Ljetne bebe 2021.💛

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Sara 🌸
    12. Siječanj 2021. 01:09

Hej Mallla, evo san malo navrnila ode da vidim kako si. ❤️Wow, ne mogu virovat da guraš kroz 17 tt 🥳🥳🥳 Kako si? Jesi saznala spol? Nadam se da ti je lagana trudnoća.
    Ja guram kroz 27 tt, muškić je kod mene🙃
    (oprostite žene šta upadam, Mallla mi je draga bila na drugoj temi🙃, pa htjedoh vidjet kako je)

Vidila sam da ovdje ima puno ženica koje su trenutno u DE, i ja sam jedna od tih, u Stuttgartu sam. Što se tiče zabrane rada i ostalih papira, ne znam vam to ništa, no htjela bih vam dat par info koje sam ja dosad naučila vezano za ono što mi je bilo potrebno, posebice ovim u ranim tjednima (neka se pravila razlikuju ovisno o pokrajini posebice kad je o zdr. osig. riječ, ja sam kod AOK, ugl su slična)
    -
    1. Svaki doktor svoju politiku vodi, no uglavnom su 3 glavna pregleda, tj ona pokrivena od osiguranja (utvrđivanje trudnoće, 2. screening od 18.-22. tt, i 3. screening od 28.-30.) Za svaki pregled između će naravno bit normalno da vam napravi uzv koji cete platit, svaki taj uzv ja plaćam 40€. Sad, na racunu pise da nece bit iznos vracen od osiguranja (objasnim poslije), al pokusat cu i to poslati,.mogu me samo odbit na kraju.
    -
    2. Svakoj od vas koja želi imati babicu savjetujem da je tražite čim potvrdite trudnoću. Premalo ih je, a previše trudnica. Ovdje vas babice prate kroz cijelu trudnoću, i budu velika pomoć nakon rođenja djeteta. Dolaze tad svaki dan prvih 10-15 dana, a poslije malo rjeđe do nekih 2 mjeseca starosti bebe.
    -

04/2021➡️ 💙 🎊🎉🎊

Sara 🌸
    12. Siječanj 2021. 01:10

nastavak:
    3. Sve račune koje dobijete vezano za krvne preglede, itd. čuvajte i pošaljite na AOK tj. svojoj pripadajućoj zdravstvenoj kući. Naime, svi oni imaju budžet za svaku trudnicu kojom joj pokrivaju te dodatne troškove poput testova na toxoplasmozu i slično. 
     (istražite na web stranicama svoje osig kuće, upišite npr. Schwangerschaft bonus il slično, nešto će vam se pojavit)
    Za AOK: Po meni je najbolje da skinete Meine AOK aplikaciju, registrirate se, dođe vam kôd za 2-3 dana na kucnu adresu, dovrsite registraciju do kraja i zatim svaki račun koji dobijete slikate, samo uploadate u sekciju "Documents" u aplikaciji i posaljete njima. Ne može jednostavnije. Ja ne skupljam račune pa da posaljem to kad sve rodim, nego svaki račun koji dođe odma posaljem. Ako vrate odlično, ako ne, nikom ništa. Npr. poslala sam i za prenatalne tablete (ja koristim Femibion 2) i nisu mi vratili za to.
    Budući da nisam radila testove poput Harmonya i Niftya, ne mogu vam reć sa sigurnošću da li i to vraćaju, informacije koje dobivam su poprečne, nekom vrate, nekom ne. 
    -
    4. Imate pravo na Geburtsvorbereitungskurs (priprema na porod), vama plaća osiguranje automatski, a za partnera navodno isto vraćaju (to još moran vidjeti kad mi budemo to imali). Na njemačkom je, i u ovim ludim vremenima se online održava, al možda vi budete te sreće da budete mogli uživo negdje. Samo se na vrijeme informirajte gdje su kursevi, jer opet, premalo ih je, a previše trudnica. Zato na vrime svoje mjesto rezervirajte, poželjno nakon 26. tt. do 36.

04/2021➡️ 💙 🎊🎉🎊

Sara 🌸
    12. Siječanj 2021. 01:11

nastavak:
    5. Vidjela sam da je netko pitao, ovdje nema doula u smislu porođaja kod svoje kuće i tih spiritulnih stvari, ali postoji "Geburtshaus" koja nije nimalo slična bolnici, porođaj obavljate sa babicom, malo je intimnije, i ne znam ni ja koje su više prednosti, ali opet ne u svojoj kući. Kao prvorotkinja sam to odbila, al mislim da bi i kao višerotkinja. Volim ja bolnicu sa dobrim odjelom neonatologije (ne daj Bože da zatreba) i sa specijaliziranim ginekolozima i pedijatrima. Svaka čast babicama, ali znanje liječnika mi ima itekakvu prednost. I nisam sigurna da sve droge za olakšavanje poroda uopće daju u tim kućama, i ako se šta zakomplicira,.opet trebate u bolnicu. 

-

6. Pitat će vas odmah po ulasku u 2. tromjesečje da li se želite cijepit protiv gripe. Budući da su luda vremena, i da je zimski period, ja sam prihvatila (nije obvezno) i nikakvih posljedica nisam imala.

Ponude li mi i protiv hripavca u 30. tt, što je ovdje praksa, i to ću primit, jer je dijete nakon rođenja zaštićeno jos barem 2 mjeseca protiv toga. Muž mi je rekao da je njegov brat to imao kao beba, i nije im bilo svejedno. 

-

7. Glukose test se ovdje radi od 24. do 28. tt, postoje dvije vrste, nemojte da vas zbuni. Postoji "mali" s kojim prije nešto malo pojedete i pijete vode, dođete u ordinaciju, izvade vam krv, popijete tekucinu, i nakon sat vremena vam vade krv ponovno i gledaju vrijednost. Pazite sta vam sestra govori, ako kaze da pojedete nesto obvezno prije, ucinite onda tako.

Dalje, drugi test koji se moze raditi jer "veliki" i sa tim nema jedenja prije (za vodu ne znam dal se smije piti), traje 2 h, vade vam krv, popijete tekucinu, čekate uru vrimena, vade krv, pa opet čekat uru i opet vade krv. (Mislim da se ovaj test jedini radi u Hrvatskoj). Ovdje se ovaj veliki test radi tek u slucaju ako su vrijednosti malog testa premašene tj vece nego dozvoljene, pa zele ponoviti. Ako želite ovaj test raditi bez da prije radite mali, onda ga morate i platiti. U slucaju da su vam nakon tog velikog testa vrijednosti premašene, šalju vas kod dijabetologa i ostalih. 

-
    Eto, ne znam, to je svega čega sam se sjetila i što sam ja dosad proživila, čisto malo informacija, ako vas još šta zanima, pitajte i ako znam odgovor-napišem 🙃

04/2021➡️ 💙 🎊🎉🎊

miska
    12. Siječanj 2021. 07:07

Sara puno hvala za informacije. 🙂Puno toga nisam znala sto si nabrojala. I ja planiram u bolnicu, gdje je i djecji odjel, doktori i sve ako ne daj Boze zatreba. Nepojmljivo mi da rodim npr. u svom stanu. 
    I ja sam u AOK, pa cu probati preko app poslati racune. Mozda nesto i vrate od love.
    E u vezi ultrazvuka. Meni su odmah rekli ako zelim ultrazvuke svaki put, a ne samo ona 3, da mogu platiti 160 eura i onda to vrijedi cijelu trudnocu. Znaci jeftinije nego da placam svaki put 40 eura. Problem je sto ovdje svaka ordinacija svoja pravila ima. Neki dr rade uzv svaki put a da zene nista ne plate, a netko mora placati kao mi.

Mallla
    12. Siječanj 2021. 08:40

Hoj Sara pa gle do kud smo mi dogurale. Baš mi je drago da si se javila ❤ Ne znam još spol, nadam se sad 21.1 saznati. Čestitam na muškiću! Kako si ti? Kako guraš? Bila sam koji put škicnula u proljetne i u LH i baš sam gledala di si....😊
    Kod mene je sada laganije razdoblje. Mučnine se smirile, nemam tegoba, guram polako. Do 15tt su bile mučnine, al to je iza nas!

url=https://lilypie.com]

12. Siječanj 2021. 09:44

Sara, wow, hvala 🥰 Super da nas citaju i sa drugih tema, slobodno i ispravite ako nesto krivo napisemo. Ja osobno pratim proljetnice jer su malo ispred.

Dodala bih da kao trudnice u DE imamo pravo na yogu ili pilates za trudnice, pokrivenu ili sufinanciranu od Krankenkasse do 90€,ostatak doplatimo sami. Imala sam planove, ali corona.... 
    Također dajem glas rađanju u bolnici. Osobno znam mamu koja je imala cijelu trudnocu urednu i rodila doma. Sve se zakompliciralo jer je beba ostala bez kisika, mama pocela krvariti... Uglavnom, oboje dobro na kraju. 
    Meni je banana jastuk odlican! Jedino ne mogu spavati na lijevom boku pa se malo grizem zbog toga jer znam da se preporuca. Kad smo bili doma nedavno u Hrv, zalezala sam lijevu stranu vrata i prvo se par dana nisam mogla ni okrenuti, pa su me maskirali i otkocili ali ja jos uvijek osjetim kako mi ruka trne i neudobno mi je lezati na lijevom boku. 

Rio
    12. Siječanj 2021. 10:00

Od 18. tjedna razvija se bebin slušni sustav i ona laganini kroz cca 2-3 tjedna počinje čuti zvukove izvana ☺️ Jeste li čitali članke o puštanju glazbe bebama? 
    To se spominje i u knjizi “Babycare before birth” u kojoj su provedena istraživanja o tome kako (najviše klasična) glazba pozitivno utječe na razvoj djeteta općenito, a posebno njegovih moždanih vijuga. Bebice znaju čak i reagirati pokretima na glazbu... ☺️ Doktori preporučuju ovaj pristup i meni se uvijek to činilo zanimljivim..
     https://www.roditelji.hr/trudnoca/o-bebi/2637-muzika-za-nerodenu-bebu/
    Evo jedan kratki članak o tome. Sto vi mislite? Dosta vas će uskoro zakoračiti u taj tjedan, hoćete li prakticirati to? 🥰

👩🏻 32 god.
    🧔🏻 32 god.
    1/2020 missed ab 10tt
    11/2020 plusić 💫
    27.07.2021. Ante 🤎

Sara 🌸
    12. Siječanj 2021. 10:27

Mallla, ❤️ onda cu i dalje skicnit s vrimena na vrime da vidim jel 💙 ili 🌺, al najvažnije je da se počinješ dobro osjećat. Ja sam jedna od onih sretnica koje tegobe popjt mucnina i povracanja nisan imala, al zato je onda psiha odradila svoje, stalno san se pitala jel sve u redu onda sa tom trudnoćom. 🥴Žene, nema sta ne mozemo umislit🙈😂
    Nisam na proljetnicama, jednostavno ne želim,.popratila sam tu i tamo, iz nekoliko razloga mi nisu "sjele", a i prije svega toga sam rekla da ne želim na trudničkom forumu bit stalno aktivna. 😂 Pokušavam se držat toga. Na LH trakicama budem tu i tamo, više me nema nego ima, al nevažno. 
    -
    Tweetyca, vidiš na tu informaciju nisam naletila. Čak mi i moja babica kad smo pričale gdje ću rodit nije "ponudila" tu opciju, al može bit jer čim me pitala i ja i suprug smo jasno i glasno rekli da želimo bolnicu. Al svakako ako neka od vas to želi, raspitajte se. Žao mi je zbog "polovne tj. netočne informacije" 😊
    -
    Miska pošalji i taj račun za UZV. (Meni tu opciju nisu ponudili iako sam znala za nju, al opet, njihova politika.)
    Vratit će ti bar nešto ako ne sve. Ne znam koja si pokrajina, u mojoj je dozvoljeni budžet po trudnoći 300€. 
    -
    Mirjam vidiš za yogu nisan znala, iako, nisan se baš zanimala 😂 Znam da neke babice (Hebammen-ako netko ne zna ime na njem) imaju položeno za izvođenje akupunkture, to rade ako želite u zadnjem tromjesečju. Postoji i Rückbildungskurs koji se moze odraditi od (ja mislim) 8. tjedna nakon porođaja do 9. mjeseca nakon porođaja. Mislim da je on za vraćanje maternice na svoje mjesto, isto tako misica, kostiju, itd. Pokriva ga AOK. Rezervirajte svoje misto na vrime, ja svakako hocu.

04/2021➡️ 💙 🎊🎉🎊

Sara 🌸
    12. Siječanj 2021. 10:30

E da, zaboravih napisat. Kombinirani test koji se radi na kraj prvog tromjesečja se ovdje plaća i to od cca 250€-350€. Opet, ne znam dal pokriva AOK. Meni je taj preporučila prije Harmonya i Niftya. Za to idete u posebni centar za prenatalnu dijagnostiku, gdje imaju svemirski brod od UZV i pregledavaju bebu i gledaju dal ima malformacija. Isto tako uz to ide vađenje krvi i statističko gledanje dal postoje šanse na neki genetski poremećaj. Te malformacije koji oni vide tad na tom UZV vaša gin ne moze vidjeti na svome do cca 18-20 tt. 

Isto tako, npr ako želite mjerenje nuhalnog nabora, isto se ide u taj centar, vaša gin to ne radi (moja nije, a i čitam po internetu da je svugdje tako, bar formalno), i naravno plaćate iz svog dzepa.
    Postoji još jedan pregled, zove se Feindiagnostik Ultraschall, radi se obicno od 20.-22. tt i onda se gleda svaki bebin organ, protok kroz pupčanu itd. On se isto dodatno plaća oko 200€ i radi u tim klinikama za prenatalnu medicinu. Rijetko kad vas se salje preko uputnice, osim u slučajevima kad vaša gin ima sumnje da (ni)je nešto dobro vidjela
    -
    Isto, ne znam jel znate, od 1.1. ove godine 3D i 4D su zabranjeni ovdje. Osim u tim prenatalnih klinikama gdje upale 3D samo na 30 sek da vide lice bebe i uvjere se da nema zečju usnu. Smatraju da taj UZV zagrijava majčino tkivo koje zagrijava plodnu vodu te da je nepotrebno da roditelji dolaze na to da gledaju svoju bebu kao u kinu. Ako nije zdravstveno opravdano, neće vam se dozvoliti taj pregled. 
    -
    Još zadnje, možda je rano za vas, al raspitajte se na vrijeme koje dokumente morate donijeti u bolnicu sa sobom što se tiče prijave bebe. Obično to bolnice odrade, ali su potrebni (bar u mom slucaju)osobne (nemojte ih ostavljat nego trazite da ih kopiraju i vrate vam ih odma, isto tako i za putnovnice ako cete njih dat umjesto osobne),  rodni listovi, internacionalni vjenčani list (za nevjencane ne znam) i onda bolnica sama obavi upis djeteta te vama dođe djetetov rodni list na kucnu adresu. Za upis djeteta u maticnu knjigu i knjigu rođenih u RH najbolje vam je da opunomoćite nekog ovdje u konzulatu, sve potrebne dokumente posaljete postom toj osobi i onda to napravi u RH. Jer ako se ide preko konzulata koji isto to radi, čeka se do par mjeseci. 
    -
    Eto, jos malo info kojih se sinoc nisam sjetila. Sve neke stvarcice na koje valja ranije obratiti pozornost jer nismo u svojoj državi. 🙃

04/2021➡️ 💙 🎊🎉🎊

Susika
    12. Siječanj 2021. 10:32

Svaka čast Saro na trudu i pomoći 
    ja bila ujutro na pregledu, sve je super, rastemo polako, 8,35 cm smo 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.