Roditelji 09. rujna 2024.

'Oprala' kućanice: 'Nađite posao! Novac vaših muževa nije vaš novac, samo zato što ste im rodile djecu'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rasprava na temu kućanica i zaposlenih mama i mama koje rade od kuće beskrajna je i nema nekog „pobjednika“, kao što to u raspravama obično i biva. Rasprave su u redu, ali nekad se ipak pretjera…

Budući da je nemoguće da se svi složimo oko nekog problema, neke problematike, neke teme, rasprave su sasvim logična stvar. I očekivana u današnje vrijeme. No, isto tako u današnje je vrijeme tako lako pretjerati i tako lako otići predaleko, posebno uz sve 'pogodnosti' koje nude društvene mreže i rasprave koje nisu licem u lice.

Možda te zanima... Svekru i svekrvi objasnila zašto nije mama kućanica. Oni su se naljutili, a svi drugi je pohvalili Roditelji

Tako je i jedna TikTokerica napravila nešto na tom tragu – pretjerala oko rasprave koja se u posljednje vrijeme često povlači. Rasprava je to o tome trebaju li mame biti mame kućanice, trebaju li raditi puno radno vrijeme ili možda raditi od kuće. I svatko ima svoju ideju o tom što je ispravno, a istina je da svaka obitelj zna za sebe…

Iako je ova žena koja je podigla prašinu na kraju izbrisala svoj TikTok video, on je ostao zabilježen kao i svi odgovori koji su uslijedili, a zabilježili su zajedno složenost i ljutnju kakva se često javlja prema drugima koji donosu odluke drugačije od naših.

Žena je inzistirala na tome da se udate žene trebaju zaposliti, i to zato što „novac njihova muža nije njihov samo zato što su rodili njegovu djecu.“ O, da, ovo je dušu dalo za rasprave. Odnosno svađe. Puno je žena oštro reagiralo na njezin komentar, zbog čega je vjerojatno i uklonila izvornu objavu. Ipak, izlazak u javnost sa svojim privatnim mišljenjima na internetu je nešto što traje zauvijek. Žene sa svih strana, sa svih područja - supruge, mame koje rade, mame koje ne rade – podijelile su njezinu objavu u svojim videima i podijelile svoja razmišljanja.

@steph_ny_law #stitch with @sh3lbyv #law #lawyer #familylaw #childsupport #divorce #domesticviolence #domesticabuse #Coming2America #VideoSnapChallenge ♬ original sound - Stephanie

„Možda nisam odvjetnik, ali vjerujem da u većini država postoji zajednička bračna stečevina i da se imovina spaja“, rekla je Lisa P. u odgovoru na originalni video. „Zato postoji ugovor. Međutim, stvarno mi je jako žao što vas je vaš suprug natjerao da u to povjerujete“, nastavila je. „Odgoj malih ljudi je posao, a posao majke koja ostaje kod kuće iznosi oko 260.000 dolara godišnje.“

Inače, jedna je studija koju je provela tvrtka Beike Biotechnology procijenila vrijednost opterećenja roditelja analizirajući vrijeme provedeno na osam uobičajenih kućanskih zadataka: kuhanje, čišćenje, kupnja, pranje rublja, podučavanje, prijevoz, emocionalna podrška i administrativno planiranje. U studiji su izračunali koliko prosječno sati roditelji provode radeći te poslove.

Roditelj s dvoje djece svaki mjesec provede 19,9 sati čisteći i 23,7 sati kuhajući, uz 22,9 sati za općenito vođenje kućanstva. Osim tog, studija je pokazala da bi outsourcing rada roditelja, odnosno angažiranje nekog da radi taj posao, u slučaju roditelja koji ostaje kod kuće s dvoje djece koštao u prosjeku milijun dolara tijekom 20 godina u šest američkih gradova koje su koristili kao izvore.

Druga žena po imenu Steph, koja zapravo i jest odvjetnica, dotakla se na svom TikToku pravnih elemenata koji zapravo osiguravaju da supružnici koji ostaju kod kuće dobivaju naknadu od svojih radnih partnera.

@suzywindy #duet with @Lisa P #Stitch #suzywindy #💃🕺wepa_team🕺💃 #duet ♬ original sound - Lisa P

„Brak je partnerstvo, a taj ste novac zajedno zaradili“, rekla je. „Ako s nekim imate dijete, on je financijski odgovoran pomoći vam u brizi o tom djetetu.“

Ipak, to je više stvar društvenih stavova nego pravnih pitanja, barem kod nas.

Činjenica je, kao što smo na početku već naglasili, da će svaka obitelj najbolje znati odlučiti za sebe. Samo ta obitelj zna što je najbolja opcija za njih, a možda to isto neće biti jednako dobro za druge. No, to nikog nije briga. Brak nije samo pravna institucija, nego je daleko više od tog i svesti ga na pravne stavke, nije dobra ideja.

Sve dok svatko ne bude imao stvarnu slobodu birati kako želi živjeti, a da za to ne bude kažnjen komentarima onih koji samo drukčije razmišljaju, nismo baš puno napredovali. A s druge strane, znamo da je upravo to cijena napretka. I dobro je dok znamo da imamo pravo odlučiti kako želimo bez obzira na komentare.

Možda te zanima... Mama koja radi od doma odgovorila 'hejterima': ''Što god napravimo, uvijek nekom smeta'' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.