Beba Mama poslije poroda 14. kolovoza 2023.

Kako zavoljeti i teške prve tjedne s novorođenčetom?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svoje savjete kako voljeti i zavoljeti prvu fazu kada stigne mali čovjek u tvoj dom podijelila je Kristen Oganowski, psihologinja, doula i majka troje djece za Mom.me

Prvih nekoliko tjedana nakon dolaska malog čovjeka vrijeme je magije i ljepote. Osim toga, to je vrijeme i kaosa. Mekonij. Lohije. Napuknute bradavice. Prljave boce. Plakanje (i beba i roditelja). I, naravno, okrutno, okrutno mučenje nedostatka sna.

Bez obzira na magiju i ljepotu, faza novorođenčeta je teška faza roditeljstva koju volimo. Za mene je to trajalo do rođenja trećeg djeteta. Ono što sada shvaćam je da je sve što sam trebao učiniti bilo naučiti kako i što voljeti u tim prvim tjednima s novorođenčem.

Možda te zanima... 9 stvari koje će dobro doći svakoj mami nakon poroda Beba

1. Zavoli cjelodnevne pidžame

Na kraju sam prihvatila sve što je čak implicirano "cjelodnevnom pidžamom". I drugi roditelji novorođenčadi će možda htjeti probati ovo. Ono što želim reći je samo, popuštaj stvarima koje te čine zadovoljnom. Maratonsko gledanje serija koju si uvijek htjela pogledati. Također, doručkuj, ručaj i večeraj na kauču. Nakon što se otuširaš (ako se tuširaš), promijeni sinoćnju pidžamu u svježu, čistu pidžamu. Živi kao student, osim što, umjesto da učiš za pet ispita, ostaneš cijelu noć budna proučavajući hranjenje, čišćenje i smirivanje potpuno novog ljudskog bića. Moram priznati: ponekad je život u pidžami bio zabavan. Čak i kad su te pidžame natopljene svime i svačime.

2. Potraži i prihvati pomoć koja ima najveći smisao za tebe i tvoju obitelj

Kad sam rodila svoje treće dijete, napokon sam naučila točno kakvu pomoć trebam - i kakvu pomoć nisam trebala. Iskoristi pomoć koja ti se nudi. Ako te netko stalno gnjavi od susjeda, prijatelja, rodbine, jasno i glasno reci da se oporavljaš od poroda, da ti treba mira. Nisi tu da zabavljaš ljude. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Radi ono što te veseli dok dijete spava

Iako je u teoriji lijepa ideja "spavaj dok beba spava" zapravo jedna je od najnekorisnijih mantri koje ljudi dijele novim roditeljima. Prema mom iskustvu, zbog sama mantre često sam se osjećala krivom. Spavanje dok bebe spava bila je samo još jedna stvar koju sam trebala raditi ali nisam. Ali kad sam odustala od ideje da moram spavati dok beba spava, prigrlila sam dječji sat za spavanje s novim osjećajem smirenosti.

Možda te zanima... Zašto prva noć kod kuće s bebom može biti najteža? Beba

Ponekad sama spavala. Ali većinu vremena nisam. Zato što sam trebala jesti. I tuširati se. I obavljati sve ostale životne zadatke koji postaju gotovo nemogući za dovršiti kad u kuću stigne potpuno novo ljudsko biće.  Ponekad sam čak i radila frizuru, našminkala, obukla lijepu odjeću. Osjećala sam se ispunjeno. I premda je san bio važan, osjećaj kao da sam opet svojom - barem koliko sam mogla - i to me činilo sretnom. Ponekad sam i samo sjedila i gledala svoju bebu kako spava, te njene lijepe bucmaste obraze i divila sam se novom životu koji sam donijela na svijet. Spavaj dok beba spava? Nema šanse.

4. Shvati da svaki trenutak beba-čudovište ne traje vječno

Čini mi se da je uvijek bilo trenutaka s novorođenčetom kada sam pomislila:  "Oh, ne. Ovo će biti moj život. Zauvijek. Kolike. Bez spavanja. Njega svaka dva sata. Nula mentalnih sposobnosti. Moj život". Ali kad se rodilo treće dijete, lakše sam sebi mogla reći: "I ovo će proći."  I ja sam u to vjerovala, imam dvoje starije djece da to dokažu. Izazovi života s novorođenčem prolaze. I još bolje, roditelji nemaju nikakvu obvezu da te trenutke shvate kao čarobne ili lijepe. Naučiti voljeti novorođenčad ne znači da jednako volim svaku sekundu.

Možda te zanima... 8 životnih lekcija koje te novorođenče potajno uči Beba

5. Ispruži ruku kada tama prijeti da će preplaviti svjetlo

Samo zato što sam voljela novorođenče, moje treće dijete ne znači da svatko može ili treba voljeti tu pozornicu. Zapravo, nisam siguran da bih tako lako mogla voljeti moje prvo dijete kao novorođenče, čak i ako sam naučila sve što sada znam o uživanju u prvih nekoliko tjedana roditeljstva. Prije nego što sam uopće mogla potpuno voljeti, morala sam naglas reći svom suprugu i svom liječniku: "Povrijeđena sam. Ne osjećam se normalno. Mislim da trebam pomoć." Traženje podrške za postporođajni poremećaj raspoloženja radikalni je čin samopomoći i ljubavi. I to je daleko važnije od učenja ljubiti i voljeti novorođenče.

Ako si naučila voljeti novorođenče, pomozi nekom drugom da ga voli. Reci novoj majci da ona radi nevjerojatan posao. Pruži potporu zakonodavstvu koje promiče plaćeni rodiljni i očinski dopust. Kada se međusobno podržavamo, olakšavamo svima nama da volimo novorođenče.

Možda te zanima... Nevjerojatno: Mame ne spavaju prvih šest godina! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.