Hvala.. radili mi OGTT 50mg pa je pokazalo poviseni secer kaze nije puno….sad u pon idem ponovit pa ako nebi bilo uredu receno mi je da se onda salje u diabetes zentrum..trebla bi ic na put 10.02 pa me je zanimalo dal je moguce da salju u bolnicu ….
Cekaj malo… 50 mg/dL ne moze nikako biti poviseni secer,to ti je skoro hipoglikemija. Ili si se zabunila pa si mislila 150mg/dL? Ako su izmjerili 150mg/dL 2 sata nakon opterecenja secerom, onda je to stvarno minimalno poviseno tj.smanjena je tolerancija glukoze. Ako je 150 mg/dL izmjereno nataste onda je vec ozbiljnije. Ako ces pitati nekog iz Hrvatske,obavezno reci jedinice jer ovdje mjere u mg/dL , a u HR u mmol/ L. Tako se za nataste ovdje smatra normalnim ispod 100mg/dL, a u HR to odgovara ispod 5,5 mmol/L.
Morat ces vjerojatno samo smanjiti ugljikohidrate odnosno secer i cesce knotrolirati i zapisivati budes li doma imala onaj aparatic. Djeca majki s poremecenom tolerancijom glukoze mogu omati veliku porodajnu tezinu i roditi se s nekim metabolickim smetnjama,zato se toliko pazi i provjerava.
Krivo sam se izrazila 50mg otopine glukoze u vodi sam popila... znaci mjerili su mi nakon 1h..a u pon ce bit 75 tj mjerit ce mi nakon sat i nakon dva da vide dal pada... skuzila sam tu za te mjere da su drugacije nego u RH .. sve sam se vec raspitala pa znam da ako mg/dl djelis sa 18 onda dobis mmol/L.sve sam sa tim upoznata... meni je nataste bilo uredu nije mi bilo poslije sat vremena poslije opterecenja.. i to nista alarmantno 175 mg/dl a tolerira se do 150.. zato radimo u pon ponovno.. inace sam upoznata sa diabetesom u trudnoci, vise me zanimalo kako to tu tretiraju u Njemackoj, jel mozda zvuci smjesno al ovdje ko da je medicina, bolesti drugacije... nesto sto kod nas u RH dizu galamu to je tu skoro pa normalno... zato me zanimalo kako to tu funkcionira u slucaju da nalazi u pon budu losiji... hvala svima na informacijama...
Ma sve u redu nisam htjela pametovat. Samo mi se cini da ovdje premalo objasnjavaju samo te proslijeduju nekuda.
ja sam ovdje naisla na razlicita misljenja. Jedni smatraju da je taj test s 50mg bezveze i samo hoce onaj dulji koji ces imat u ponedjeljak sa 75mg i nakon 2 sata jos jednom mjere.
bila sam u HR 3 mj i nisam nista kontrolirala,kad sam se u 30. tj vratila moj mi Dr. nije vise htio radit OGTT kaze da nema smisla. Morala sam u bolnicu radi drugih problema,a tamo prigovarali zasto nema OGTT-a ,da ga je trebao radit s obzirom na moje godine i visak kilograma i navodno velikog djeteta...
Sve u svemu,ovisi sve o doktoru ( i osiguranju). Neki hoce sto vise pretraga (pogtovo ako se dodatno placaju),nekima je sve bespotrebno. Ovaj moj doktor skoro nista ne objasnjava,samo najosnovnije. Mene poslao u bolnicu,a da mi nije rekao zasto, Kao neka oni jos malo pogledaju.
Ma sve u redu nisam htjela pametovat. Samo mi se cini da ovdje premalo objasnjavaju samo te proslijeduju nekuda.
ja sam ovdje naisla na razlicita misljenja. Jedni smatraju da je taj test s 50mg bezveze i samo hoce onaj dulji koji ces imat u ponedjeljak sa 75mg i nakon 2 sata jos jednom mjere.
bila sam u HR 3 mj i nisam nista kontrolirala,kad sam se u 30. tj vratila moj mi Dr. nije vise htio radit OGTT kaze da nema smisla. Morala sam u bolnicu radi drugih problema,a tamo prigovarali zasto nema OGTT-a ,da ga je trebao radit s obzirom na moje godine i visak kilograma i navodno velikog djeteta…
Sve u svemu,ovisi sve o doktoru ( i osiguranju). Neki hoce sto vise pretraga (pogtovo ako se dodatno placaju),nekima je sve bespotrebno. Ovaj moj doktor skoro nista ne objasnjava,samo najosnovnije. Mene poslao u bolnicu,a da mi nije rekao zasto, Kao neka oni jos malo pogledaju.
Ma nisam ni pomislila da pametujes...svaka informacija je dobrodosla...uvijek netko zna vise i onda i naucimo nesto..to je istina da puno zavisi od doktora i osiguranju.. samo je stvarno cudno da se istim problemima drugacije pristupa..primjer ja sam prokrvarila u 9 tjednu i naravno umrla od straha jel u prvoj trudnoci nisam imala nikakvih problema.. u RH mojoj kolegici odmah prepisali terapiju i strogo mirovanje posto je radila fizicki posao..a ja ovdje najprije otisla na hitnu jer je bio vikend, i oni rekli da je to normalno i da nema potrebe za nicim cak ni mirovanjem(isto sam radili teski fizicki posao), i u slucaju da krene do pobacaja da se svejedno nemoze nista ucinit..ja bila u soku...prvi ginekolog bio istog misljenja, pa sam ga promjenila...velike su razlike izmedu njemacke i hrvatske pa se nisam jos navikla..neznam cije su metode bolje al kad si naviknut na jedno treba ti valjda vremena da se priviknes na drugo...
Ah i to s krvarenjima je prica za sebe...ja sam se selila pa sam mijenjala gradove pa tako i bolnice i doktore. Zivjela sam u Nürnbergu i tamo mi je doktor kad sam prokrvarila na pocetku trudnoce rekao da ne moram mirovat jer da ce otic ako tako mora bit taman ne ustajala iz kreveta. Dobila sam PROGESTAN i sve bilo OK.
Za godinu smo otisli u Augsburg i prokrvarim za vikend pa smo isli u hitnu,tamo mi nisu dali progestan i odredili strogo mirovanje ubolnici. Nista mi nisu dali,jedva sam u WC smjela i izgubila sam u 10.tj trudnocu. Bila sam ljuta jer ni na moje ispitivanje nisam dobila PROGESTAN ,vrijedilo je barem pokusat.
Ovaj put smo se obadvije zabunile s onim secerom koji ces piti u ponedjeljak...bit ce 75GRAMA,a ne MILIGRAMA;))))
Vecer! Jel mi moze koja reci kakva je procedura sa izlaskom bebe iz Njem., tj.granicni prijelaz kad budemo isli u Hrv.?
Gdje i kakve papire treba imati da bi normalno presli granicu?
Jos nismo 100% odlucili, al mislim da cemo krstit bebu dole. Osim ako i tu nisu neke procedure.
Larimara obzirom da kazes da si zivjela u Nürnbergu jel mi mozes preporuciti koju trgovinu sa djecijom opremom? Kolica, krevetic.. Nista prefensi ☺
Znamo tu i tamo otic do N., ali sutra bi prvi puta skicnuli te stvarcice, a inace smo udaljeni 70km, u gradicu koji ima slabu ponudu..
Sreca je kad od ljubavi tvog zivota nastane ljubav vaseg zivota 💙 Sebastian
Baarbaraa
Pokusat cu ti odgovorit na oba pitanja...neka netko upotpuni ako ima ideju...
U Nürnbergu ima specijalni ducan s djecjom opremom,mi smo neke stvarcice kupili tamo. Dio grada tj. stanica tramvaja i S-bahna je blizu...Mögeldorf se zove. Ima ona velika samoposluga MARKTKAUF i pored je taj djeciji ducan. Glavna ulica Laufamholz-Str. i kao sto ime kaze ide iz pravca mjesta Lauf,ne znam s koje strane dolazite.
Sto se papira tice,mi smo prije puta za HR izvadili djecju putovnicu. Brzo se dobiva. Otac je Nijemac pa smo izvadili u opcini njemacku putovnicu. Sluzbenica nas je upozorila da bez te putovnice ni u Austriju ne idemo iako je EU,a kamoli drugdje.
Vjerojatno se onda hrv. putovnica dobiva u konzulatu. U Nbg. nema hrv konzulata,ali su prije jednom mjesecno dolazili njihovi djelatnici i obavljali sta treba. Ne znam je li jos tako,inace se ide za München.
Ah i to s krvarenjima je prica za sebe…ja sam se selila pa sam mijenjala gradove pa tako i bolnice i doktore. Zivjela sam u Nürnbergu i tamo mi je doktor kad sam prokrvarila na pocetku trudnoce rekao da ne moram mirovat jer da ce otic ako tako mora bit taman ne ustajala iz kreveta. Dobila sam PROGESTAN i sve bilo OK.
Za godinu smo otisli u Augsburg i prokrvarim za vikend pa smo isli u hitnu,tamo mi nisu dali progestan i odredili strogo mirovanje ubolnici. Nista mi nisu dali,jedva sam u WC smjela i izgubila sam u 10.tj trudnocu. Bila sam ljuta jer ni na moje ispitivanje nisam dobila PROGESTAN ,vrijedilo je barem pokusat.
Ovaj put smo se obadvije zabunile s onim secerom koji ces piti u ponedjeljak…bit ce 75GRAMA,a ne MILIGRAMA;))))
Da haha grami su u pitanju...ma glavno da smo se mi razumjele....
Dal neko zna mozda kad se dobije Mutterschaftsgeld jel to umjesto place il se dobiva i placa?!??
U sustini ako ne radis dobijes od Krankenkasse 13 eura po danu u Mutterschutzu, koliko on traje. Ako radis, dobijes isto to plus dodatak od arbeitgebera, ali ti kolicina novca bude u visini plate normalne na kraju :D
Hvala puno na odgovoru....rodila sam 04.12 al jos nisam dobila Mutterschaftsgeld iako sam predala sve....hmm 🤔
Larimara hvala!!
Necemo bas imat puno vremena, to cemo vise usput zaci ovaj puta. Trazila sam po netu i izabrala trgovinu kad ono bas ta po tvojoj preporuci ☺ Baby one.
A i za dokumente cemo onda prvo nazvat u München pa vidjeti sto ce reci!
Tnx 😙😙
Sreca je kad od ljubavi tvog zivota nastane ljubav vaseg zivota 💙 Sebastian
Dal neko zna mozda kad se dobije Mutterschaftsgeld jel to umjesto place il se dobiva i placa?!??
U sustini ako ne radis dobijes od Krankenkasse 13 eura po danu u Mutterschutzu, koliko on traje. Ako radis, dobijes isto to plus dodatak od arbeitgebera, ali ti kolicina novca bude u visini plate normalne na kraju :D
Hvala puno na odgovoru….rodila sam 04.12 al jos nisam dobila Mutterschaftsgeld iako sam predala sve….hmm 🤔
Nazovi slobodno svoju Krankenkasse. Da li si im dostavila rodni list i onaj papir za Familienversicherung (tako ide kod Barmera, ne garantujem za ostale).
Sortiraj odgovore
Najstariji