Nella - osim broja jajnih stanica, veliku ulogu ima i njihova kvaliteta.
S godinama je sve veći utjecaj koji oksidativni stres ima na naše tijelo, pa tako i na jajne stanice, jer mehanizmi zaštite više nisu toliko dobri kao ranije. Oksidativni stres dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji onda dovode do oštećenja jajnih stanica, odnosno dovodi do toga da su stanice smanjene kvalitete. Dodatno, kako starimo, tako je veća vjerojatnost da će dozrijeti stanice s pogreškama u diobi kromosoma jer se neke greške jednostavno propuste popraviti, pa je i veća vjerojatnost kromosomskih abnormalnosto koje također dovode do smrti oplođenih stanica.
Ono što eventualno možemo učiniti je
1)pojačati antioksidanse:
🔹putem prehrane - neka istraživanja pokazuju da je mediteranska prehrana jako dobra za to, + izbjegavati visoko procesuiranu hranu
🔹suplementima - ovdje preporučam da pročitaš knjigu Rebece Fett - It starts with the egg
Ja konkretno pd suplemenata uzimam sljedeće:
🔸koenzim Q10 2x200 mg - jedna doza nakon doručka, druga nakon ručka
Koenzim Q10 postoji u dva oblika - ubikvinol i ubikvinon i ovdje je bitno, ako se može, uzeti oblik ubikvinola jer se bolje apsorbira od ubikvinona. Dodatno, nema smisla uzimati više od 200 mg u jednoj dozi jer se neće apsorbirati, zato se dijeli u više doza.
🔸N-acetilcistein 1x600 mg, bilo kada u toku dana
🔸vitamin C kapsule od 500 mg 1x1 caps, bilo kada u toku dana
🔸vitamin E kapsule 200 IU 1x1 kapsula ujutro nakon doručka
🔸vitamin D kapi od 2000 IU - dvije kapi (4000 IU) nakon doručka - ovdje je bitno izvaditi vitamin D prije započinjanja terapije da vidiš jesi li u deficitu i koja doza bi ti trebala
Samo napomena za vitamine: vitamini A,D, E i K su topljivi u masti pa ih je za bolju apsorpciju dobro uzeti nakon masnijeg obroka (npr kockica Zdneka sira). Vitamin C je topljiv u vodi pa je za njega svejedno što jedete.
2) probati dovesti u ravnotežu sva ostala stanja/bolesti koja mogu utjecati na kvalitetu jajnih stanica - npr šećer u krvi, neki hormonski disbalans, poremećaj štitnjače i sl
Ja recimo imam Hashimoto koji za sada ne zahtjeva terapiju, ali po preporuci endokrinologice uzimam suplement Thyroideal 2 kapsule svaki dan
3) smanjiti stres - recimo neki oblik tjelovježbe, dovoljno sna, meditacija, akupunktura....
I da, imaj na umu da proces sazrijevanja jajne stanice traje oko 3 mjeseca pa će efekti svih promjena koje napraviš biti vidljivi najranije tada.
Sretno ❤️🍀
🤷🏼♀️ 1985. - AMH 1.7 pmol/L, FSH 19.6, mb.Hashimoto
🧔 1986., sve ok
🏥 SV. DUH
🔸10/24 - 1. IVF (Ovaleap + Menopur + Cetrotide + Ovitrelle) => 5 j.s. -> 4 oplođene; Estrofem + Cyclogest => 18.10. ET 1 3dn => ✖️
2 ❄️
🔸11/24 - 1. FET (prirodni ciklus) - od 21.11. Estrofem + Cyclogest => 27.11. FET 1 BC, Brevactide 1500 i.j. 2x, Andol 75 mg => beta 14.dnt 756 => 16.dnt 1792 => missed ab. 9 +4 tt 💔
🔸3/25 i 4/25 - prirodni FET odgođen - loši ciklusi
🔸5/25 - 2. FET ⏳🙏🤞🍀
verbena.forum@gmail.com
Sirena sretnooo 🤞
Ja sam doma, imamo 11 stanica, iako vec sada znam da neke nisu zrele jer su folikuli na desnom jajniku sporije rasli. Doktor je rekao da idemo na freez all jer mi se endometrij poceo raspadati (kaze da je to cesto kada stimulacija traje duze od 9 dana). Embriolog ce me zvati sutra, iako je danas odmah rekao da ce ici na ICSI za sve (nisam sigurna zasto jer mm ima normo). Sad cekam poziv sutra pa cu znati vise 🤗
👩 29 (AMH 22,5 pmol/L); 👨29 (4/25 normo)
2023 prirodne trudnoće - 2x biokemijska; vanmaternična (jajovod ✂️)
dr. V + Repromed
9/24 prirodni IVF (neg aspiracija)
10/24 stim IVF (Gonal+Pergoveris+Cetrotide); 11🥚, 8 oplodenih; 2 ❄️(freeze all)
01/25 FET 1bc❌; 02/25 FET 1bc❌
Poliklinika IVF
04/25 stim IVF (Elonva+Menopur+Orgalutran); 15🥚, 12 oplodenih; 5❄️; ET 1bc ⏳
Ja stigla s UZV, imam termin aspiracije, petak 11.10. sanjushka, ako mogu na listu
Uzet ću opću anesteziju. Curke, koje ste bile pod općom, koliko dugo ste ostale ležati nakon aspiracije? Jel može partner biti u sobi sa mnom (u Repromedu)?
👩🏻 34 - Blagi PCOS, AMH 21 pmol/L
👱♂️34 - Normozoospermia
Pokušavamo od 1./2023. Bez trudnoće
10./24. Prvi IVF, Repromed (Pergoveris 150 IU, Orgalutran, Brevactid) - 6 🥚, 1 ET blastociste ❌, 1❄️
12./24. FET blastociste ❌
02./25. Drugi IVF, Repromed (Pergoveris 225 IU, Orgalutran, Brevactid) - 9 🥚, 8 oplođenih, 4 blastociste, freeze all
04/25. FET
Ja stigla s UZV, imam termin aspiracije, petak 11.10. sanjushka, ako mogu na listu
Uzet ću opću anesteziju. Curke, koje ste bile pod općom, koliko dugo ste ostale ležati nakon aspiracije? Jel može partner biti u sobi sa mnom (u Repromedu)?
Ja nisam bila u opcoj pa ti taj dio ne mogu odgovoriti, ali cim sam se vratila u sobu sestra mi je rekla da se javim muzu jer je on bio u kaficu dole pa je dosao i bio sa mnom dok nismo isli doma.
👩 29 (AMH 22,5 pmol/L); 👨29 (4/25 normo)
2023 prirodne trudnoće - 2x biokemijska; vanmaternična (jajovod ✂️)
dr. V + Repromed
9/24 prirodni IVF (neg aspiracija)
10/24 stim IVF (Gonal+Pergoveris+Cetrotide); 11🥚, 8 oplodenih; 2 ❄️(freeze all)
01/25 FET 1bc❌; 02/25 FET 1bc❌
Poliklinika IVF
04/25 stim IVF (Elonva+Menopur+Orgalutran); 15🥚, 12 oplodenih; 5❄️; ET 1bc ⏳
Lunolina - hvala na odgovoru. Dogovorila sam ipak za sutra pregled i UZV dojki za svaki slučaj jer me brine ta lijeva...
🤷🏼♀️ 1985. - AMH 1.7 pmol/L, FSH 19.6, mb.Hashimoto
🧔 1986., sve ok
🏥 SV. DUH
🔸10/24 - 1. IVF (Ovaleap + Menopur + Cetrotide + Ovitrelle) => 5 j.s. -> 4 oplođene; Estrofem + Cyclogest => 18.10. ET 1 3dn => ✖️
2 ❄️
🔸11/24 - 1. FET (prirodni ciklus) - od 21.11. Estrofem + Cyclogest => 27.11. FET 1 BC, Brevactide 1500 i.j. 2x, Andol 75 mg => beta 14.dnt 756 => 16.dnt 1792 => missed ab. 9 +4 tt 💔
🔸3/25 i 4/25 - prirodni FET odgođen - loši ciklusi
🔸5/25 - 2. FET ⏳🙏🤞🍀
verbena.forum@gmail.com
Sanii hvala ti ❤️
Slee ja mozda idem s googlanjem sebi na ruku jer trazim ‘simptomi implantacije’ 😂 i naravno da sam na facebooku i Rodinu i IVF grupu prekopala 🙈
Sirena sretno danas! 🤞🏻❤️
Sage bravo! Neka se cim vise oplodi💪🏻❤️
Sanjuska da, vidis, ti lupezica 😬😄
Mariposa ja sam bila u opcoj! 😬 nedugo nakon sto sam se probudila su pustili partnera u sobu (poslali su ga 45 min na kavu od ceka najvise vremena ode na razgocor s anesteziologom koji je diiiivan❤️), mislim da sam ja za nekih pola sata rekla da bih isla doma. Nisam imala sat pa ne znam tocno koliko je proslo, ali tako nekako 😊
Verbena bolje provjeriti pa si mirna. Drzim palceve da je sve okej. ❤️
.
Na transferu su mi rekli da mi je endometrij idealan po debljini i boji.
I stvarno se nadam da ce se primiti ❤️
Iako, evo, i dalje nemam nikakvih simptoma. Sve si razmisljam strpiti se do cetvrtka i krenuti s testiranjem da budem sigurna da je stoperica izasla. Slee koje testove koristis?
👱🏻♀️32 PAI-1 4G homozigot, AMH 17 pmol ➡ 19,9 pmol
🧔🏻♂️32 sve ok
Pokušavamo od 11/2022
🏢 Škvorc
2 & 3/24 IUI ❌
4/24 IVF (Ovaleap 225, Orgalutran, Ovitrelle) 10🥚, 1🐣, 0 ❄️❌
5/24 prirodni - 1 🐣 ❌
🏢 Repromed
10/24 (Pergoveris 200, Orgalutran, Brevactid) 9🥚, ET 🐣, 2 ❄️
Stiže dečko 🩵
Verbena normalno je da te dojke jace bole i da su kvrgavije nego inace. Međutim, ako imas sumnje da se nesto događa, mozda ne bi bilo lose da odes na pregled dojki.
Nella ovo si dobro rekla a pravilo je da pravila nema😂🙈
Slee a vidis, ja samo citam o zenama koje su imale bolove i bile su trudne 😂
Nicoll dakle od 10 jajnih stanica - 3 su se oplodile i 3 su dosle do blastociste? Negdje sam citala da je realno da se od ukupnog broja stanica (ako je sve ok sa stanicama i spermiogramom) oplodi 75% - to bi u tvom slucaju bilo 7, a do kraja izgura 50% oplođenih - to je 3-4. Dakle upadas u statisticka ocekivanja 😊
Moja prva oplodnja je bila znatno losija od ove sad - vjerujem da je djelomicno do embriologa, a djelomicno do suplemenata 😊
Moj ti je savjet da prekontroliras d vitamin, zeljezo, feritin, B12 prije suplementacije i sretno❤️
.
Da vas malo nasmijem, sanjala sam da mi je Sanjuska dosla doma nenajavljena i usla u stan (bez da sam ja otvorila vrata) i vise nisam mogla zaspati jer me bilo strah da ce mi netko provaliti u stan 😂
I nije to simptom trudnoce jer uvijek sanjam vividne snove 😄
Hvala na odgoru, sve san nedavno vadila ovakvi rezultati su mi bili
Vitamin d: 110
Zeljezo: 9
Feritin: 26
B12: 403
🧔 41
🙋♀️37, AMH 20
👩❤️👨 2018.
2022. AIH ➖
2023. AIH ➖
IVF 8.2024. ET x2 beta ➕.... biokemijska
IVF 3.2025. ET x2 ➖️
Hvala na odgoru, sve san nedavno vadila ovakvi rezultati su mi bili
Vitamin d: 110
Zeljezo: 9
Feritin: 26
B12: 403
Imas referentne vrijednosti?
👱🏻♀️32 PAI-1 4G homozigot, AMH 17 pmol ➡ 19,9 pmol
🧔🏻♂️32 sve ok
Pokušavamo od 11/2022
🏢 Škvorc
2 & 3/24 IUI ❌
4/24 IVF (Ovaleap 225, Orgalutran, Ovitrelle) 10🥚, 1🐣, 0 ❄️❌
5/24 prirodni - 1 🐣 ❌
🏢 Repromed
10/24 (Pergoveris 200, Orgalutran, Brevactid) 9🥚, ET 🐣, 2 ❄️
Stiže dečko 🩵
Lunolina kombiniram, tj. pratim i na mullerovoj trakici i onaj iz dm-a gdje su dva unutra. Pa koji prije pokaze. Meni je danas tezak dan jer sam isto bez simptoma i uzasno me vuce da se krenem testirat pa se svadjam sama sa sobom u glavi
👩🏻🏫👨🏼💻Oboje ‘89.
🌀1..2020. vanmaternicna - jajovodi ✂️
🌀5.2020. Beta+ ET - biokemijska
🌀9. 2020. Beta+ ET - missed ab
🌀12.2020. Beta+ fet ❄️ - bligted ovum
🪄5.2021. Repromed - ET - prolutex, heparin, 7+1 imamo srce! 2.2.22. 🌊M💙
🌀7.2024. fet ❄️ beta 0,1
🌀10.2024. fet ❄️ beta 2,1
🍬5.2025. (⏳)
Nicoll zao mi je zbog biokemijske! Sto se tice rezultata, rekla bih da je to prosjek. Ja sam od 11 zrelim imala 7 oplodjenih i na kraju 3 blastice, od te tri jedna je rezultirala zivorodjenim djetetom, druga nije uspjela, a za trecu cekam rezultat. Zasto si pila andol? Ja bih ti samo preporucila da umjesto folacina ubuduce pijes aktivni folat.
Lunolina umirem na tvoj san 😂😂😂 Vidis kako nam se google ruga, daj reci sto tocno guglas, mozda ja nesto krivo upisujem pa mi dolaze samo oni bez simptoma 😂 Meni jucer popodne svi bolovi kao rukom odneseni prestali, sad mi ni to nije dobro. Al ponosna sam na sebe jer nisam jos kupila testove, a inace mi je 4dnt dan kad se obavezno testiram.
Hvala puno, bas mi je drago zbog tebe, sretno s rezultotom 🥰 nakon transfera su mi rekli da svaki dan po jednu pijem uz to jos uturice 3x2 i duphaston 3x1
🧔 41
🙋♀️37, AMH 20
👩❤️👨 2018.
2022. AIH ➖
2023. AIH ➖
IVF 8.2024. ET x2 beta ➕.... biokemijska
IVF 3.2025. ET x2 ➖️
Sortiraj odgovore
Najstariji