Jutro 💞
Danas nas je baš puno na pregledima. Sretno nam 🤞😊
31👩❤️💋👨38
Sretno na pregledima ❤️
Mariina1106 nadam se da je sve ok i da si se samo popišala ☺️ Javi se!
Vrtić - što se toga tiče, oprostite ako ću sad biti malo subjektivna jer radim u vrtiću i vidim situaciju iz prve ruke što se tiče nekih stvari. Nama dolazi toliko bolesne, slinave, prehlađene djece, s teškim kašljem, temperaturom... Vi to ne bi mogle vjerovat. Roditelji se jako vole pravit ludi i s tim nikako ne možemo izaći na kraj i nikako ne možemo dokazati ljudima da NE SMIJU dovodit djecu s takvim simptomima u kolektiv. Vrlo brzo pola grupe bude bolesno i tako u krug. To govorim o situacijama inače, i prije korone. Ja razumijem da je sad korona i svima je puna kapa više ove situacije, nije normalno djecu držat doma i uskraćivat im normalno djetinjstvo i ne zna čovjek više kako bi se ponašao, ali preporuka od struke je uvijek i prije korone bila da majka u zadnjim tjednima trudnoće i prvim mjesecima bebinog života ne dovodi starije dijete u vrtić, ako ikako može naravno. Prvi razlog je taj što je vrtić leglo, ali leglo zaraze i virusa vjerujte mi, i često se novorođenčad bespotrebno zarazi nekom boleštinom koju je starije dijete donijelo iz vrtića. Drugi razlog je jednostavno povezivanje starijeg djeteta i bebe. Starijem djetetu je potrebna ta prilagodba. Jako, jako puno djece vrtićke dobi promijeni ponašanje kad mama rodi, ništa im nije jasno i na neki način se osjećaju odbačeno jer kuže da je mama doma s bebom, a on/ona u vrtiću "ostavljen". I onda nastanu totalne drame u djetetovom ponašanju. Teško je biti pametan i odlučiti ispravno u ovim vremenima, ali vjerujte da dijete ništa ne gubi ako ostane koji mjesec doma s mamom i bebom. Dapače, iz mog iskustva - jako puno može dobiti. Također, razumijem da je nekim majkama jednostavno teško ostaviti dijete doma i hendlati s bebom i starijim djetetom istovremeno i to je najčešći razlog što ovo starije dijete ide u vrtić, ali onda barem zbog njega uvijek možete napraviti kompromis. Ne mora biti u vrtiću od 7 do 16, možete ga nekad iznenaditi i pokupiti iza ručka itd. Nije lako nikome u ovim ludim vremenima i nadam se da ćemo svi nać načina da "preživimo" 😖😂
29👩❤️👨33
stiže nam 🎀💗
"U prvim MJESECIMA djetetova života ne dovodi u vrtić" - sorry al s ovim se ne mogu složiti nikako! Mi na vrtić ne gledamo kao čuvalište i mjesto za rijesavanje djeteta nego obrazovnu i odgojnu ustanovu u kojoj uz stručne osobe puno toga nauči, a mi doma samo nastavljamo tu praksu.
Imam sreće da mi je dijete jako željno znanja i jako voli sudjelovati u svim aktivnostima. I sad bi prema struci bilo pametnije za par mjeseci zakinuti ju toga i ostaviti doma da gleda kak se mama kroz jutro (kad je obicno sama jer tata radi) mora full posvetiti malom djetetu (a puno manje njemu) jer u početku drugačije ni neide.
I naravno, redovito svaki mjesec plaćati jer ti nitko neće odbiti buduci da se mjesto čuva!
Bolesti?!? Da to stoji da je velika šansa da će prenijeti bebi nešto, ali ako se u vrtic i vrati nakon tipa 3 tjedna ili 3 mjeseca opet ce biti ista priča - to se izbjeći ne može!
Mi ju doma, jer imamo takve poslove ostavljamo doslovno na prvi kašalj...i obično sve saniramo u 3 dana pa moze opet u vrtic. Tako da bi i struka trebala malo promisliti prije nego izda takve preporuke!
Nooha oprosti ako si se uvrijedila, nisam mislila na nikoga od vas ovdje nego govorim općenito o onome s čime se susrećemo u struci. Svatko najbolje poznaje svoje dijete i naravno da će odlučiti kako misli da je najbolje za njega. Nije svako dijete isto niti svako dijete isto doživi dolazak brata ili seke na svijet. Ja sam samo iznijela ono s čime se mi dosta često nosimo u vrtiću, što ne znači da to važi za svu djecu jer smo svi idividua za sebe ☺️
29👩❤️👨33
stiže nam 🎀💗
I naravno da vrtić nije čuvalište i da odgojiteljica nije dadilja, ja sam prva koja to zagovaram. Ali ponekad se zaboravlja da je primarno odgojno-obrazovno mjesto dom i obitelj. Ponavljam, nisam htjela da nešto ispadne grubo ili da se netko uvrijedi. Ispričavam se ako je tako netko shvatio 😔
Dubrovčanka vjerujem 😂 Ja ne bih svoj posao mijenjala ni za što na svijetu, ali nitko i ništa te ne može dokrajčiti kao neki roditelji 😂😂
29👩❤️👨33
stiže nam 🎀💗
Demi moja mama je odgojiteljica i istu stvar stalno ponavlja. Neka djeca jako tesko podnose da je mama doma, a oni citav dan u vrticu, pa onda ne zele jest, spavat, izvode svasta..
Demi30 ja se skroz slažem s tobom sa viđenjem za vrtić, a i sa strukom, jel. Jako puno slučajeva znam iz okoline gdje stvarno klinci znaju imati i zakašnjelu reakciju na dolazak brace/seke iako se u startu čini da je sve okej i da su super prihvatili. Ne govorim tu o djeci koja idu npr. u malu školu ili već neku tako veću grupu, sigurno mogu na drugi način verbalizirati kako se osjećaju, ali naravno da i oni znaju i mogu imati svakakve reakcije, još uvijek su djeca i do možda 5,6 godine su bili jedino dijete mami i tati.
Nooha vrtići deklarativno jesu odgojno obrazovna ustanova, ali da je djetetu od npr. 20 mjeseci bolje 8 sati u kolektivu sa 20+ djece i 2 tete kao što je to kod nas, nego s mamom i bracom/sekom par tjedana dok se ne prilagodi na tu činjenicu, to može biti samo tvoje subjektivno mišljenje, koje osobno poštujem, ali nemoj generalizirati na temelju svog djeteta, to nikako nije nešto što je u praksi za emocionalan razvoj djeteta poželjno ili dobro. Jedno je ovo što Demi30 kaže dovest dijete do ručka ili tak neš, ali u tom osjetljivom periodu dijete stvarno može doživiti to kao da ga mama "odbacuje", a ostaje sa bracom i sekom. Previše situacija iz stvarnog života ide u prilog tome da djeca stvarno često teško obrade tako veliku promjenu u svakodnevnici kao što je dolazak druge bebe u obitelj. Teško mi je povjerovati da u okolini nemaš baš niti jednu situaciju poznanika, kolega, susjeda ili već nekoga koja ide u prilog tome jer je to baš često.
Isto tako, djeca tek oko 3 godine mentalno sazrijevaju po pitanju da im je potrebna socijalizacija tj. da ima smisla pričati o socijalizaciji kao terminu koji ona znači, a to što se dijete od 14 mjeseci na podu igra s kockama pored još neke bebe od 14 mjeseci, nije socijalizirana igra nego nešto skroz drugo, daleko je to od socijalizacije.
Evo dodala bih još nešto, pa da zaključim ovu temu jer ne bih htjela da na ovako nekom lijepom mjestu dođe do bespotrebnih rasprava. Dakle, pomaganje mami oko bebe, oko kućanskih poslova, zajednički i kvalitetno provedeno s obitelji, aktivno uključivanje u cjednevni obiteljski ritam i proces, pa makar i mjesec dana je nešto neprocjenjivo u djetetovom životu i nešto što se više nikad neće ponoviti, jer će cijeli život biti uključeno u neki kolektiv i obaveze (vrtić, škola, faks, posao..) Dijete se tad osjeća korisno, prihvaćeno, samopouzdano i obično nam se vrate u vrtić puni dojmova o obitelji i o bebi, sretni i ispunjeni. Možda sam previše naglaska stavila na bolesti i zaraze, a premalo na dobrobit starijeg djeteta u ovoj situaciji. Ja se kao roditelj i kao odgojitelji uopće ne bih osjećala tako da mi dijete nešto propušta dok mu ja plaćam mjesto u vrtiću, već upravo suprotno - dobiva jedno važno i neprocjenjivo iskustvo, te se izbjegnu vrtlozi emocija od zbunjenosti, ljubomore i ljutnje - jer toga svega najčešće bude kod djeteta. Dakle, ja ne bih na vrtić gledala kao na odgojno-obrazovnu praksu koju vi nastavljate doma. Upravo suprotno - roditelji, braca i sestre i bake i djedovi su prirodna i primarna odgojno, obrazovna i čuvališna "praksa" koja se u vrtiću produljuje i nadopunjuje, ali nikako ju ne zamjenjuje. Ja na situaciju kao što je rođenje bebe u obitelji gledam kao na izvrstan poticaj za povezivanje cijele obitelji, osobito starije djece i to je neko iskustvo koje ti nitko ne može platiti, ni sutra vrijeme vratiti.
29👩❤️👨33
stiže nam 🎀💗
Tko kada ima preglede danas?
Ja imam u 11 😁 uh moran se ić spremat💃
Zanimljivo ovo za vrtić 😀 pojma ja nemam o ničemu😎
Čestitke cure na malim brojevima do kraja, baš ste neke jako blizu💖
Marina nadam se da je sve ok 💪
Cure s koronom kakvo je stanje? 🙏
31👩❤️💋👨38
Sortiraj odgovore
Najstariji