NaricaCestitam! Nisam znala da si vec rodila,mislila sam da ces nesto kasnije. Evo, Marijana sve super objasnila. Ne bih ti ni znala na tu temu odgovorit. Kod mog dojenja je bio drugi problem.
Sto se tice budenja beba radi dojenja ili hranjenja tu su misljenja jako podjeljena. Moja babica je rekla da ga ne ne budim dok je super dobivao na tezini. Moje mlijeko se rapidno brzo pocelo smanjivati bez da smo primjetili,vidjelo se tek kad je poceo lose dobivati. Onda mi je rekla da ga budim svaka 2-3 sata. Nakraju smo zavrsili na AD i odonda sve super,nadoknadio zaostatke.
Sad ima 9 tjedana i spava cijelu noc.
Mozda ce zvucat cudno,ali jako sam nesretna sto ne mogu dojiti i sto sam sve pokusala,izdajala se x puta dnevno,ali mlijeko nestalo.Nitko ne zna zasto. Sa starijim je sve islo glatko.
Cure uzivajte u dojenju tko moze!
Znam Larimara... moja sestra se evo donedavno 7mj izdajala, ali kod nje je pak bio treci problem... isto je suza isplakala sta ne moze dojiti. To izdajanje je 3struki posao, izdajanje, hranjenje pa pranje i steriliziranje... uzas! A nijedna izdajalica nemre izvuc mlijeko bolje od djeteta. Ja sam na pocetku tolko izdajala da sam spremala u skrinju i bez pol beda ulijala 30ml u kupku bebacj. A sad mi se totalno ujednacila ponuda i potraznja pa nemam skori nista za izdojiti (pokusala sam jer sam krenula s treninzima pa za svaki slucaj). Zato Narice cim vise dijete na cicu u pocetku, na zahtjev uvijek ako je unutar 2h, a ako spava budi ju svaka 2h, najduze 2,5h od POCETKA prethodnog dojenja, ne samo zato da ne bude gladna vec da tebi navuce mlijeko jer im se brzo povecava potreba... ak jos izdajas izdajaj malo u prazno dakle jos kojih 5-10min nakon sta skroz izdajalicom izvuces mlijeko.... e da!! Da ne zaboravim, meni se laktacija tuuuurbo povecala s piskavicom, ima u ljekarni i na internetu "bockshornklee dr.pandalis". Max doza je 3x3 ali ja sam pila 3x1 i jako mi je navrlo mlijeko. Sad pijem 1 ujutro preventive radi 😊 btw, ima na fejsu grupa DOJENJE JE IN, puno su normalnije nego one bahate Rode pa mozes tamo postaviti pitanje da cujes misljenje...
Marijana…imam glupo pitanje iako pretpostavljam sta ces napisat. Ove kapsule sto si spomenula za dojenje. Moram priznat da imam u glavi jos veci problem s tim dojenjem. Iako mlijeka gotovo nemam,ja se uredno izdajam po 3-4 puta dnevno i onda mu bude negdje za jedan obrok dosta jer ne odustajem i ne mirim se sa situacijom da mlijeka nema. Izdojim tako po 30-40ml pa skupljam. Je li bi meni pomogle te kapsule? To izdajanje mi je kao neki ritual. To izgleda ovako, beban dobiva AD + 1 obrok ovog sto "skupim". Prsa su mi vec u modricama jer nekad izdajam i silom. Znam da je ovo pomalo bolesno,ali je tako.
Hvala vam puuuuno, sad sam nesto optimisticnija. Da, rodila sam u terminu, ali ranije od izracunatog dana, nisam stigla ni javiti :D Nego me dojenje izludilo, a toliko zelim dojiti. Ako nekom trebaju info oko poroda i slicno, javite se. Kod nas je bio problem sto je beba imala zuticu pa smo jednu noc ostali u bolnici na fototerapiji, od tad je sve super, ali ja i dalje imam strah da nece dovoljno piti ako maknem sesirice ili probam bilo sta drugo jer je kod zutice vrlo bitno da piju sto vise mogu. U pocetku sam imala toliki strah da nisam ni sa sesiricima dojila nego sam se izdajala pumpom i tako mjerila mililitre koje popije. Sreca nije se zbunio pa uzme i sesiric i flasicu, cak ponekad i dojku bez problema, jedino ja ne znam je li to bas pravilno. Sto se tice kilaze, otpusna je bila 2890, trenutno ima 3475, zadnjih dana u prosjeku dobiva dnevno 30-40 g.
Mama biti je prelijepo, ali meni prestrasno, ja sam vam puna nekog straha. Ako ne podrigne, sta sad- a ne voli podrigivati i ne zna. Onda imamo i granulom pupka pa i s tim ne znam sta da radim. Ako bebi spava oh zasto spava, ako se budi, sto li s ebudi, mozda nije dovoljno pojeo! Itd. Da ne smaram vise :D To sto sam lijecnica samo odmaze, jer ja vam cure moje vise nemam pojma o svom poslu. Ja sam samo sada jedna prestrasena i sretna mama :)
Probat cu sve vase savjete oko dojenja. Ne nosim ni ja one Stilleinlagen, uglavnom su mi dojke na slobodi. Problem je i sto vise ne mogu izdojiti od 30 ml, moja babica kaze da se uspostavila ponuda i potraznja. I da, treca sedmica- poceli su nam i grcevi :D
Ja prvo dijete nisam dojila, nadam se uspjehu ovaj put.. al u slucaju da nejde necu se ubijati i sekirat ko prvi put..jos kad se sjetim famoznih RODA dobim alergiju... samo opusteno... iako je mozgu tesko prihvatit nismo nemajke ako nedojimo...nedo Bog veceg zla....
Marijana…imam glupo pitanje iako pretpostavljam sta ces napisat. Ove kapsule sto si spomenula za dojenje. Moram priznat da imam u glavi jos veci problem s tim dojenjem. Iako mlijeka gotovo nemam,ja se uredno izdajam po 3-4 puta dnevno i onda mu bude negdje za jedan obrok dosta jer ne odustajem i ne mirim se sa situacijom da mlijeka nema. Izdojim tako po 30-40ml pa skupljam. Je li bi meni pomogle te kapsule? To izdajanje mi je kao neki ritual. To izgleda ovako, beban dobiva AD + 1 obrok ovog sto "skupim". Prsa su mi vec u modricama jer nekad izdajam i silom. Znam da je ovo pomalo bolesno,ali je tako.
Larimara kapsule kostaju 15ak eura i ja bih ih svakako probala i pocela odmah s max dozom plus povecala unos tekucine, bilo vode bilo caja za dojilje ili nekog drugog caja, ja sam pila puno rooibos jer ima blagotvoran ucinak na dojilje i preko majcinog mlijeka na bebe (imas u Lidlu). Pripazi: caj od mente zaustavlja laktaciju!! Ali velim, dijete ti je bolja izdajalica od same izdajalice, pa bih ga ja malo sforsala da ti navuce mlijeko. Nemas sta izgubiti... meni je mlijeko navrlo nakon 2dana s tim da sam ja pocela s 3x1. Ako imas jos mlijeka i fakat zelis dojiti, pokusaj!
Hvala vam puuuuno, sad sam nesto optimisticnija. Da, rodila sam u terminu, ali ranije od izracunatog dana, nisam stigla ni javiti :D Nego me dojenje izludilo, a toliko zelim dojiti. Ako nekom trebaju info oko poroda i slicno, javite se. Kod nas je bio problem sto je beba imala zuticu pa smo jednu noc ostali u bolnici na fototerapiji, od tad je sve super, ali ja i dalje imam strah da nece dovoljno piti ako maknem sesirice ili probam bilo sta drugo jer je kod zutice vrlo bitno da piju sto vise mogu. U pocetku sam imala toliki strah da nisam ni sa sesiricima dojila nego sam se izdajala pumpom i tako mjerila mililitre koje popije. Sreca nije se zbunio pa uzme i sesiric i flasicu, cak ponekad i dojku bez problema, jedino ja ne znam je li to bas pravilno. Sto se tice kilaze, otpusna je bila 2890, trenutno ima 3475, zadnjih dana u prosjeku dobiva dnevno 30-40 g.
Mama biti je prelijepo, ali meni prestrasno, ja sam vam puna nekog straha. Ako ne podrigne, sta sad- a ne voli podrigivati i ne zna. Onda imamo i granulom pupka pa i s tim ne znam sta da radim. Ako bebi spava oh zasto spava, ako se budi, sto li s ebudi, mozda nije dovoljno pojeo! Itd. Da ne smaram vise :D To sto sam lijecnica samo odmaze, jer ja vam cure moje vise nemam pojma o svom poslu. Ja sam samo sada jedna prestrasena i sretna mama :)
Probat cu sve vase savjete oko dojenja. Ne nosim ni ja one Stilleinlagen, uglavnom su mi dojke na slobodi. Problem je i sto vise ne mogu izdojiti od 30 ml, moja babica kaze da se uspostavila ponuda i potraznja. I da, treca sedmica- poceli su nam i grcevi :D
Meni je babica preporucila Sab Simplex protiv grceva ali smo skuzili da mu je jos gore. Ima jedna super stvar koja je preko noci rijesila grceve. Nema za kupiti u DE ali ima u RH pa ako imas koga da ti posalje... zovu se kapi Lactibiane i za njih smo saznali preko lijecnika rodjaka koji je nedavno na seminaru za pedijatre to saznao. To je kriva info za uspostavu ponude i potraznje, ona se uspostavlja tek oko 8tj to znaci da moras dijete cim vise metat na sisu da navuce mlijeko, i povecati unos tecnosti (juha, caja bez secera, vode...) i pokusaj s piskavicom! Meni se sad uspostavila ponuda i potraznja, ali cim povecam tekucinu i npr popijem 2piskavice umjesto jednu dnevno odmah mi sise buknu
Ja prvo dijete nisam dojila, nadam se uspjehu ovaj put.. al u slucaju da nejde necu se ubijati i sekirat ko prvi put..jos kad se sjetim famoznih RODA dobim alergiju… samo opusteno… iako je mozgu tesko prihvatit nismo nemajke ako nedojimo…nedo Bog veceg zla….
Imas pravo... i mene su izludile bahatoscu kad sam ih jednom zvala. No bitno je sve pokusati ako se zeli.
Narice, makar mom bebacu ovdje u DE babica nicime nije tretirala pupak osim onih nekih alkoholnih maramica, u HR je babica sestri preporucila 3% hidrogen umjesto Octanisepta i prasak Tyrosur (prasila je 3x dnevno). 3% hidrogen se za razliku od Octanisepta, kad se nakapa u pupak, malo zapjeni i necistocu i prethodno stavljen prasak digne na povrsinu pa se tako lakse ocisti.
Ja prvo dijete nisam dojila, nadam se uspjehu ovaj put.. al u slucaju da nejde necu se ubijati i sekirat ko prvi put..jos kad se sjetim famoznih RODA dobim alergiju… samo opusteno… iako je mozgu tesko prihvatit nismo nemajke ako nedojimo…nedo Bog veceg zla….
Imas pravo… i mene su izludile bahatoscu kad sam ih jednom zvala. No bitno je sve pokusati ako se zeli.
Pa bas to..znaci pokusas sve moguce jel stvarno zelis, i onda naletis na hrpu " majki" koje umjesto da pomognu ( navodno zato sluze) naletis na losu energiju, bahatost, nerazumjevanje, mogu cak rec i bezobrazluk... a da ne pricam da je to vec pocelo u bolnici ( vinogradska RH) gdje se bas providila neka anketa pa su one bile prisutne i maltretirale sa pitanjima odmah nakon poroda.. ja sam stvarno zagovornik dojenja i uvjek bi to uzela kao opciju broj jedan , ali kaj je pretjerano je pretjerano...
Slazem se svakako. Meni samo zao jer imam mlijeka izgleda dovoljno, bar dosad, pa eto da se malo ne potrudim. Ali recimo ja sam nedojeno dijete, moj suprug takodjer, pa eto, nista nam jos uvijek ne fali. Potrudit se hocu, ali bjezim od osjecaja da sam nemajka, koji mi se vjeruj provlacio kroz glavu bez obzira sto znam savjetovati druge. Desilo se jednom da ga nisam mogla podojiti i muz je dao dohranu, i taj jedanput sam eto preplakala, a on se slatko naspavao 3 i po sata. Ali rekla bih i da hormoni rade svoje :)
Sortiraj odgovore
Najstariji