I meni se sad vrti po glavi trombofilija, valjda jer su nas ove vijesti baš pogodile, ne znam, nisam mirna ni sinoć ni danas. Nisam imala spontani, niti je neko u porodici, ali nakon mpo nekako sam uplašena za sve. Imam vene na nogama, nema ih mnogo, ne bole me nikad, ali se tako vide. Kapilara sitnih imam više, oni se tako granaju. To sve ništa ne boli, ima i moja mama, koja nije nikad imala spontani. Uvijek sam mislila da je to genetika, samo je ružno i to je to. A sad se plašim sa neke druge strane, vezano za tromb. Uh, bolje da ne čitam ništa 😦
Cure, svima je sok, al ne smijemo se prepustit brigama...imamo li trombofiliju, ne znam, vjerojatno nemamo...ubija li ona zaista bebe, pa cak ni to ne mozemo 100 posto znati...sta je sve u nama, to za zivota necemo saznat...
Sjetite se da smo nakon Tinchi bile zabrinute oko plodne vode, prva sam je ja isla provjeravat. Imam iza sebe spontani, je li ga mozda trombofilija uzrokovala, ne znam i nikad necu znati. Hocu li ovu trudnocu izgurati do kraja, ne znam...ali se molim i svaki dan sve manje brinem...molim i to mi daje snagu...
I vi sebi pronadjite neku snagu i probajte biti hrabre i pozitivne, strah nas samo moze pojesti...
Hvala Ti živote, srce mi se smije😊
Mala.le slažem se, treba razmišljati pozitivno.. Od straha nikakve koristi. Vjerojatno nemamo trombofiliju. Al ja ću ipak pitati za test zbog svog mira😅 ako mi kažu da ne treba i obrazlože, prihvatit ću to.
Dosta je tesko dobiti odobrenje za test na trombofiliju, bar u mojoj maticnoj bolnici. Daju uputnicu nakon 3 spontana, neke sretnice uspiju i ranije. Nazalost, i za takve stvari vam treba stela ponekad.
Aha da,ja sam B+ nikad me nisu dodatno na ništa slali.
Vjerujem da si u ovoj trudnoci ponovila nalaz KG I Rh faktora zbog IAT-a (indirektni antiglobulinski test). Ja sam također Rh pozitivna (A+), ali sam kao i svaka trudnica morala provjeriti bas zbog tog IAT-a tj.antieritrocitna protutijela.
Ne. Čak me nisu slali u prvoj trudnoći ponovno vaditi ni KG, Rh faktor niti IAT jer sam 2 godine prije toga išla na operaciju žuči i imala sam taj nalaz izvadjen prije operacije i rekli su mi da ne trebam vaditi ponovno jer se ništa nije promijenilo (IAT je bio negativan). Sad mi je prvi glas da bi ja to ponovno trebala vaditi.
Čini mi se da su mnoge od vas neke stvari ovdje pobrkale. Kao prvo trombofilija i Rh faktor nemaju nikakve veze jedno s drugim. Oko 15 % ljudi je Rh- i ako je trudnica Rh- a muz Rh+ postoji mogucnost stvaranja antitijela tkz. senzibilizacija. Ona se događa kad se pomiješa krv trudnice i fetusa te se to može dogoditi kod poroda. Zato je kod prve trudnoce rizik minimalan. Kako bi se sprijecio razvoj antitijela dobije se injekcija 72h nakon poroda ukoliko je djete Rh+. Postoje i situacije kao spontani pobacaj ili invanzivne pretrage kod kojih takoder moze doci do mjesanja krvi te ukoliko je trudnica Rh- dobije se inijekcija. Ako je trudnica Rh+ ne treba se s tim opterecivati... a niti cure kojima je prva trudnoca bez prethodnih pobacaja. Mala je vjerojatnost razvoja antitijela.
Trombofilija je genetska bolest koja se moze,ali i ne mora manifestirati i izvan trudnoce. Ona je rijetka te se genetsko testiranje na mutacije ne provodi rutinski bez indikacija. I zbog skupoce ali i zbog toga jer je mala vjerojatnost bolesti. Npr. kod trombofilije se moze razviti i ugrusak tokom dugog letenja u avionu ili dugotrajnog lezanja. No opet to je jako rijetko...
Zbog preventive se SVIM pacijentima koji u danasnje vrijeme idu na operacije daje injekcija protiv zgrusavanja te ako ste je u bolnici dobili ne znaci da imate trombofiliju vec je to rutinski postupak.
Nazalost, gubitak djeteta u kasnijim stadijima trudnoce,moze biti zbog trombofilije no ima i puno drugih razloga. Necu sad o pesimisticnim temama no znam nekoliko cura koje su kasno izgubile bebe i ni jedna nema trombofiliju. Uzrok zapravo ne znaju... insuficiencija posteljice. Sve one su kasnije rodile zdrave bebe i ono sto one vele jest da na neke stvari u zivotu ne mozemo utjecati niti ih prevenirati. Zato ne treba zivjet u strahu i razmisljat o najgorem.
Aha da,ja sam B+ nikad me nisu dodatno na ništa slali.
Vjerujem da si u ovoj trudnoci ponovila nalaz KG I Rh faktora zbog IAT-a (indirektni antiglobulinski test). Ja sam također Rh pozitivna (A+), ali sam kao i svaka trudnica morala provjeriti bas zbog tog IAT-a tj.antieritrocitna protutijela.
Ne. Čak me nisu slali u prvoj trudnoći ponovno vaditi ni KG, Rh faktor niti IAT jer sam 2 godine prije toga išla na operaciju žuči i imala sam taj nalaz izvadjen prije operacije i rekli su mi da ne trebam vaditi ponovno jer se ništa nije promijenilo (IAT je bio negativan). Sad mi je prvi glas da bi ja to ponovno trebala vaditi.
Citiram samu sebe al sad mi još nešto palo na pamet😂 iza prvog poroda i cijele one parade s mojom maternicom sam primila sveukupno (tijekom op) 5 doza B poz krvi.
Iza toga sam bila i na kiretazi(početkom ove godine) i isto me nitko ništa nije tražio jer sam već imala...
Rucak je ipak povrtna supica/corbica. Ne znam kako bi je nazvala. 😁
Lavice meni u ovoj trudnoci smrdi riza 😂 a nema sta smrdit u biti al meni je. Ja ti s kozicama pravim pizzu,preukusna bude 😊 samo danas glasaci hoce malo na kasiku ocito.
Goga ja sam prvu trudnocu imala spontani u 9tt. Uzorak su slali na analizu ali odg nisam dobila. Mislim jesam da razlog ne znaju. Da bi odmah u drugoj trudnoci obavili mi sve moguce briseve takodjer slali dalje,i sve je u bilo u redu. U ovoj trudnoci se ne zamaram s tim. Ne dam panici mjesta. Vjerujem da ima potrebe oni bi obavili i tu pretragu.
Mislim pozitivno jer smatram da na vecu silu ne mogu utjecati. Svako jutro procitam kratku molitvu sta imam za trudnice,i ja mirna 😀 😍
LoSa, sve si fino objasnila, nema se tu sta vise dodati!
Sortiraj odgovore
Najstariji