Roditelji 15. srpnja 2022.

Drage mame, zbog ovih se stvari nikada ne biste trebale opravdavati drugima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi moramo povremeno odvojiti vrijeme za sebe i svoje potrebe. Zbog toga nismo loši roditelji!

Novopečene mame suočavaju se s brojnim izazovima. No, kao da svi ti izazovi nisu dovoljni sami za sebe, mame se često imaju potrebu ispričavati drugima za stvari koje su u potpunosti normalne i koje i mnogi drugi roditelji proživljavaju sa svojom djecom.

Brightside je napravio popis stvari zbog kojih se ne bi trebala ispričavati drugima, posebno imajući na umu da su one u potpunosti prirodne i bezopasne, a uz to su važne za dobrobit djece.

1. Kako i kada hraniš svoju bebu

"Nitko vam nema pravo nametati vlastito mišljenje kako biste trebali hraniti svoju bebu. Dakle, ne dugujete ispriku nikome tko misli da bolje od vas zna što vaša beba treba. Bez obzira na to želite li dojiti ili koristiti adaptirano mlijeko - taj je izbor samo na vama. Također, što se tiče mjesta na kojem hranite bebu, ne biste se trebali osjećati krivim ako dojite na javnim mjestima. Napokon, vaša beba treba jesti i nije vaš problem ako se ljudi osjećaju nelagodno kad vas vide kako dojite", navodi Brightside.

2. Nemaš dovoljno novaca

"Ne morate biti bogati da biste dobro odgojili dijete. Ali ako vam nedostaje novca, možda ćete se osjećati kao da vaše dijete ne dobiva dovoljno od vas odnosno da mu ne možeš priuštiti određene stvari. Međutim, sve što dijete uistinu treba su ljubav i briga pa se, ako imate dovoljno novca za hranjenje i odijevanje, ne trebate loše osjećati jer nema najnovije popularne igračke."

3. Trebaš vrijeme samo za sebe

"Jednom kad rodite, možda ćete osjećati pritisak da provodite s djetetom 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Također, možda ćete se osjećati loše jer i dalje želite vrijeme samo za sebe. Niste zbog toga loša mama. Svi mi moramo povremeno odvojiti vrijeme za sebe i svoje potrebe."

Možda te zanima... Kako dobiti malo mira kada su djeca kod kuće? Rješenje ima jedan tata! Roditelji

4. Neuredan stan / kuća

"Ako su na podu igračke, a u kuhinji skrivate prljavo posuđe jer ga niste stigli oprati, to ne znači da ste loša mama. Briga o vašem djetetu može biti zahtjevna kao posao s punim radnim vremenom, zato nemojte kriviti sebe ako nemate vremena ili energije da sve očistite. Pa čak i ako počistite, vaše će dijete vjerojatno opet napraviti nered za nekoliko minuta, stoga nemojte osjećati potrebu da se ispričavate zbog toga."

5. Zbog toga kako izgledaš

"Bez obzira na to je li vam kosa neuredna ili često nosite staru odjeću - nitko nema pravo komentirati vaš izgled. I ne morate se žuriti da odmah nakon porođaja "vratite svoje tijelo" i izgubite kilograme u sekundi. Volite svoje tijelo i činjenicu da je ono moglo donijeti vaše dijete na ovaj svijet."

6. Zbog curenja mlijeka

"Bez obzira na to koliko često dojite ili koliko jastučića imate u grudnjaku, grudi vam mogu povremeno procuriti. I to je prirodni proces koji ne možete kontrolirati. Dakle, ako netko drugi ima problema s tim, nemojte osjećati potrebu da se zbog toga ispričavate."

7. Jer nisi uvijek sretna ili dobro raspoložena

"Cjelodnevna briga o djetetu može biti fizički i emocionalno iscrpljujuća i možda nećete uvijek znati što učiniti i osjećat ćete se bespomoćno. Majčinstvo je izuzetno teško, pa je u redu ako se ne osjećate baš uvijek najbolje."

8. Potrebna ti je pomoć

"Možda vam se čini da biste, kad postanete roditelj, trebali znati sami brinuti se o svojoj djeci. Zato se mnoge mame, ako traže savjet ili pomoć, osjećaju kao da su neuspješne u roditeljstvu. No u tome nema ništa loše. Vi samo želite najbolje za svoje dijete i to je ono što je važno".

9. Tvoj porođaj nije izgledao onako kako si očekivala

"Ovo je problem s kojim se najčešće susreću mame koje su očekivale da će roditi prirodno, a potom su se suočile s carskim rezom. Trebate shvatiti da ne postoji "pravi" i "krivi" način rađanja te da je jedino važno to da ste vi i beba na kraju dobro."

10. Ne možeš doći na druženje

Kad postanete roditelj, vaš se raspored u potpunosti mijenja. Ako ste zauzeti svojim djetetom ili se samo želite opustiti sami kod kuće, ne morate se ispričavati svaki put kad ne možete prihvatiti pozivnicu za druženje ili proslavu. Na kraju, vaši prijatelji brinu o vama, pa bi trebali razumjeti razloge, koji su u tvom slučaju, potpuno opravdani.

 

Možda te zanima... 8 (dosadnih) pitanja koja nažalost ne možeš izbjeći tijekom trudnoće! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.