Cure, kaj smo bile pisale o CT zračenju, odnosno kontaktu s ozračenom osobom? Jučer mi je sestra završila u bolnici, i hitno su joj morali napraviti CT glave, a ja sam nakon pol sata već išla k njoj i sad sam skužila da bolje da nisam..
Danas su posjete, i htjela bih ju ići vidjeti, ali nisam sigurna kolko je pametno... Jel znate što o tome?
Joooj, nadam se da od ovih šokova bebaču neće biti ništa... On je ritao jučer cijelo vrijeme :/
Cure, kaj smo bile pisale o CT zračenju, odnosno kontaktu s ozračenom osobom? Jučer mi je sestra završila u bolnici, i hitno su joj morali napraviti CT glave, a ja sam nakon pol sata već išla k njoj i sad sam skužila da bolje da nisam..
Danas su posjete, i htjela bih ju ići vidjeti, ali nisam sigurna kolko je pametno… Jel znate što o tome?
Joooj, nadam se da od ovih šokova bebaču neće biti ništa… On je ritao jučer cijelo vrijeme :/
Cure su nekaj pričale da je to opasno, ali ja sam malo proučavala znanstvene članke i nisam tog uvjerenja.
Rizici od zračenja za vrijeme trudnoće (in utero) ovisni su o gestacijskoj dobi u trenutku snimanja i apsorbiranoj dozi. Rizici su najveći za vrijeme organogeneze i u ranom fetalnom razdoblju, nešto manji u drugom i najmanji u trećem trimestru [2,8]. Prva 2 tjedna poslije začeća ili druga 2 tjedna od izostanka menstruacije embrio je vrlo rezistentan na rtgzrake. Između 3. i 8. tjedna trudnoće, kod doza ispod 200 mSv, embrio nije podložan anomalijama, pobačaju niti retardaciji rasta. Između 8. i 15. tjedna trudnoće embrio/fetus je osjetljiv na efekte zračenja na središnji živčani sustav (CNS) ako je doza veća od 300 mSv. Iznad 20. tjedna rezistentan je na utjecaj na razvoj i nije osjetljiviji od majke [11, 12]. Svi učinci zračenja u trudnoći su stohastički odnosno za njih ne postoji siguran prag ispod kojeg oni nisu mogući [13,14].
Također ovdje možeš pročitati ( https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=safety-ct-pregnancy ): "If the CT scan includes the abdomen or pelvis, then there may be a slight risk to the baby."
Znači mali rizik ako tebe snimaju i to baš područje trbuha, a ako si u kontaktu s osobom koja je bila na CT-u onda je to zračenje još puno manje. Nema svrhe da se brineš... mogla si isto tako sjediti u tramvaju 1 sat pored osobe koja je bila na CT-u.
Helou.
Kako ste?
Evo meni jučer bio rođendan i tako,nisam tortu rekla jer sam preumorna postala i zadnje vrijeme oa sam kupila gotove kolace i tako..
Ma sve u svemu mi je dan nekako čudan bio
:-) :-*
Ja sam pitala za zračenje i na nuklearnoj medicini i na radiologiji. Mene je zanimala opasnost ako sam u blizini osobe kojoj je rađena intervencija pod nadzorom rendgena. Uglavnom odgovor je isti. Opasnosti nema. Slažem se, to bi ti bilo isto kao da na primjer sjediš u čekaonici laboratorija pored nekoga tko je bio označen.
Ne bi baš bilo super neposredno nakon velikih doza zračenja kao kod karcinoma. Ali i to može nakon par sati.
Helou.
Kako ste?
Evo meni jučer bio rođendan i tako,nisam tortu rekla jer sam preumorna postala i zadnje vrijeme oa sam kupila gotove kolace i tako..
Sretan rodjendan!!!!!!🎂🎁🎉 Ti si makar i gotove kolace kupila,ja svoj rockas niti ne obiljezavam!Samo broj vise!
Miris malih beba je zapravo miris raja
💟buhtlica 8.6.2017
💟sefica 22.11.2011
💙moj car 21.10.2009
Lagertha, mozda sam te s Pandicom zamijenila, znam da je jedna od vas pisala da je to patronažna rekla. Ugl, ja mislim da bebi nemre biti prevruće. Ja cu pripremiti za izlazak iz bolnice cak i onaj plišani set - majica i odjelce bez rukava…nikad se ne zna kakva bude temp. I dekicu. Mamika, ja se nadam da necemo čekati vise od tjedan dana…jer to nam je onda 36. punih tjedana. Vidis ti si vec dobila d1 uputnicu…jel ti tvoj ginic radio vec bris na streptokok?
Ma kakvi!Ni taj bris nit me slao na ista drugo u bilo kojoj od trudnoca,osim secera i krvne slike!Za ostale pretrage tipa double test,triple-kako vec,anomaly......Za sve sam saznala ovdje!I uglavnom sam vec bila presla tjedne u kojima se to radi!Zao mi je samo za anomaly!Em je besplatno,em ga mogu na Sv Duhu napravit!No dobro,na uzv mi je rekao da ne vidi nikakve anomalije ploda ili ista slicno!Iskreno,da imam novaca,isla bi na kontrole u neku od poliklinika!
💟buhtlica 8.6.2017
💟sefica 22.11.2011
💙moj car 21.10.2009
Helou.
Kako ste?
Sretan rodjendan!!!!!!🎂🎁🎉 Ti si makar i gotove kolace kupila,ja svoj rockas niti ne obiljezavam!Samo broj vise!
Sretan rođendan 🌸
Pozz curke! Imam jedno pitanje, kako vi stojite sa obavljanjem bračnih dužnosti?😀 Nama je doktor zabranio od prvog dana iako mi je do sada uredna trudnoća. Također mi je zabranio i vježbanje i bilo koji oblik rekreacije. Pričala sam sa frendicama i sve su ostale zatećene, jer je njima doktor čak to i preporučio.
Ofnice Da,u pravu si vezano uz tjedne!Ak nas naruce za 2-3 tjedna to je vec 36-37 tjedan,skoro pa kraj!Nisam uopce to registrirala!Covjece,kak to brzo prolazi!
💟buhtlica 8.6.2017
💟sefica 22.11.2011
💙moj car 21.10.2009
Pozz curke! Imam jedno pitanje, kako vi stojite sa obavljanjem bračnih dužnosti?😀 Nama je doktor zabranio od prvog dana iako mi je do sada uredna trudnoća. Također mi je zabranio i vježbanje i bilo koji oblik rekreacije. Pričala sam sa frendicama i sve su ostale zatećene, jer je njima doktor čak to i preporučio.
Ne shvacam zasto ti je zabranio ako je uredna trudnoca!Pa ima vjezbi prilagodjenih trudnicama!Sta se tice bracnih duznosti,meni uopce nije do toga!A i primjetila sam u zadnje vrijeme da muz i ne trazi!I to otkad vidi da sam sva nikakva!Nije da se zalim!Sama sebi sam teska!Bas sam nikakva
💟buhtlica 8.6.2017
💟sefica 22.11.2011
💙moj car 21.10.2009
Sortiraj odgovore
Najstariji