Roditelji Kolumne roditelja 07. prosinca 2018.

Ne želim da moja djeca o zlu uče iz crtića, svijet ga je ionako pun

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imat će one kad naučiti o zlu. Ako ćemo realno, svijet ga je pun. Htjela sam od početka krenuti sa usađivanjem dobroga, učenjem razlika između dobrog i lošeg učeći ih da usvoje ono što je dobro, a da je ono suprotno od toga loše i da ga treba izbjegavati

Dozvoljavaš li svojoj djeci da gledaju što hoće? Mislim na televizijski program, naravno. Paziš li kakve crtiće i serije gledaju? Ja pazim. Mislim da im je bolje bez crtića punih nasilja, omalovažavanja, iskrivljenih i pogrešnih vrijednosti i sličnoga. Odmah smo tako odlučili: nećemo im dozvoliti da gledaju nasilne, izrugujuće, omalovažavajuće i slične sadržaje. Samo konstruktivne, pozitivne, one koji ih mogu naučiti ispravnim, istinskim i poželjnim vrijednostima. To je značilo da moramo sjesti s njima i doslovno odgledati sve to s njima, a zatim sjesti i reći:

"Vidiš, ovo je pogrešno/ružno/nedopustivo…" ili  "Evo, ovako treba, ovo je dobro, ispravno…"

Likovi iz crtića djeci su uzori, odgojitelji i prijatelji

Kad djetetu od dvije godine pokušavaš ukazati na takvo nešto, nađeš se na nepoznatom terenu. Nisi sigurna koliko od toga što djetetu govoriš ono stvarno razumije. Trebalo je vremena, truda i kontrole da dođeš do onoga do čega smo mi došli, a to je da dijete samo dođe do nas noseći daljinac i govori "Mama (Tata), hoću drugi crtani, ovaj je babaroga" ili samo sebi nađe nešto drugo za gledati.

Možda te zanima... Zarađuju na djeci: U dječjim filmovima sve je više nasilja i aluzija na seks Vrtić

Djeca se poistovjećuju s crtanim likovima i oponašaju ih

Ipak, mislim da nam je ta odluka donekle i pomogla u odgoju, jer smo djetetu kroz crtane likove i njihove postupke ukazivali na dobro i loše. Znamo da se djeca često poistovjećuju sa crtanim likovima i oponašaju ih, pa smo odlučili stati na kraj tome odmah u početku, dok se nije izmaklo kontroli. Starijoj nije trebalo dugo da nauči, a mlađa je još mala, ali uči uz nju. Sjedimo u dnevnoj sobi uz upaljen televizor, i ako krene neki „babaroga“ crtić, okrene se prema meni, ispruži prstić prema televizoru i ispusti nekakav zvuk kojim kao da govori: "Vidi, mama, babaroga. Makni to."

Oprez! Najmlađi doslovno shvaćaju poruke u reklamama

Ponekad osim toga donese i daljinski upravljač i stavi mi ga u krilo. Mala je ona još, znam ja to, ali ona zna. Znam da zna po ovakvim njenim postupcima. Sa svojih 16 mjeseci ne bi to radila da ne zna. Isto je bilo i sa starijom. Isto smo ju učili, i isto je reagirala.

Možda te zanima... Istraživanje: Braća i sestre Vrtić

Imat će one kad naučiti o zlu. Ako ćemo realno, svijet ga je pun. Htjela sam od početka krenuti sa usađivanjem dobroga, učenjem razlika između dobrog i lošeg učeći ih da usvoje ono što je dobro, a da je ono suprotno od toga loše i da ga treba izbjegavati.

Misliš da opterećujem djecu i da im je to u njihovoj dobi previše. Vjeruj mi, nije. Vidim to svaki dan, a najdraže mi je slušati stariju kad odraslima objašnjavaju takve stvari. Gledam ih kako u čudu šire oči i otvaraju usta. To mi dovoljno govori.

medijska pismenost Možda te zanima... Djeca su izložena snažnim medijskim utjecajima, naučite ih kritički razmišljati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.