Roditelji 06. studenoga 2023.

Jedva čekaš Interliber? Evo našeg popisa zanimljivih slikovnica, knjiga i događanja za djecu i roditelje

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Interliber je jedan od omiljenih sajmova koji vole gotovo svi, pa tako i roditelji. Ulaz na sajam je besplatan, nađe se nešto zabavno za sve - od najmlađih do najstarijih, a stigne se i na vrijeme kupiti božićne poklone, i to one koje svi volimo - knjige i slikovnice. Naša suradnica Tea Agejev pripremila je izbor svojih preporuka za Interliber čija su vrata otvorena od 7. - 12. studenog.

Prije Interlibera uvijek napravim svoj plan za kupovinu. Naravno, plan je najčešće samo popis stvari koje se neće dogoditi. Zato ja usprkos detaljno razrađenoj strategiji za Interliber svake godine kući dođem sa sasvim neplaniranim "ulovom". Omiljeni su mi štandovi antikvarijata i košare sa zadnjim primjercima starih izdanja. Tako sam prošle godine došla kući s odličnim Striborovim izdanjem vječnog klasika "Heidi", moje su kćeri ugrabile nekoliko "Princeza Sissy" u izdanju Naše Djece, a umjesto radionica na koje smo planirale ići ostale smo na predstavljanju glazbene slikovnice koja nam je tog trena privukla pažnju i odlično smo se zabavile. Kao što vidite bolje je u kalendaru rezervirati nekoliko termina za posjet Interliberu.

Možda te zanima... Djeca kojoj se čita prije vrtića naprednija su od svojih vršnjaka Vrtić

Zanimljiva događanja

I ovaj Interliber je krcat zabavnim i edukativnim popratnim događanjima. Ima tu svega od udobnih kutaka za čitanje, Kemijskih pub kvizova, Izložbe senzornih priča, STEM radionica za najmlađe do nastupa zborova Kikića i Genijalaca. Na otvorenom vas čeka DJ Akademija i Kvartet Saksofona kao i šetnja s likovima iz Zagorkinih romana.

Ljubitelje slikovnica sigurno će razveseliti dodjela nagrade Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu Ibis grafike. Mi volimo njihova izdanja knjiga za djecu poznatog autora i ilustratora Kestutisa Kasparavičiusa, posebno Dan jagoda, pa ćemo sigurno potražiti i njihov štand.  

U Vremenastim pričama, Zorana Vakule koje je ilustrirao  Nik Titanik (izdavač je Rockmark) osim teksta i ilustracija naći ćete i premetaljke, rebuse, ispunjaljke i stranicu za bojanje, a vjerujemo da će predstavljanje biti jednako poučno i zabavno kao i sam autor i njegove slikovnice zato posjetite Paviljon 6 u utorak 7.11. u 18 sati.

Od druženja s autorima naša preporuka ide druženju s nagrađivanom autoricom i dugogodišnjom urednim Dramskog programa Hrvatskog radija Nives Madunić Barišić  u 14.15 u srijedu 8.11. u paviljonu broj 7.

Nives Madunić Barišić rođena je 1968. godine u Osijeku koji još uvijek smatra svojim gradom premda živi i radi u Zagrebu. Za djecu je napisala nekoliko igrokaza, poput Mala zelena gusjenica, Naša je mama postala zmaj, Ispod zvončića se rodio kraljević, romane Tajna čokoladnih bombona, Lunapark kao i romane serijala o Hani i Janku…“ Između ostalog piše na stranicama Mozaik knjige koja je ujedno i organizator druženja na Interliberu. Radio igre za djecu i mlade ove autorice možete poslušati na stranicama Hrvatskog radija i tako se pripremiti za druženje.

Popis za božićnu kupovinu

Puno mojih prijateljica ima istu naviku kao i ja, i već nekoliko dana razmjenjujemo poruke s preporukama za ovu nama važnu nabavku. Naime, volimo otići na Interliber i tamo kupiti većinu božićnih poklona. Knjige, slikovnice i bojanke skrivaju se duboko u ormar s posteljinom gdje ih mali detektivi sigurno neće pronaći. Ako imate slične namjere obratite pažnju na sljedeće:

Pisma djeda Božićnjaka, J.R.R.Tolkien, Lumen

Više od trideset godina prije objavljivanja Prstenove družine, Tolkien je započeo jednu posebnu obiteljsku tradiciju. Naime od 1920. autor je igrao ulogu Djeda Božićnjaka i svake godine pisao božićna pisma svojoj djeci Johnu, Michaelu, Christopheru i Priscilli. Iako je autor to nastavio raditi sljedećih dvadesetak godina tek je 1976. javnosti predstavljena zbirka pisama J. R. R. Tolkien's Letters from Father Christmas. Luksuzno izdanje opremljeno brojnim dodacima sigurno će vas razveseliti.

Čarobna moć božićnog kuglofa, Kata Bošković,  Slatkopedija

Nakon uspješnih slikovnica Kad nestanu slastičari i U potrazi za čarobnim božićnim keksićima stiže nam slikovnica koja želi djeci poručiti da je bit blagdana zajedništvo i ljubav, a ne skupi darovi i raskošni ukrasi. Naravno u slikovnici ćete naći i jedinstven recept koji možete iskušati za blagdane. Predstavljanje slikovnice je 8.11. u 11 sati u paviljonu 6.

Zašto je Život svetog Nikole, bojanka u izdanju Verbuma idealan dar za čizmicu za one najmlađe ne treba dodatno objašnjavati, zar ne?  Putovanje malenoga hodočasnika istog izdavača odličan je poklon za Božić za malo starije klince. C. S. Lewis, autor Narnije, nije je bez razloga nazvao  knjigom koja je zadivila svijet. Književnica Helen Taylor vjerno je prilagodila Hodočasnikovo putovanje za suvremene mlade čitatelje, a vrhunski majstor-ilustrator Joe Sutphin prikazao je likove Bunyanove priče kao privlačna šumska stvorenja, smjestivši radnju u prirodu, na livade, planine i uz jezera. Mene ilustracije pomalo podsjećaju na prelijepe slikovnice Beatrix Potter, autorice slavnog Petra Zecimira i svojim klasičnim izgledom sigurno će trenutke zajedničkog čitanja učiniti posebnim.

I za kraj, Elementove Priče o umjetnosti

Kao dramskog pedagoga i nekog tko se svakodnevno trudi približiti najbolje od umjetnosti djeci i mladima razveselila me serija slikovnica Priče o umjetnosti. Vrhunske umjetničke slike, Plesovi svijeta i Glazbena iznenađenja pružaju djeci starijoj od pet godina priliku zaviriti u svijet vizualnih i izvedbenih umjetnosti na način primjeren njihovoj dobi. Udobno se smjestite i proučite ove slikovnice, komentirajte što vam se sviđa, a što ne i zašto. Dobar ukus se formira već u najranijoj dobi, a gdje bolje nego u vašem krilu dok listate slikovnicu…

Naravno naš popis želja za Interliber 2023 ovime nije ni blizu završen. Svakako još virnite na Raspored događanja i potražite svoje favorite za upisivanje u obiteljski kalendar.

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.