Beba Zdravlje i njega bebe 20. srpnja 2016.

Olakšajte djetetu ljetne vrućine

beba, mama,  plaža
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Boravak na otvorenom je važan, ali na najvećim vrućinama sklonite se u hladovinu ili u kuću, koju možete rashladiti klima uređajima ili ventilatorima, no pazite na temperaturu. Ljeti pazite i na dovoljan unos tekućine

Ljeti kada su visoke temperature, boravak na suncu izbjegavajte od oko 11 do 17 sati. U to doba možete planirati ručak, popodnevni odmor i boravak u zasjenjenom dijelu vrta ili parka. Na plažu s bebom idite ranije u jutro i kasnije predvečer.

"Iako to svi pedijatri i mediji preporučuju, još uvijek se događaju bolesti zbog pretjeranog izlaganja suncu praćene mučninama i povraćanjem. Bebe su posebno osjetljive na velike vrućine. Idealno bi bilo da bebu dojite, jer tada nema problema s prehranom i izborom tekućine. Ipak i bebi koju dojite pri velikim vrućinama možete ponuditi vode ili čaja", kaže mr.sc. Giovana Armano, specijalist pedijatar.

Tuširanje i kupanje ljeti su dobar način za rashladiti se, a pedijatrica savjetuje i nekoliko puta na dan jer će djeci tako biti ugodnije.

"Ako borave u zatvorenom prostoru, preporuka je da to budu prozračene i klimatizirane prostorije. Sami klima uređaji nisu idealno rješenje, pa ako je moguće  bilo bi dobro prostoriju prozračivati prirodnim putem te možda povremeno koristiti i ventilatore koji miješaju zrak. No najčešće su u prostorijama klima uređaji. Pazite da temperatura ne bude mnogo niža u prostoriji nego vani jer to nije zdravo", upozorava pedijatrica i preporučuje da koristite svaki trenutak da dijete držite na otvorenom, primjerice u sjeni drveća, borova ili u vrtovima ispod tende. Kad se igra vani, dijete obavezno namažite kremom s visokim zaštitnim faktorom.

Pri svakom izlasku na otvoreno, bez obzira što beba neće biti na direktnom suncu, namažite izložene dijelove tijela kremom s visokim zaštitnim faktorom. Najbitnije je da je proizvod primjeren za dječju kožu, bez konzervansa, s visokim UV zaštitnim faktorom, ne manjim od 50.

Ljeti je iznimno važan dovoljan unos tekućine, ali i prehrana. Djeci ponudite puno voća i povrća jer ove namirnice sadrže od 70 do 95 posto vode. Pravi izbor su zelena salata, krastavci, jagode i lubenica. Kako biste im olakšali hidrataciju, za vrijeme ljetnih vrućina zamrznite sok od voća u čašama.

Voćni jogurt je namirnica puna vode, sadrži je čak i do 80 posto, a uz to i dosta voća. Izmiksajte u blenderu jogurt i bobičasto voće kao što su maline, jagode ili borovnice. Tako ćete dobiti zdravu, hidratizirajuću užinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.