Roditelji 22. rujna 2023.

„Isplati li se imati djecu?“ Ova je mama vrlo realno odgovorila na to pitanje

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekima nije lako odlučiti žele li imati djecu. Nije svima lako prijeći iz samostalnog života ili braka u brak s djecom. Činjenica je da to uključuje određene žrtve, pa kad već postaviš to pitanje…

Nije lako biti roditelj. Nije lako odlučiti se na to da postaneš roditelj. Nije lako proživljavati sve te faze, sve te noći, sve to nespavanje, sve to… No, znaš sve. Ipak, rijetki su roditelji koji će reći da su se zeznuli da možda ipak nije vrijedilo imati djecu. Takve bismo odmah okarakterizirali kao nesposobne i pomislili kako bi im bilo bolje da niti nisu imali djecu.

Upravo takvo slično pitanje postavila je jedna žena na TikToku i zamolila svoje pratitelje da pomognu uvjeriti je da se „isplati imati djecu". Ne znamo za druge, ali jedna je mama i spisateljica u svom videu kao odgovor na njeno pitanje savršeno sažela i pojasnila što znači biti roditelj.

“Mislim da ako pitate isplati li se imati djecu, onda niste spremni za roditeljstvo,” spisateljica Farrah Haidar otvoreno kaže. "Znam da zvuči grubo, ali jednostavno niste."

Haidar je objasnila da, ako osoba želi izvući neku „korist“ iz toga što ima djecu, onda možda ne bi trebala imati djecu, jer to doista nije ono što roditeljstvo podrazumijeva.

I jako je to dobro rekla. Pogotovo u prvih nekoliko mjeseci, dijete će vam iscrpiti sve vaše snage i nećete dobiti ništa zauzvrat, čak ni kontakt očima. Potrebno je nekoliko mjeseci da vam prvi osmijeh ili hihot malo napuni baterije. Osim toga, kako ističe Haidar, nitko drugome ne može reći kakvo će biti roditeljstvo jer je put svakog roditelja drugačiji.

“Nitko vam ne može reći kakvo će biti roditeljstvo. Želite li znati zašto? Jer roditeljstvo svake osobe je potpuno drugačije”, objašnjava ona. "Kada odlučite postati roditelj, odlučili ste se za jednu od najluđih vožnji u svom životu nad kojom nemate nikakvu kontrolu, nikakav pregled i nitko vam ne može reći što će se dogoditi."

@farrahhaidar #stitch with @Jen & Eevee #momsoftiktok #motherhood #kids #arekidsworthit ♬ original sound - Farrah Haidar

Haidar kaže da odluka o rađanju djece mora biti oslobođena bilo kakvih očekivanja jer je to igra pogađanja. Nikada ne znate kakvo ćete "dijete" dobiti.

“Mogli biste imati dijete s mentalnim ili zdravstvenim poteškoćama koje zahtijeva da potpuno promijenite svoj život. Mogli biste imati sportaša zbog kojeg svaki vikend provodite na nogometnom terenu koji mrzite, ili biste mogli imati studenta kazališta koji vas tjera da posjećujete predstave lijevo, desno i u sredini, ali kroz sve to, sami morate shvatiti kako."

Uz to, Haidar želi razjasniti da to što roditeljstvo može biti nepredvidivo ne znači da nije ispunjeno srećom.

“Postoji radost u davanju, a ja ću vam reći da su djeca, za mene, ono što me tjera da rastem. Oni će testirati vaš brak. Testirat će što mislite o sebi. Zbog njih ćete, pogotovo ako želite biti dobar roditelj, morati liječiti dijelove sebe na koje nikada niste ni pomislili,” kaže ona. "Oni će vam donijeti najviše radosti i najteže padove, a svaka će faza biti drugačija."

Kako bi sve ostalo vrlo realno, Haidar također šalje riječ upozorenja ženama koje razmišljaju o tome da se odvaže na majčinstvo.

“Također, reći ću kao žena, bez obzira na to što radiš, bez obzira na to koliko ti je dobar muž, bez obzira na sve, podnijet ćeš velik fizički teret rađanja djece samo zato što si ih ti rodila. To je stvarnost. Biološka stvarnost”, objašnjava ona.

Umjesto da pitate „isplati li se imati djecu", Haidar preporučuje da pitate jeste li spremni davati i davati i davati dok ne pomislite da ne možete dati ništa drugo (a onda dati još malo), i budite spremni potpuno se predati nepredvidivom, neurednom svijetu roditeljstva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.