Čitam malo, različita iskustva, palčići pa mame same doma, ružno vrijeme... ja rodila u proljeće, u terminu, doma imam mamu u penziji, a opet mi dođe teško, da jednostavno ne mogu više... Sad je napunio 6. mjeseci i napokon osjećam olakšanje, dan po dan. Mislim da je majčinstvo velika stvar i normalno je da smo pod pritiskom. Super je kad znaš da nisi čudna i da nisi jedina :) A hormoni su zaje.... stvar, sjećam se perioda prije jedne operacije na jajniku kada su mi hormoni divljali, htjela sam iz svoje kože izaći. Mislim da sve proživljavamo slične situacije u nama samima :))
Smatram da te u depresiju naprosto odnese strah od nepoznatog, znači porod kakav je nikome nije lagan, pogotovo prvorotkinji koja definitivno ne zna što ju čeka, nadalje nakon prvotnog šoka odnese te u nepoznato briga za nekoga s kime si se prvi put susrela i gleda te lijepim okicama, a ne znaš se brinuti oko njega, je da se u trudnoći pročita sva moguća literatura i smatraš da bar nešto znaš a zapravo se moraš naučiti suočiti sa brigom i neznanjem. Smatram da psiha igra veliku ulogu, ako dopustiš da te izbace iz takta djetetov plač, ako dopustiš da ti ružno vrijeme ili hormoni pokvare dan onda će tako i biti. Ja osobno drage moje nisam stigla biti depresivna! Suočena sa bolničkim liječenjem tokom trudnoće, dovršetka carskim, pa dok sam se tek trgnula nastavila se borba sa dojenjem, nakon dva mjeseca saznajem da mi je dijete bolesno i da ga čeka dugotrajno liječenje, više provodimo po bolnicama nego doma, u tom periodu već mi mama odlazi u bolnicu i nakon par mjeseci umire, sva briga oko bolesno djeteta i kućanstva prelazi na mene, nakon godinu i pol ja i moja kćer i ja padamo niz stepenice i ja završavam u bolnici i u dvije godine išla sam na dvije operacije noge, u te dvije godine hodala sam samo po par mjeseci i ništa i nitko u tom periodu nije bio zanemaren. Uz to sam trenutačno bez posla i borim se sa ovom našom državom...
E, sad moje drage vi meni recite dal sam ja stigla imati porođajnu depresiju? ne znam niti sam stigla razmišljati o tome, suočena sa svime što mi se izdešavalo samo sam mogla živjeti iz dana u dan, nisam stigla razmišljati dal je dan ružan, dal me šoraju hormoni, dali ću znati pomoći svom djetetu koje je ionako non stop plakalo, živjela sam i nosila se s time. Bilo je dana kad je bilo užasno teško i kad se nije vidjelo kraja, ali nisam odustajala i nisam razmišljala o ružnom, samo sam išla dalje, dalje..
Nyka nije mi cilj nekoga omalovažavati niti blatiti tuđe osjećaje, jer svatko ima pravo izraziti ono što ga muči i tišti. Htjela sam navesti primjer gdje uz svu muku koje čovjek prolazi u uvijek se nađe tračak svijetlosti za kako dalje!
Meni je teško za čuti kako depresiju budi ružan dan, plač djeteta, osjećaj da je gladan, oblačno vrijeme, straha od poroda, strah od brige za dijete, nespavanje....To su sve stvari koje se mogu riješiti jednim osmjehom na licu, smatram da ima puno gorih stvari u životu i da sve treba gledati s vedrije strane! Znači ne se dati ružnim mislima, meni je teško, ja to ne mogu, što mi je ovo trebalo, kako dalje, tako sam nesretna...Nego ja to mogu, bit će teško, svaki dan nosi neko drugo veselje, neku novu nadu da će sve biti puno bolje, veselije, naći neki cilj i snagu koja te vodi prema tome.
Znam koliko je teško nadići samu sebe i zapravo to je najteža stvar! kako se boriti sam protiv sebe i kako se izdići iz te situacije i iz tih misli?
Smatram da je to jako teško stanje i stvarno potrebno je puno truda i rada da se to popravi i ono što je najgore ne prolazi preko noć i uvijek se može vratiti. Svoje iskustvo sam napisala tek toliko da ohrabrim one kojima je teško i koje se trenutačno nose sa takvom situacijom, a ne da me netko žali.
Moj savjet; naoružajte se lijepim trenucima, lijepim mislima, ne dajte tuzi da dopre do vas, iako se ponekad čini teško nađite tren i razmislite da ima i ljepših stvari, odtugovajte ono što imate, izbacite sve to van iz sebe i krenite dalje u nove pobjede!
A tebi Eky želi isto da nikad više ne proživiš isto i da s velikom radošću dočekaš svoju srećicu!
Sortiraj odgovore
Najstariji