Skraćeni cerviks, mirovanje, serklaža - iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    svea
    27. Studeni 2022. 15:53

Klarolina bravo!!! ❤️❤️❤️ Jako mi je drago procitati da si doma i osjetim da si pozitivna, to je stvarno vazno 💪 samo tako dalje! Koliko je sad tocno tjedana? Super kilice je bebuška skupila 🙃 jos si dobila i lijek za sazrijevanje pluca, stvarno vjerujem da ce sve biti dobro! Ja sam u prvoj trudnoci bila otvorena dva prsta zadnja 4 tjedna i zavrsila na indukciji, tako da stvarno vjerujem da mozete vi izgurati jos koji tjedan 😊 Mi smo dobro, moja curka evo sisa, prava je mazulja... starija je pobrala neku virozu pa smo se s tim borili, ali ide na bolje...imam i ja svoje zute minute, ali nakon svega sto sam prosla u ove svoje tri trudnoce, trudim se svaki dan osvijestiti si sto sve imam i biti zahvalna sto su pored mene moje dvije cure ❤️

👼 spontani pobačaj 18.tt
    🌈👧2020.
    👶 2022.

• klarolina
    27. Studeni 2022. 18:54

Svea, to je realno najbolji mogući stav, a žute minute imamo svi. Ali definitivno je lakše kad se koncentrira na one dobre stvari. 
    Evo ja sutra ulazim u 34. tjedan. Do sad mi se i to činilo daleko, ali je na kraju proletjelo i sad se usudim biti pohlepna i reći da očekujem još barem 3 tjedna :D
    Velikoj curki želim što brži oporavak :D 
    I da, znati da je moguće provesti tjedne otvorena a da se ništa ne događa je isto abnormalno utješno!

lillyy
    28. Studeni 2022. 13:10

Hvala ti, Karolina, screenshotala sam joj tvoj dio posta o bebama rođenim u 34-om tjednu i poslala, nadam se da je i nju utješilo. I ona je sama rođena u 34-om tjednu. 
    I ja tebi želim da prešišaš i ovaj tjedan i da dođeš u termin. Vjerujem da si ovako puno rasterećenija, mirnija i opuštenija, pogotovo sad kad si domeka, a bebe znaju cijeniti manjak stresa. 

lillyy
    28. Studeni 2022. 13:19

Svea, baš mi je prekrasno to što iako imaš malenu pikulicu u zagrljaju svejedno dolaziš na ovu temu i pružaš riječi utjehe i ohrabrenja. Tvoji postovi su mi se baš svidjeli, voljela bi u narednim tjednima i, dao Bog mjesecima imati makar desetinu tvoje strpljivosti, izdržljivosti i snage. Znam da su tvoji problemi počeli dosta rano u trudnoći i da si stvarno puno ležala, a uvijek si imala lijepu riječ, savjet i ohrabrenje za svakog! 
    Roidakal ću svakako spomenuti ginekologici u srijedu, jel ok da ga uvrstim u terapiju, vjerujem da će se složiti. Po onome što sam čitala, može samo pomoći, a svaka pomoć mi je dobrodošla. Vjerojatno će me još milijun puta oprati promjene raspoloženja, ali nekako manje strahujem od toga što će biti u srijedu (iako strahujem i dalje). Ako i bude spomenuta serklaža, neću paničariti. Mnoge od vaš ste došle u lijepe tjedne s njom. 

lillyy
    28. Studeni 2022. 21:43

Marita, sjećam se tvoje priče! Uh, to je moj san snova, da je krivo izmjereno, ili da će na idućem mjerenju biti duži... Doslovno ostvarenje svih snova Ah, vidjet ćemo što će bit. Pripremam se za sve mogućnosti.
    Otkad ležim, baš kužim da sam previše "u svojoj glavi". Puno pomnije pratim svaki pokret, trzaj, zatezanje... Ono što sam prije gledala kao "ma trudna si, maternica se širi, normalno je da te malo boli", e nema više toga, sada je sve potencijalna opasnost 
    Uvijek mi je ležanje potenciralo BH kontrakcije, kad sam bila uspravna nije ih bilo, a sad mi se čini da mi BH kontrakcije traju po cijeli dan. Plus, još se dete danas posebno veselo prešetava pa me i ti osjećaji pulsiranja plaše. Mislim, jasno mi je da nemrem tak živjeti, u takvoj paranoji. Morat ću opustiti malo, dug je još put preda mnom. 
    Tko je napisao, Svea ili tko, da se vidi time koliko jako boli i kako dugo. Mislim da je to dobro pravilo.
    A znate i same, ali bome i psiha ful utječe. Al baš ful. Danas sam cijeli dan bila zabrinuta i non stop osjećala sve sve sve i plašila se svakog pokretića, ono, neću bit daleko ak kažem da mi je cijeli današnji dan panic attac, al evo večeras sam se malo opustila i odmah kao da je stalo. Ja po prirodi nisam neki veseljak ni ležerni tip, više sam živac, al bome moram to korigirati u ovoj trudnoći. 

lillyy
    29. Studeni 2022. 16:36

E da, draga Marita, onda se kužimo... A opet, prve trudnoće su stresne same po sebi i u idealnim uvjetima, a kako ne bi bile kad nam ovako nešto visi nad glavom i prijeti. 
    Što se briseva tiče, uzela mi ih je prošli put, sutra bi trebala znati rezultate (došli su i na e građanin, ali nemam onaj čitač za vjerodajnice najviše razine), iako je rekla da je poprilično sigurna da kod mene nije upala, al tko će ga znat. Urinokulturu sam radila još krajem prvog/početkom drugog tromjesečja, tad je bila ok. Vjerojatno će me poslati opet. Dobro da si mi skrenula pažnju na to. 
    Jel misliš da bi ju trebala podsjećati na briseve i urinokulturu ili doktori obično sami vode brigu o tom? Nisam dosad o tome razmišljala.
    Kužim, i ja isto čekam veće tjedne ko ozebli sunce, iako zaista svaki dan gledam kao malu pobjedu. Meni je sad idući milestone 26-i tjedan jer znam za jednu bebu koja je tad rođena, ima sad 10 mjeseci i samo što nije prohodala, mišica mala 
    A kasnije onda kako si rekla 28, 30, 32, 34... 
    U mojim cipelama 34 sad zvuči savršeno i jako sigurno. I mislim da imam snage, tj. znam da imam snage za tih 10 tjedana do tad, barem psihološki, a nadam se i da će i cerviks i maternica surađivati sa mnom. Što se tiče striktnog ležanja, pridržavam ga se, ustajem samo za piš i tuširanje svaki 2-3 dan, jedem u krevetu.
    Sutra idem na cervikometriju, pa ćemo vidjeti daljnji razvoj situacije. Ako ću trebati na serklažu, nadam se da još nije kasno, sutra ću biti 24+3. Pokušavam biti mentalno spremna na svaki ishod. 
    Hvala vam cure na savjetima, podršci, bodrenju i društvu. Mnogi su me pokušavali utješiti na razne načine, ali mislim da to kod mene funkcionira jedino tako da najviše vjerujem nekome tko je prošao isto ili slično to.

svea
    30. Studeni 2022. 10:55

Marita puse salje jos jedna paranoidna mama 😅❤️❤️❤️ 
    Lillyy kako je proslo? 💛🙏

👼 spontani pobačaj 18.tt
    🌈👧2020.
    👶 2022.

lillyy
    30. Studeni 2022. 11:18

E ovako, stanje nepromijenjeno. I dalje 23 mm, tj. 23-24, navukli smo milimetar, y oblik. Brisevi su stigli uredni. I otpustila bi me takvu s narednim pregledom tek 19.12. sa istom terapijom, da ja nisam povukla pitanje serklaže. Rekla je da je sad za to prekasno, al da pesar dolazi u obzir. O pesaru znam jako malo, tek tu i tamo u bespućima beskrajnih foruma koje sam pročitala o ovoj temi bi neka žena spomenula da ga ima... Dobila za uputnicu D1 za bolnicu da tamo odluče što će sa mnom. Bilo je sve zbrda zdola, čekala sam dugo na pregled, da bi me riješila za 3 minute... Idem sutra u Vinogradsku kod doktorice Košec (mislim da se tak preziva) na pregled. Uputnica je i za hospitalizaciju... 
    Cijela ta priča o hospitalizaciji se povukla kad sam ja spomenula serklažu kao opciju, mislim, inače bi čekala u krevetu 3 tjedna do idućeg pregleda... Malo sam nesigurna zbog toga. Zašto sam ja to morala spomenuti, ne ona? Ahhh... A dobro da je i tak kak je, barem se stanje nije pogoršalo. Idem sutra kod ove doktorice u Vinogradsku pa ćemo vidjeti.
    Zna li neka od vas više o pesarima?

svea
    30. Studeni 2022. 11:36

Uh, nisam od pomoci, stvarno znam isto minimalno toga sto sam procitala po internetu... Cerviks mi se cini taman granican i super je sto nije bilo promjene od proslog pregleda pa ces vidjeti sto ce ti u Vinogradskoj reci. To su taman isto neki granicno tjedni. Moguce da prođeš samo sa strogim mirovanjem i terapijom... Javljaj razvoj situacije 🤞💛

👼 spontani pobačaj 18.tt
    🌈👧2020.
    👶 2022.

lillyy
    30. Studeni 2022. 11:50

I meni je drago da je stanje barem jednako. 
    Što više čitam o tim skraćenim cerviksima, kužim da na isti nalaz 100 doktora može reagirati na 100 drugačijih načina. Ovo što je mene bilo zanimalo je bila situacija slična mojoj, cerviks ispod 25 mm u 23/24 tjednu. I savjeti idu od "neke žene imaju prirodno kraći cerviks, malo usporite, ali nemojte strogo mirovati" do "hitna hospitalizacija, serklaža!". Nekak mi se čini da zbilja nema jedinstvenog mišljenja o toj temi. Meni je osobno prihvatljiviji pa i pretjerani oprez nego ležernost u ovom slučaju. Ali ta neujednačenost mišljenja o istoj stvari me baš zbunjuje.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.