Roditelji Proslavi s nama Svjetski dan djece! 21. studenoga 2021.

Čitanje potiče unutarnji svijet i maštu kod djece

čitanje dijete
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitanje jača kreativnost, proširuje maštu, a dijete kroz priče uči o svijetu oko sebe, uči razliku između dobra i zla, potiče empatiju i logično razmišljanje, a sve to ga izgrađuje u snažnu osobu

Naš mozak mora biti aktivan kako bismo ostali zdravi, a čitanje je odlična vježba za um. Albert Einstein je rekao: "Ako želite da vam djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu inteligentnija, čitajte im više bajki". 

Utjecaj čitanja na razvoj djeteta je velik i mnoga istraživanja istaknula su njegove prednosti. Čitanjem djetetu u ranoj dobi potičemo razvoj djeteta i jačamo naš emocionalni odnos. A jednako tako važno je odgajati dijete da voli knjige i čitanje jer čitanje jača kreativnost, proširuje maštu, a dijete kroz priče uči o svijetu oko sebe, uči razliku između dobra i zla, a sve to ga izgrađuje u snažnu osobu. Čitanje od najranije dobi potiče empatiju i logično razmišljanje, a istraživanja su pokazala da rano učenje i čitanje mogu utjecati na kreativna područja mozga.

Knjige omogućuju prelazak iz svog svijeta u novi

Mala djeca prirodno imaju sposobnost koristiti svoju maštu i sanjati velike snove. Čitanjem naglas djetetu pomaže mu da koristi svoju maštu da istražuje ljude, mjesta, vremena i događaje izvan vlastitih iskustava. Čitanjem knjige otkrivaju se nova područja mašte i tako se djetetu mogu otvoriti vrata u sve vrste novih svjetova. Proširujući maštu djeteta, vjerojatnije je da će dijete sanjati veće snove i djelovati kreativno što mu može koristiti u školi, poslu i životu u budućnosti.

Čitanje omogućuje prelazak iz vlastitog svijeta u drugi. Listajući stranice knjige dijete ima priliku uroniti u živote izmišljenih likova i učiti o svijetu koji je potpuno drugačiji od našeg. Također može naučiti nove riječi i izraze, ali i proživjeti niz emocija.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čitanje nas navodi da koristimo svoju maštu za predodžbu likova, vizualiziranje njihovog izgleda i okruženja te nagađanje što slijedi. Tako dijete mora koristiti svoju maštu ako želi učiti o drugim ljudima, mjestima, događajima i vremenima. Takva mašta dovodi do veće kreativnosti jer djeca koriste ideje u svojim glavama i za druge stvari, primjerice u školi ili igri.

Knjige pomažu djeci da razumiju svijet oko sebe i međuljudske odnose, obogaćuju svoj unutrašnji svijet, pomaže im da kvalitetnije rješavaju probleme s kojima se suočavaju, razviju empatiju kroz povezivanje s likovima i suosjećaju s njima.

Također, čitanje poboljšava govorne i jezične sposobnosti, razvija vještine pismenosti te utječe na razvoj koncentracije. Pozitivni utjecaji čitanja javljaju se već kod prve knjige koju roditelj čita djetetu, a kroz djetinjstvo se šire i nadograđuju. Čitanje je puno kompleksnije od gledanje televizije, potiče mozak da više radi i stvara nova iskustva. Osim toga, stalna kretanja, jarka svjetla i zvukovi koji dolaze s ekrana zapravo potiču stres i naprezanje mozga, dok čitanje smiruje i opušta oči i mozak. 

Kao društveno odgovorna tvrtka, PEPCO Hrvatska redovito sudjeluje u projektima i akcijama pomoći djeci i kroz donatorske aktivnosti redovito podržava rad dječjih udruga i domova za djecu. Osim toga, PEPCO vodi računa da u ponudi proizvoda uvijek ima širok raspon proizvoda za djecu svih uzrasta koji su zbog svoje pristupačne cijene dostupni svim roditeljima. Poopeys pelene odlikuje kvaliteta izrade i povoljna cijena. Dostupne su u svim PEPCO trgovinama diljem Hrvatske. Kupnjom Poopeys pelena u razdoblju od prosinca 2021. do svibnja 2022. pomoći ćete obnovu sisačke bolnice stradale u potresu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.