Ja cu samo kratko nesto nadodati vezano za vitamin D, on se moze unositi kroz tablete medjutim bez sunca odnosno dnevne svjetlosti nema razgradnje i apsorbcije istog, djaba pijete ako ste zatvorene u kancelarijama po cijeli dan, nazalost takav je ritam zivota….
Vitamin D3 se uzima bas zbog toga jer nema sunca po zimi i apsorbira se s mastima. Znaci kad se pije vitamin D vazno ga je uzet s mastima (npr avokado, maslinovo ulje, riblje ulje itd) i najbolje ga je uzet navecer. Po zimi nema dovoljno sunca i zato se preporuca unosit vitamin D3 kroz tablete.
Dajana jedva cekam ujutro hcg🤭 sretno🤞🏻
_
Friday nemoj se uvrijediti, ali mislim da nije tocno da se moze D vitamina unijet u organizam koliko hoces, pretjerani unos vitamina moze izazvat cak trovanje kada ljudi pretjeraju. Istrazi si malo o tome. Nije dobro ni u cemu pretjerivat, ja sam zavrsila u bolnici jer sam imala vitaminozu 2016. 😅😅
Tako da, nemojte pretjerivati, ne bih to nikome pozeljela.
Vitamin d je jedan od vaznijih vitamina koji je bitan za plodnost. Malo procitaj pa ces vidjeti. Trovanja vitaminom d su skoro pa nemoguca jer ga najvise uzimamo iz sunca jel tako, postoji li trovanje suncem? Preporucene doze vitamina d su 4000 iu koje u hr na zalost mozemo dobiti samo preko recepta i to ako imamo manjak debelo ispod referentnih vrijednosti, dok je npr u americi to moguce kupiti. Neki najpoznatiji lijecnici u hr vas ne zele ni uzeti u mpo ako nemate vitamin d na gornjim granicama a cak je i bolje iznad referentnih vrijednosti. Doze koje se prodaju u hr su 400iu koji pomazu isto kao da uzimas zrno riže. Na zalost jako sam upucena u dodatke koje se uzimaju za plodnost i koji su dobri a koji mogu nastetiti, a vitamin d nije jedan od onih koji steti, dapače!
Istina. Po ljeti samo suncanjem od cca pola sata dobijemo oko 20 000 iu tako da doza od 4000 ne moze stetit. Ja pijem 3000 iu jedno 3 mjeseca, imam PCOS i napokon imala ovulaciju i sad su mi normalni ciklusi
Da se ubacim u vezi sa vitaminom D. Postoji hipervitaminoza D, istina javlja se pri unosi veoma visokih doza a narocito ukoliko su prisutna odredjena predisponirajuca stanja kao sto su oboljenja bubrega ili jetre. Elem, moze biti ozbiljno stanje sa hiperkalcijom i mogucim ostecenjem srca, ali kazem moraju biti bas velike doze u pitanju.
Takodje, mogu se nabaviti u apotekama kapsule vitamina D u dozi i od 1000, 2000, 5000 i 1000 i.j., ja uzimam od 2000, istina bolja je apsorpcija iz spreja ali meni tesko padne, malo mi bude muka od njega.
👩🏻🦰 39, 🧔🏻36
Ja: amh 1,53 ng/ml (ponovljeni nakon 2 sedmice 0,6) fsh 12,9, mthfr i pai mutacije, hipertenzija
MM: odstranjen testis zbog tumora, nakon operacije radioth., oligozoospermia
Kariogrami: uredni
Trudimo se od 2.2018.
6.2018. missed ab 8GN, kiretaza 💔
02/2022 💔 12GN
1.IVF 6/22 Femara, Gonal F (2175), Cetrotide, Ovitrelle, 3🥚, 1🐧 bez tranfera (los PGT-A)
2.IVF 01/24: Femara, Menopur 300 (16 dana), Cetrotide, 2xDecapeptyl, 7 🥚, 5 oplodjenih, 2 🐧 FET 30.03., dolazi curica ❤️
*hiperkalcemijom
👩🏻🦰 39, 🧔🏻36
Ja: amh 1,53 ng/ml (ponovljeni nakon 2 sedmice 0,6) fsh 12,9, mthfr i pai mutacije, hipertenzija
Trudimo se od 2.2018.
02/2022 💔 12GN
1.IVF 6/22 Femara, Gonal F (2175), Cetrotide, Ovitrelle, 3🥚, 1🐧 bez tranfera (los PGT-A)
2.IVF 01/24: Femara, Menopur 300 (16 dana), Cetrotide, 2xDecapeptyl, 7 🥚, 5 oplodjenih, 2 🐧 FET 30.03., dolazi curica ❤️
Jojj, sori na 100 postova, jos jedna ispravka, elem imaju kapsule vitamina D i od 10000 i.j. 😂
👩🏻🦰 39, 🧔🏻36
Trudimo se od 2.2018.
02/2022 💔 12GN
Friday Ja nisam rekla da nije vazan, samo sam rekla da je moguce trovanje vitaminom zbog pretjeranog unosa jer sam sama to dozivjela. Ne ulazim ni u kakvu raspravu, samo kazem da je moguce iz svog iskustva. Prema tome ne vidim u cemu je problem?
Ne mozes usporedjivati bas apsorbiranje vitamina iz tableta ili iz sunca, voca i ostalih prirodnih izvora to ti je valjda jasno.🧐
Bas ovo sto je Cana napisala. Kod mene je slucaj sa zeljezom, ako pijem zeljezo bez vitamina C, ne moze se apsorbirati i kao da nista nisam niti pila, samo prodje kroz organizam i izadje kroz mokracu. Anchy je spominjala da se njoj to dogadjalo s folnom koju je ranije pila. Tako da mozes uzimati sto dodataka prehrani i moguce da nisi nista time postigao. Ako se sumnja na kakav nedostatak, pretraga kod doktrora, vitaminski status i na recept. 💁🏼♀️
Ann ja sam upravo to i dozivjela. Bas to sto pises, znaci odvratno stanje, dugo mi je trebalo da vratim ogranizam u normalu. I zato sam to napisala da stvarno nije pametno procitati na internetu pa piti sve i svasta. Ali je Friday to shvatila kao napad 😂
Zoe nije bas uvijek vise (previse) bolje 😉
drago mi je da je sad sve ok i da je to iza tebe ❤️
ja recimo imam mutaciju mthfr gena pa moram unositi aktivni oblik folne, tj. folat, folna kiselina ne da ne djeluje vec moze biti potencijalno opasna zbog nakupljanja homocisteina koji je prokoagulant...
👩🏻🦰 39, 🧔🏻36
Trudimo se od 2.2018.
02/2022 💔 12GN
Ali da dodam i to, da se cure koje nisu radile status mthfr gena ne zabrinu, da to nakupljanje homocisteina u vecoj dozi nije cesto 😊
👩🏻🦰 39, 🧔🏻36
Trudimo se od 2.2018.
02/2022 💔 12GN
Ann istina da, a danas je jaaako puno toga marketing, i ljudi padaju na svasta, ja prva bi kupila sve sto eventualno moze pospjesiti i ubrzati da dodje do zaceca, ali poucena iskustvom, vise nista ne uzimam osim po preporuci doktora🙈❤️
Sortiraj odgovore
Najstariji