puno teže nego prije, evo zašto Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.