21. travnja 2013.

Gojaznost (pretilost)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete je gojazno ako je njegova težina 20 posto veća od prosječne težine koja odgovara njegovu uzrastu. Višak masnoga tkiva nakupio se zahvaljujući uzimanju pretjerane količine hrane.

Tijekom razvoja, liječnik nadzire rast i težinu vašega djeteta. Ako je vaše dijete predebelo, zacijelo jede previše u odnosu na njegove stvarne potrebe. Izuzetno se rijetko viđa debljina koja je posljedica endoktrinometaboličkih faktora, a u takvim slučajevima postoje i drugi znakovi.

Liječnik će ponajprije odrediti vašem djetetu dijetu kojom će uravnotežiti njegovu prehranu i smanjiti unos kalorija; također će savjetovati da se redovito bavi sportom.

Prihvaćanje osnovnih dijetetskih pravila je teško. Dijete se osjeća prikraćeno i frustrirano zbog dijete, a tome pridonose i ostali članovi obitelji koji se ne moraju pridržavati istih ograničenja. Često je prekomjerna težina pokazatelj psiholoških poteškoća koje sprečavaju dijete da bude umjereno u uzimanju hrane. Vaše dijete nesvjesno pribjegava hrani kako bi zaboravilo emocionalne praznine ili probleme u odnosima s okolinom. Nastojte ga saslušati poštujući njegovu osobnost. Pomoć i emocionalna potpora s vaše strane prijeko su potrebni, osobito ako je dijete još maleno jer je tada slabo motivirano da izgubi na težini.

Motivacija je najjača u preadolescenata. Mladić ili djevojka postaju svjesni svoga izgleda i imaju volje mijenjati svoj izgled i osjećati se bolje u svom tijelu. No, nije dovoljno samo željeti. Treba razumjeti uzroke neuravnotežene prehrane. Zbog toga je katkada razgovor s psihologom jednako tako važan kao i pridržavanje zdravoga načina prehrane ili bavljenje sportom.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.