Potpomognuta oplodnja vol. 4

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    28. Studeni 2020. 17:52

Ljutopile🐥

LUCIJA007

Ljutopile🐥

Uh ti kromosomi, baš ih se bojim…. bojim se tog kariograma i bojim se tih anomalija. I još na tom razgovoru sa geneticarem u Ljubljani uopce nam nije savjetovan taj kariogram nego kao ako je i loš opet postoji 50 posto šanse za zdravo dijete i ako je uredan opet postoji sansa za kromosomske greske koje mogu biti greska prirode, a i koje mogu biti nasljedne jer tko zna da li nasi roditelji, djedovi i bake….. imaju ok kromosome. Jer nikad ne znas ciji gen ce dijete pokupit…….
    I što onda??? Sve se svodi na sreću…..

Pa bas to… Zato je meni taj kariogram bas 'glupa' pretraga.. Ocekivala, sam da ce nam dati neki odgovor…
    Mislim ok lakse ti je kad znas da su uredni, no opet ni to nista ne znaci… Sto mi vrijede kad sam imala 3 spontana..
    Opet da nisu ni to ne znaci da ne mozemo imati zdravo dijete jer se ne zna kako ce se kromosomu spojiti..
    I znam da nista ne znam 🤢….

I taj pgd koliko sam shvatila on se radi iskljucivo na petodnevnim embrijima jer trodnevni ako nije ok genetski do petog dana se moze ispraviti. Nemojte me uzeti za rijec da je to tocno, ali citanjem nekih foruma sam skuzila da neke zene pristaju na prebacivanje pgd "neispravnih" embrija i na kraju rode zdravu djecu.
    I još, oni u Ljubljani imaju kao jako napredan i uspjesan tim genetičara pa valjda znaju što pričaju. Valjda.

Da da.. PGD se radi na blasticama...
    I da nista ne znaci ako PGD nije dobar da iz tog ne moze ispasti zdravo dijete i obrnuto.. 
    Pa onda.. Sto raditi..... Cemu kopati kad opet nista ne znaci nijedna pretraga🙉🙉🙉

28. Studeni 2020. 17:58

Lucija znaci opet je sve na sreći. Lijecnici su tu da pomognu da se spoje spermij i jajna stanica, a sve ostalo dalje je u Bozjim rukama. 

• Ana26
    28. Studeni 2020. 18:06

Lucija Kakvi su ti biolozi na VV? 

👱‍♀️ 31 Hashimoto, hipotireoza, AMH 35.5
    👨‍💼 31 OAT
    4/2020 prirodna trudnoća, missed ab. u 8 tj. ❌
    02/2021- VV, (5 j.s.,5 blastocista)
    3/21 ET 1 blastice - ❌
    4/21 FET 🐧🐧 blastice, u 12.tj spontani 💔 ❌
    1/22 ET 2 dvodnevna-❌
    10/22 ET 2 blastice ❌ 4🐧
    12/22 FET 6+3 imamo ❤️
    9/2023 BABY BOY 💙

28. Studeni 2020. 18:09

Ljutopile🐥

Lucijaznaci opet je sve na sreći. Lijecnici su tu da pomognu da se spoje spermij i jajna stanica, a sve ostalo dalje je u Bozjim rukama.

Da da.. Bas to.. 
    A 'ljutila' sam se na doktore dok su mi to govorili dok sam ja kopala i kopala i navadila se krvi za 3 zivota i nakupila pun fascikl papira...
    Ali nije mi zao... Bar znam da  sam dala sve od sebe... Sta da mi je npr trombofilija bila uzrok a to se rijesava injekcijama... Strasno je kad zena ima 2,3 spontana i onda ju tek salju na pretragu za trombofiliju i nadju neku mutaciju.. Zena iduci put koristi fragmin i rodi zdravo dijete...
    E to je jadno! 

28. Studeni 2020. 18:12

Ana26

Lucija Kakvi su ti biolozi na VV?

Ja dok sam bila bila je neka full mlada zenska i jedna starija... Meni su npr taj 1 postupak smrdali jer su mi punkciju radili u ponedjeljak umjesto nedjelju jer nedjelju ne rade i imala sam prezrele stanice, no to nije krivnja biologa... 
    Ja sam i tamo imala nakon tog ok rezultate i imala 2 trudnoće... Ne krivim njih za spontane naravno... 

28. Studeni 2020. 18:15

LUCIJA007

Ljutopile🐥

Lucijaznaci opet je sve na sreći. Lijecnici su tu da pomognu da se spoje spermij i jajna stanica, a sve ostalo dalje je u Bozjim rukama.

Da da.. Bas to..
    A 'ljutila' sam se na doktore dok su mi to govorili dok sam ja kopala i kopala i navadila se krvi za 3 zivota i nakupila pun fascikl papira…
    Ali nije mi zao… Bar znam da sam dala sve od sebe… Sta da mi je npr trombofilija bila uzrok a to se rijesava injekcijama… Strasno je kad zena ima 2,3 spontana i onda ju tek salju na pretragu za trombofiliju i nadju neku mutaciju.. Zena iduci put koristi fragmin i rodi zdravo dijete…
    E to je jadno!

Da slazem se sto se tice tih pretraga, na to sve se moze utjecati npr. trombofilija, stitnjača..... Zato medicina napreduje pa su danas neka takva stanja izliječiva ili se mogu drzati pod kontrolom. 
    A ovi kromosomi ipak idu na neku višu razinu, na razinu gdje se uopce ničim ne moze utjecati.

MTBica 💃 🍟💉🤰👶
    28. Studeni 2020. 18:16

Bozma, mislim da žene ne pričaju o svojim spontanima. Ja u svojoj okolini imam dosta žena koje su prošle iskustvo spontanih, a rađale su u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima, tako da nije samo radi godina. Ali nekako je to dosta stigmatizirano u našem društvu, često se i žena okrivljava da nije pazila ili da nešto s njom nije u redu. Nekako je imati spontani, biti neplodan ili smanjeno plodan ili imati neku bolest (tipa HPVa) sramota.

Nikitta, i ja se brinem za njih, ali biram vjerovati da je sve u redu i da su se makle uživati u svojoj trudnoći.

*.Women_name.*, te starije generacije su najčešće bile djece roditelja kad je "normalno" bilo imati hrpu djece, i biti spreman na to da će ih dobar dio umrijeti po putu. Moj djed je bio jedno dijete od 12, pola ih je poumiralo u ranim godinama. Mislim da su zato naši roditelji bili naviknutiji na smrt i uzimali to kao nešto bolno, ali normalno. I njihovi roditelji se najčešće nisu prebrzo vezali za svoju djecu jer su znali da će ih možda brzo izgubiti.
    Pa moja mama je izgubila svoju malu sestru od upale pluća.
    Svaka generacija je imala svoje muke i probleme.

Lucija007, da, mene takve stvari živciraju, da neke žene prolaze kroz spontane koji se nisu ni trebali dogoditi da su se napravili neki preventivni pregledi i primijenile neke terapije - samo zato što se ide pristupom "ma valjda je sve OK, idemo probati par puta pa ćemo vidjeti"

💔💔💔

28. Studeni 2020. 18:23

MTB

Bozma, mislim da žene ne pričaju o svojim spontanima. Ja u svojoj okolini imam dosta žena koje su prošle iskustvo spontanih, a rađale su u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima, tako da nije samo radi godina. Ali nekako je to dosta stigmatizirano u našem društvu, često se i žena okrivljava da nije pazila ili da nešto s njom nije u redu. Nekako je imati spontani, biti neplodan ili smanjeno plodan ili imati neku bolest (tipa HPVa) sramota.

Nikitta, i ja se brinem za njih, ali biram vjerovati da je sve u redu i da su se makle uživati u svojoj trudnoći.

*.Women_name.*, te starije generacije su najčešće bile djece roditelja kad je "normalno" bilo imati hrpu djece, i biti spreman na to da će ih dobar dio umrijeti po putu. Moj djed je bio jedno dijete od 12, pola ih je poumiralo u ranim godinama. Mislim da su zato naši roditelji bili naviknutiji na smrt i uzimali to kao nešto bolno, ali normalno. I njihovi roditelji se najčešće nisu prebrzo vezali za svoju djecu jer su znali da će ih možda brzo izgubiti.

Lucija007, da, mene takve stvari živciraju, da neke žene prolaze kroz spontane koji se nisu ni trebali dogoditi da su se napravili neki preventivni pregledi i primijenile neke terapije - samo zato što se ide pristupom "ma valjda je sve OK, idemo probati par puta pa ćemo vidjeti"

Bas tako.. 
    Moje obje bake su imale hrpu djece... Jedna baka rodila sedmero a njih 4 ostale zive.. Kaze ona a ostali su zivjeli mjesec dana, i samo se ujutro nisu probudili 🙉😪😪😪.. I kaze a imala, sam ja i spontane.. Jedva da zna sto to znaci (baka mi ima 90 godina) To onako usput kaze pod normalno.. Ne zna ni sama tocan broj..kaze kasnila mi mjesecnica po 4 mjeseca pa, sam prokrvarila🙉🙉🙉... 
    Druga baka rodila 3 i samo moj tata ostao ziv... 
    Bakina sestra rodila 8 i njih 5 ostalo zivo i bla blaa blaa takvih primjera... 

28. Studeni 2020. 18:32

LUCIJA007

MTB

Bas tako..
    Moje obje bake su imale hrpu djece… Jedna baka rodila sedmero a njih 4 ostale zive.. Kaze ona a ostali su zivjeli mjesec dana, i samo se ujutro nisu probudili 🙉😪😪😪.. I kaze a imala, sam ja i spontane.. Jedva da zna sto to znaci (baka mi ima 90 godina) To onako usput kaze pod normalno.. Ne zna ni sama tocan broj..kaze kasnila mi mjesecnica po 4 mjeseca pa, sam prokrvarila🙉🙉🙉…
    Druga baka rodila 3 i samo moj tata ostao ziv…
    Bakina sestra rodila 8 i njih 5 ostalo zivo i bla blaa blaa takvih primjera…

A kamoli spontani... Vjerojatno nisu ni znale da ih imaju.. Ovo sve nase bi kod njih bilo:  kasnila mi menga pa sam prokrvarila, ako bi uopce i primijetile da im M kasni 🙉... 

• Ana26
    28. Studeni 2020. 18:32

Kod mene u obitelji je svakoj prva trudnoća završila spontanim i to u godinama 18-25 godina,a nakon toga su rodile zdravo dijete. Tako da to nije povezano sa kasnijim rađanjem.

👱‍♀️ 31 Hashimoto, hipotireoza, AMH 35.5
    👨‍💼 31 OAT
    4/2020 prirodna trudnoća, missed ab. u 8 tj. ❌
    02/2021- VV, (5 j.s.,5 blastocista)
    3/21 ET 1 blastice - ❌
    4/21 FET 🐧🐧 blastice, u 12.tj spontani 💔 ❌
    1/22 ET 2 dvodnevna-❌
    10/22 ET 2 blastice ❌ 4🐧
    12/22 FET 6+3 imamo ❤️
    9/2023 BABY BOY 💙

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.