Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Marijana12345
    03. Svibanj 2019. 13:52

suskica_8

Marijana12345

suskica_8

Meni je rekla kuma da treba preporodaja se naci, nisam ni ja iskrebo znala.

Trebalo bi se raspitati koji pedijatar ima mjesta naravno (jer su mnogi prebukirani), ali Boze moj nije obaveza ni uvjet da ga nadjes prije porodjaja. Mi smo svog nasli kasnije. Znaci prva dva pregleda bebe se rade u bolnici (U1, U2; U=Untersuchung=pregled) po rodjenju i prije izlaska iz rodilista. Treci je pregled izmedju 3-4 tjedna bebinog zivota tako da imas vremena osigurat bebi pedijatra dotada.

Pa u svakom slucaju e bolje raspitati se pre….kad izadjes iz bolnice, ne znas ni kakav porodaj ces imati itd…. moja kuma je bila cjelih 7 dana u bolnici i jos posle nije smela da ustaje iz kreveta kako treba zbog rane….a jedna drugarica je trebala jako dosta vremena posto joj nisu epidural stavili kako treba pa nije noge osecala :( zato samo Boze zdravlja, da prodje sve kako treba a sve ce se naci naravno bitno da se raspita jer su mnogi i prezauzeti.

Iskreno, moj muz je to obavio 😊 i svu ostalu papirologiju dok smo mi bili u bolnici. No istina, bolje je pravovremeno reagirati.

• zvijezda7
    06. Svibanj 2019. 11:01

Marijana12345

suskica_8

Marijana12345

suskica_8

Meni je rekla kuma da treba preporodaja se naci, nisam ni ja iskrebo znala.

Trebalo bi se raspitati koji pedijatar ima mjesta naravno (jer su mnogi prebukirani), ali Boze moj nije obaveza ni uvjet da ga nadjes prije porodjaja. Mi smo svog nasli kasnije. Znaci prva dva pregleda bebe se rade u bolnici (U1, U2; U=Untersuchung=pregled) po rodjenju i prije izlaska iz rodilista. Treci je pregled izmedju 3-4 tjedna bebinog zivota tako da imas vremena osigurat bebi pedijatra dotada.

Pa u svakom slucaju e bolje raspitati se pre….kad izadjes iz bolnice, ne znas ni kakav porodaj ces imati itd…. moja kuma je bila cjelih 7 dana u bolnici i jos posle nije smela da ustaje iz kreveta kako treba zbog rane….a jedna drugarica je trebala jako dosta vremena posto joj nisu epidural stavili kako treba pa nije noge osecala :( zato samo Boze zdravlja, da prodje sve kako treba a sve ce se naci naravno bitno da se raspita jer su mnogi i prezauzeti.

Iskreno, moj muz je to obavio 😊 i svu ostalu papirologiju dok smo mi bili u bolnici. No istina, bolje je pravovremeno reagirati.

Marijana,jesi rodila vec? Ja sam sad s pregleda i kaze da bi do petka trebalo. :) Pa da provjerim jel se vidimo u bolnici. :) 

Marijana12345
    06. Svibanj 2019. 12:51

Nisam jos ali molim boga da svaki cas bude. Nemrem vise. Imam danas u 16h pregled i ctg. Imam osjecaj da sam malo otvorena, prepone me rasturaju, imam feeling da ce mi beba ispasti van kad malo duze hodam, cca 2-3km. 19.5 je doduse sluzbeni termin. A tebi?

• zvijezda7
    06. Svibanj 2019. 13:52

Marijana12345

Nisam jos ali molim boga da svaki cas bude. Nemrem vise. Imam danas u 16h pregled i ctg. Imam osjecaj da sam malo otvorena, prepone me rasturaju, imam feeling da ce mi beba ispasti van kad malo duze hodam, cca 2-3km. 19.5 je doduse sluzbeni termin. A tebi?

Meni je u subotu termin,nocas me boljelo ali do jutra stalo pa sam otisla na pregled. Kaze da sam se pocela otvarati,da je cerviks omeksan i skracen i CTG pokazuje trudove nekakve. Prvi put da mi je pregled bio izrazito neugodan,cak i bolan,pa vjerujem i da je to znak. Ona mi je dala prognozu do petka,e sad...cekam ili da opet zaboli ili da ode voda ili nesto da se pokrene. :) Vjerujem ti da jedva cekas,ovi zadnji dani su najgori. Javi ako ima kakvih promjena danas. Sretno!

• Mary82
    06. Svibanj 2019. 15:26

Pozdrav trudnice i mame
    Htjela sam pitati tko vam cuva djecu kad su školski praznici ako su oba roditelja zaposlena, a vidim ovdje dosta mama radi? Mi ove godine krećemo prvi put u školu u Njemačkoj a vidim da oni imaju vise praznika nego mi, npr u jesen, pa me zanima jel škole imaju organizirano neko čuvanje il roditelji moraju tad uzimat godišnji? Da li i vrtići prate takve praznike? Hvala

• zvijezda7
    06. Svibanj 2019. 15:34

Mary82

Pozdrav trudnice i mame
    Htjela sam pitati tko vam cuva djecu kad su školski praznici ako su oba roditelja zaposlena, a vidim ovdje dosta mama radi? Mi ove godine krećemo prvi put u školu u Njemačkoj a vidim da oni imaju vise praznika nego mi, npr u jesen, pa me zanima jel škole imaju organizirano neko čuvanje il roditelji moraju tad uzimat godišnji? Da li i vrtići prate takve praznike? Hvala

Ja imam skolsko dijete,dok je bila u osnovnoj skoli placali smo dodatno za cuvanje preko ferija u skoli,Ferienbetreuung. Neke praznike nije htjela u skoli pa bi je dali u neki Jugendhaus jer i oni cesto imaju organizirano. Dijete dovedete do 9 i moze ostati najcesce do 17. Tamo imaju rucak a dorucak i uzinu spakirate od kuce. Takve ponude ne kostaju puno,mi smo placali ca.20ak € i jos nesto sitno za hranu. Ljeti je najgore jer mozemo 3 tj.na godisnji a njoj je bilo puno ici negdje jos 3 tj.pa smo kombinirali s drugim roditeljima,nekad bih je povela na posao (radim u vrticu). Mozete izguglati za svoj grad Ferienangebote i moj vam je savjet prijaviti barem 20ak ranije jer nekad vise nema mjesta. Sad je 5.razred,jos nije za biti sama ali ja cu biti na porodiljnom godinu dana pa smo tih godinu mirni. 

• Mary82
    06. Svibanj 2019. 17:34

Hvala na brzom odgovoru!
    Kad već radite u vrticu jel mi možete reci kako se kreću cijene jaslica, jel to doista skupo kako se priča?
    I kako se poslodavci nose s tim ako su djeca malo malo bolesna pa mame moraju ostati kod kuće?

Marijana12345
    06. Svibanj 2019. 19:10

Meni je u subotu termin,nocas me boljelo ali do jutra stalo pa sam otisla na pregled. Kaze da sam se pocela otvarati,da je cerviks omeksan i skracen i CTG pokazuje trudove nekakve. Prvi put da mi je pregled bio izrazito neugodan,cak i bolan,pa vjerujem i da je to znak. Ona mi je dala prognozu do petka,e sad…cekam ili da opet zaboli ili da ode voda ili nesto da se pokrene. :) Vjerujem ti da jedva cekas,ovi zadnji dani su najgori. Javi ako ima kakvih promjena danas. Sretno!

Evo me s pregleda... Prvo je beba spavala na ctg-u, ona donja krivulja je bila skroz pa ravna, zato sam morala ici prosetati, popiti vode i vratiti se ponovno na ctg. Drugi put je bila budna, cak sam imala mini trudove prema ctg-u (od 30 prema 50) ali nisam osjetila, samo neku tupu bol kao da ce se pokrenuti. Isto je cerviks omeksan, a glava je skroz nisko. Nadajmo se da ce skoro...

• mommytobe
    06. Svibanj 2019. 19:43

Bok, pročitala sam sve unazad 100 stranica. Ima li koja mama iz Landshuta da mi kaže kako je u toj bolnici? I zna li tko hebamme u krugu Landshuta da priča naši ili bar engleski?

Došla sam prije mj dana i trebala počet radit i paralelno na tečaj jezika. I desilo se da sam ostala trudna, nisam ni krenula radir jer je teško za trudnicu. Imate li ideje za neke poslove od kuće, dok ne naučim jezik, jer teško nam je s jednom plaćom.

Što sve prije poroda moram napraviti, naći pedijatra samo? Doktora opće medicine ne trebam, to nije tako bitno ili? Za sad samo ginekologa imam.

Hvala svima ❤️

• zvijezda7
    06. Svibanj 2019. 19:53

Mary82

Hvala na brzom odgovoru!
    Kad već radite u vrticu jel mi možete reci kako se kreću cijene jaslica, jel to doista skupo kako se priča?
    I kako se poslodavci nose s tim ako su djeca malo malo bolesna pa mame moraju ostati kod kuće?

Kod nas (Caritas) su jaslice (osmosatni program) oko 270€. Nemojte me drzati za rijec jer ima vise opcija (vremenski,pa se hrana nadoplacuje,pa ovisno imate li jos djece...). Sto se tice gradskih vrtica zaista ne znam,ali sto cujem od roditelja i do 500€ se krecu cijene. O cemu tocno ovisi,ne znam. Nakon 3. godine kad predje u vrtic je znatno jeftinije. 
    Godisnje imate 10 dana vi,10 dana suprug fore ici na bolovanje zbog djeteta. Za ostalo se morate snalaziti. Kod mog muza koji radi u privatnoj firmi naravno da nisu odusevljeni i svaki dan odsustva suptilno pitaju kad ce se vratiti, dok kod mene recimo i nije neki bed. Nisu odusevljeni ali ni ne gnjave. Mi nismo cesto koristili bolovanje jer nam je,hvala Bogu,kci eventualno jednom godisnje malo jace prehladjena pa to zahtijeva najvise 2-3 dana kuci. 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.