Roditelji Kolumne roditelja 30. srpnja 2018.

Mamini trikovi: Kako svoju obitelj štitim od sunca

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunce nam je već debelo pokucalo na vrata, a osim na svoje najmlađe trebate pripaziti i na zaštitu svoje kože

Drage moje mame, sunce nam je već debelo pokucalo na vrata, a osim na svoje najmlađe trebate pripaziti i na zaštitu svoje kože. Tijekom godine većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne vidimo sunca mjesecima, pa kada dođe proljeće počinjemo sve više vremena provoditi vani na suncu. To je zapravo šok za kožu i zato ju trebamo adekvatno zaštititi.

Ja smatram da su osim dermatologa, farmaceuti jedine adekvatne osobe koje mogu sigurno davati savjete o zaštiti kože od sunca. I upravo zbog toga sam ja savjet za najbolju zaštitu potražila od strane farmaceuta, pa evo nekih od njih.

Ne izbjegavajte sunce

Na samom početku je važno da razjasnimo najbitniju stvar, a to je da se sunce ne treba izbjegavati, dapače sunčajte se što više, ali pripazite da to bude u normalnim satima i da pri tom koristite adekvatnu zaštitu jer je nezaštićena koža sklona starenju i nastanku alergija. Koji god tip kože bio vaš važno je da odaberete zaštitni proizvod koji će vam najbolje odgovarati, a to ćete moći tek kada sigurno odredite svoj tip kože. 

plaža, more, dijete Možda te zanima... Kako djeci olakšati ljetne vrućine? Vrtić

Kada je sunce jače važno je da se koriste preparati čiji SPF faktor ne smije biti manji od 30, a za vrijeme jakih vrućina SPF faktor za zaštitu mora iznositi 50. Naravno da prilikom kupnje preparata za zaštitu morate i pripaziti da u sebi sadrži zaštitu od UVA zraka. 

Dijelovi tijela koji su najviše izloženi suncu

Prilikom nanošenja preparata posebnu pažnju trebate obratiti na one dijelove koji su najviše izloženi suncu kao što su nos, usnice, vrat, dekolte, ruke, gornji dio stopala, lice, uši, zatiljak, ramena, leđa i područje iznad koljena. U potpunoj zaštiti kože od sunca ne mogu vam pomoći kreme jer je tijelo i nakon njihovog nanošenja i dalje izloženo suncu. Zato se preporučuje nošenje prozračne odjeće koja će prekriti najizloženije dijelove tijela kao što su leđa, ramena i ruke, a oči i glavu je potrebno zaštititi sunčanim naočalama i šeširom. Prilikom nanošenja kreme nije ju potrebno nanositi u više slojeva već je potrebno ravnomjerno ju nanijeti na sve dijelove tijela. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Priprema kože za sunce

Prije sunčanja kožu nemojte pripremati u solariju jer solarij zapravo nije dobar način pripreme kože za sunce. Osobe koje imaju prirodno tamniji ten te koje teško izgore na suncu i koje lako pocrne nisu zaštićene od štetnih sunčevih zraka. 

Možda te zanima... Kako djecu pravilno mazati kremama za sunčanje? Vrtić

Bez obzira koliko njihova koža bila neosjetljiva ona zahtjeva istu zaštitu kao i svaki drugi tip kože. Tamnija koža nema prirodnu zaštitu od UV zračenja i zato joj je potreban dobar zaštitni faktor. 

Visoki zaštitni faktor

Kada na tijelo nanesete visoki zaštitni faktor to ne znači da možete biti duže na suncu. Visoki zaštitni faktor samo određuje koliko postotak UVB zraka se sprečava da dospiju do kože. UVb zrake su odgovorne za pojavu crvenila i opekotina od sunca, a SPF ih sprečava i filtrira. 

SPF 15 sprečava 93%, SPF 30 sprečava 97%, a SPF 50 sprečava 98%. Preporuka dermatologa i farmaceuta je da se uvijek koristi najviši zaštitni faktor, ali to ne znači da možete neograničeno boraviti na suncu.

beba plaža more sunce sunčanje krema Možda te zanima... Vodič kroz zaštitu od sunca u prvoj godini Beba

Preparati za zaštitu kože tijela su bogatije teksture zbog čega se ne preporučaju nanositi na lice onim osobama koje imaju mješovitu ili masnu kožu. A osobama koje imaju suhu kožu lica takve bogate kreme mogu izazvati pojavu bubuljica. 

Zaštita lica od sunca

Za lice je potrebno odabrati preparat koji u potpunosti odgovara potrebama kože, a najviše zato jer je lice najviše izloženo suncu i mora se zaštititi svakog dana. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Neke žene vjeruju kako je njihova uobičajena hidratantna ili tonirana dnevna krema sa zaštitnim faktorom 20-25 dovoljna za dobru zaštitu lica od sunca, ali to nije točno. Takvi preparat štite samo prilikom kratkotrajnog izlaganja suncu za vrijeme cijele godine, ali ne i za dužeg izlaganja jakom suncu i za vrijeme sunčanja. 

trudnica plaža Možda te zanima... Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno? Trudnoća

Kada se duže izlažete suncu morate koristiti preparat koji je posebno namijenjen zaštiti od sunca, a tek onda možete staviti puder preko njega. 

Oblačni dani

Nanesite zaštitu na kožu i za vrijeme oblačnih dana kako se kožu ne bi doveli do oštećenja i opekotina izazvanih suncem jer 80% UVA zraka prodire kroz oblake. 

UVA zrake prolaze i kroz staklo zbog čega se savjetuje osobama koje borave često u automobilu i pored prozora da na kožu nanesu adekvatnu zaštitu. 

Možda te zanima... Beba i ljetne vrućine: Koliko toplo je pretoplo za bebu? Beba

Prilikom korištenja vodootpornih preparata morate ih nanijeti nakon kupanja jer vodootporni preparati koži pružaju zaštitu 45 minuta nakon izlaska iz vode. I zato nakon plivanja ili jačeg znojenja pokušajte u roku od sat vremena ponovo na kožu nanijeti novi sloj zaštitnog faktora.

Stvaranje vitamina D

Koristi koje osoba ima od stvaranja vitamina D su manje od štete koja se nanosi koži koja nije adekvatno zaštićena. Čak i onda kada je koža zaštićena ona stvara dovoljno vitamina D pa nema razloga za brigu.

tablete vitamini Možda te zanima... Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.