Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jaju
    26. Studeni 2018. 12:50

Za KRANKENVERSICHERUNG nazovete AOK ili gdje ste vi ili muz prijavljeni i na cijem zdravstvenom ce biti dijete. Oni vam posalju formular koji ispunite i vratite natrag zahedno s rodnim listom. Za 2 tjedna dobijete zdravstvenu iskaznicu.
    ELTERNGELD  prijavljujete u Eterngeldstelle(na internetu nadete na kojem mjestu se vasa nalazi).
    Bolje sto prije obaviti ali mozete do 3 mjeseca djeteta, sto prije obavite dobijete i novce prije.
    Treba vam orginal rodnog lista bebe, potvrda od AOK za Mutterschaftsgeld, oba roditelja moraju potpisati formulare(koje inace skinete s interneta i isprintate), potvrdu od poslodavca sto on nadoplacuje nakon poroda za Mutterschaftsgeld, Einkommenserklärung, moras unijeti ako zelis raditi tokom dobivanja Elterngelda koliko sati i to (moguce od 15 sati do 30 sati).
    Za KINDERGELD predas sve kod Familienkasse der Agentur für Arbeit. Sto prije to bolje, ali moguce do 4 godine djeteta jer toliko dugo plate zaostatke.
    Treba vam za to original rodnog lista i formulari koje isprintate s interneta ispunite i predate.
    KINDERREISEPASS vadite ako imate pravo na njemacko drzavljanstvo u Einwohnermeldeamt odmah iza poroda. Treba vam slika djeteta, rodni list, potpis oba roditelja.
    Ako imate makedonsko drzavljanstvo javite se vasem konzulatu u vezi toga.
    P.S. Sretno s papirima, jer toga ima stvarno puno i neke su stvari komplicirane (tipa Elterngeld formular, pa ako imate nekoga u okolini da vam pomogne s time, bilo bi dobro da vam pomogne). Mozete sve papire isprintati i pripremiti i prije poroda, pa onda kasnije samo predati kada dijete dode).

Sretno s svime i ugodnu trudnocu zelim

lorija
    26. Studeni 2018. 14:32

Pozdrav jaju i hvala na ovako lijepom objasnjenju.
    Ja sam nova pa mi je svaka informacija dobrodosla.

Mene trenutno zanima mame koji pempas uzimate? Imate li koji dobar za preporuciti. Ja sam uzela Aldijev da probam,cijena mi je bila gut 

AnaDelRey
    27. Studeni 2018. 21:26

Veliki pozdrav i veliko hvala na ovaj divni odgovor. Hvala ti puno za vreme shta si oddelila za mene i shto si mi objasnila sve. Zhelim ti sve najbolje <3 <3 <3

• jaju
    30. Studeni 2018. 10:40

Molim lijepo 😊
    Hvala na zeljama. 
    Moramo podijeliti ono sto znamo s drugima koji trebaju pomoc, jer svatko se i od nas sam nade u situaciji da mu je pomoc potrebna🤔 . Ako komu moj post pomogne to ce me svakako veseliti🤗
    P.S. Nazalost oko izbora pelena nemogu pomoci, do te faze nismo jos dosli😂
    Lijep vam pozdrav i ugodnu trudnocu zelim🤗

• nova.mama
    01. Prosinac 2018. 07:52

Pozdrav! Ja sam friska trudnica, upravo ulazim u 5 tjedan.. cekam prvi pregled.. ovako ne znam kakva iskustva imate sa trudnocom i radom u njemackoj.. ja sam u pokrajini Rheinald Pfalz.. radim na bazenima, kao cistacica.. znaci prva i druga smena, prva je od 6-14:30 a druga od 14-23:00 znaci smjene su po 9h.. cistim sa jakim kemikalijama i udisem sva ta isparavanja.. fizicki je posao puno se i nahodam.. tako da ne znam dal cu uspjet dobit postedu od posla odma na pocetku.. pokusavali smo sa bebicom oko godinu dana i nista jer sam imala dosta problema sa stitnjacom, hipotireoza.. ali evo sada hvala bogu uspjeli smo :)

• ivaanaaa
    02. Prosinac 2018. 18:20

nova.mama

Pozdrav! Ja sam friska trudnica, upravo ulazim u 5 tjedan.. cekam prvi pregled.. ovako ne znam kakva iskustva imate sa trudnocom i radom u njemackoj.. ja sam u pokrajini Rheinald Pfalz.. radim na bazenima, kao cistacica.. znaci prva i druga smena, prva je od 6-14:30 a druga od 14-23:00 znaci smjene su po 9h.. cistim sa jakim kemikalijama i udisem sva ta isparavanja.. fizicki je posao puno se i nahodam.. tako da ne znam dal cu uspjet dobit postedu od posla odma na pocetku.. pokusavali smo sa bebicom oko godinu dana i nista jer sam imala dosta problema sa stitnjacom, hipotireoza.. ali evo sada hvala bogu uspjeli smo :)

Sto se tice postede od posla, ako ti radno mjesto nespada u poslove gdje odmah nastupa arbeitverbot ili ti zabrana rada( mislim da u tvom slucaju ne), tesko da dobis! Sve zavisi i od ginekologa. Ja sam isto radila fizicki posao nisam imala nikakvu postedu dok se nisam pocela otvarat u 5mj trudnoce, pa mi se ginekolog smilovao i stavio na bolovanje. Onda me tek mislim pocetkom 8 mj stavio na taj arbeitverbot kad zakonski smije. U nekim firmama i sama firma moze pisat zabranu rada.. u svakom slucaju sve najbolje ti zeli i da se izboris za sebe i svoju bebu

• nova.mama
    03. Prosinac 2018. 15:17

Dobila sam termin sljedeci cetvrtak kod ginekologa pa cemo vidjeti sta ce reci.. nije mi svejedno, ovdje je ipak jako puno vlage u zraku, stalno toplo hladno. Jako se puno klor osjeti.. a i zagusljiv je prostor, naravno nesmiju se prozori otvarati radi posjetitelja bazena, njima bi bilo hladno.. tako da vidjet cemo..
    Mozda iskoritim i godisnji ako mi bude lose a ne dobijem bolovanje

lorija
    03. Prosinac 2018. 15:53

Pozdrav nova.mama. Tvoj posao je zaista naporan. Probaj naci neki modus da si olaksas. 
    Nemam iskustva s radom u Njemackoj i ne znam postoji li opcija za te poslove uzeti pola radnog vremena?! Nadam se da ce javiti netko s vise iskustva.
    Prelistaj prethodne stranice vjerujem da ces naci odgovor. Izbori se za sebe i svoju bebu. Sretno! 
    Ugodnu i skolsku trudnocu vam zelim 🤗🤗🤗

• nova.mama
    03. Prosinac 2018. 21:13

Hvala na lijepim zeljama 

• Jelena28
    06. Prosinac 2018. 20:36

Pozz mame..u 22tj smo pa polako kupujemo stvari za bebaca..cula sam da se od grada moze dobit vise od 50% povrat novaca za sve sta ste kupili za bebu(kolica,krevetic..itd) pa ako bi netko nesto vise znao o tome da mi kaze gdje moram tocno ic 😁 hvala svima 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.