26. svibnja 2013.

Šećerna bolest (dijabetes)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šećerna bolest je bolest u kojoj gušterača djeteta više ne izlučuje inzulin. Taj je hormon potreban organizmu kako bi stanice mogle unositi šećer koji je izvor energije.

Bez inzulina se šećer koji se obično unosi hranom, nakuplja u krvi. Kada takva hiperglikemija prijeđe određeni prag, glukoza se ne može više reapsorbirati putem bubrega, pa se može naći u mokraći, gdje je inače u normalnim uvjetima nema.

Vaše dijete mršavi usprkos svom dobrom teku. Često je žedno, učestalo i obilno mokri što ga prisiljava da noću ustaje. Može pokazivati i znakove dehidracije. Osim toga, često je umorno bez vidljiva razloga.

Ako se analizom krvi i mokraće koju je odredio vaš liječnik otkrije kako je razina šećera u krvi (glikemija) jako povišena vaše dijete ima šećernu bolest. Djecu, osobito između 10. i 16. godine zahvaća češće tip I šećerne bolesti, ovisne o inzulinu. Drugi oblik šećerne bolesti koji je neovisan o inzulinu javlja se češće u odraslih osoba.

Šećerna bolest u djece je obično nasljedna (prenesena genima), ali i drugi čimbenici, poput virusne infekcije gušterače, mogu također izazvati ovu bolest.

Liječenje šećerne bolesti je nužno i traje čitav život. Inzulin se daje supkutanim injekcijama. Ako je dijete dovoljno veliko, brzo će naučiti da si ga daje samo. Doze ovise o djetetovoj aktivnosti, dobi, težini i naravno, prehrani.

U praksi, većina djece treba dvije injekcije dnevno. Pripravak je ranije bio životinjskoga podrijetla (svinjski inzulin) no danas se sintetizira genetskim inženjeringom u laboratoriju i njegov je sastav identičan ljudskom inzulinu.

Vaše dijete se mora pridržavati stroge dijete: hraniti se u pravilnim razmacima; ne jesti brzo razgradive šećere (bijeli ili smeđi šećer, med, voće) koji se brzo apsorbiraju, osim ako u maloj količini nisu pomiješani s drugom hranom. Ove mjere opreza imaju za cilj izbjegavanje značajnijih promjena razine šećera u krvi.

Kada poraste vaše dijete može naučiti da si samo izmjeri razinu šećera u krvi s pomoću jednostavnoga testa za koji je potrebna kapljica krvi iz jagodice prsta. Tako će moći samostalno nadzirati svoje potrebe za inzulinom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.