Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. siječnja 2022.

Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja?

Foto: Shutterstock ; Čitanje prije spavanja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitanje prije spavanja itekako pomaže mališanima. Djecu uči empatiji, strpljenju, proširuje im vokabular, vidike i maštu...

Svatko tko ima dijete ili radi s djecom zna da ona upijaju sve oko sebe poput spužve, posebno u ranom djetinjstvu. Tu je osobinu djece važno iskoristiti i naučiti ih nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na dob, čitanje će potaknuti razvoj mozga, stvorit će dublju povezanost i bliskost između roditelja i djeteta, a dijete će razvijati i mnoge druge važne životne vještine. Stručnjaci se slažu; stvaranje malog rituala čitanja knjiga svake večeri dugoročno može učiniti čuda za djecu! 

U nastavku pročitaj zašto je čitanje prije spavanja mnogo više od pukog ispunjavanja slobodnog vremena.

Možda te zanima... 7 neobičnih stvari koje rade izrazito inteligentna djeca Vrtić

1. Uči dijete strpljenju

Strpljenje je vrijedna vještina. Srećom, to se može naučiti djecu od najranije dobi, jer slušanje priča koje im se čitaju čini bebe strpljivijim. Razvijanje vještine strpljenja čini vaše dijete boljim u aktivnom slušanju. Na taj će način u budućnosti tvoje dijete biti dobar slušatelj te će ga ljudi više cijeniti.

2. Obogaćuje vokabular

Prema studiji provedenoj u bolnici Rhode Island, bebe kojima se čitalo mogle su razumjeti više riječi od beba koje nisu. Rezultati su pokazali da se receptivni vokabular djece povećao za 40%, dok je samo 16% bio u skupini kojoj se nije čitalo, piše Brightside.

3. Obogaćuje im maštu

Čitanje proširuje našu maštu, pa s obzirom na to, čitanje bi potaknulo maštu djeteta. Što više čitaš svojoj djeci, to im postaje lakše zamisliti te riječi i priče u svojim mislima. Taj stalni trening mozga poboljšava djetetovu sposobnost da zamišlja i bude kreativniji i otvoreniji za nove ideje.

4. Uči ih kako da budu empatičniji

Možda ne možeš zamisliti da knjige i empatija idu zajedno, ali idu, a toj vrlo važnoj životnoj vještini možete učiti svoje dijete od malih nogu. Kada se djeci čitaju priče ili ih sama čitaju, imaju priliku vidjeti i doživjeti tu priču iz gledišta lika. Na taj način mogu razumjeti što se događa tim likovima, doživjeti njihova iskustva i razumjeti njihove osjećaje.

5. Poboljšava vještine razgovora

Čitanje poboljšava djetetovu sposobnost uključivanja u razgovor i komunikacije. Nemoj se previše živcirati ako te dijete stalno prekida dok mu čitaš priču, to je zapravo jako dobra stvar. Odgovaraj na njihova pitanja, objasni im stvari i povežite ono što se događa u priči koju čitate s nečim što vam se moglo dogoditi u stvarnom životu. Pomozi im da se uključe u razgovor, to će im pomoći u kasnijem životu.

6. Uči ih da obraćaju pažnju

Djecu, osobito malu, vrlo je lako omesti, pa ih čitanje može naučiti koncentraciji i sposobnosti pažnje. Dok im čitaš moraju slušati i mirno sjediti kako bi shvatili priču. Dodatne prednosti tome su bolje razumijevanje čitanja, bolja samodisciplina, dulji raspon pažnje i bolje zadržavanje pažnje. Sve su to vještine koje će vašoj djeci uvelike koristiti u školi i u životu kao odrasloj osobi.

7. Čitanjem usađujete djetetu ljubav prema čitanju

Ako kreneš čitati priče djeci dok su mala, pomoći ćeš im da razviju strast za knjigama i čitanjem. Djeca, kada su izložena knjigama, vjerojatnije će ih odabrati umjesto videoigara, TV-a i drugih oblika zabave, čak i kada postanu starija!

Možda te zanima... Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.