Jesenske bebe/mame 2018

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    16. Lipanj 2018. 14:15

Endzrue

Da li je koja bila na 4D kod dr. Poljaka u Splitu da napiše kakav je.. Jel pričljiv? Slažem se sve sa garavušom.. Ne želin rezanje jer sam imala letz konizaciju gdje me takbuo izvana i to je taaaako dugo zarastalo i toliko dugo sam imala problem za odnos ovaj puta me taknit dolje nitko neće osim rukama.. To za međicu su nam savjetovali na tečaju da krenemo od 35.tog tjedna masirat i da to babice rade na porodu.. Pa ćemo vidjet kad za to dođe vrijeme

Iz mog iskustva s privatnim pregledima (bilo kakvim, ne samo u trudnoci), tamo su uvijek pricljivi i daju ti sve inf koje trazis i bas se trude oko tebe da ti objasne tako da mislim da to ne ovisi o pojedinom doktoru nego je praksa takva kad pregled placas. 

Schinin
    16. Lipanj 2018. 16:22

pozdrav curke  jel koja od vas imala problem da se ulogira na klokanicu preko mobitela i kako ste to rijesile??? ja se krenem ulogirat, napisem, ime, lozinku i onda mi dodje ono da potvrdim za podatke i poslije toga bijel ekran... nemam pojma kak da to rijesim.jucer sam morala navrat nanos u kliniku trcat neke stvari pozavrsavat, mislim da samo ono sto sam u bolnici presla bi bilo dovoljno za maraton.. i onda poslije vegetirala na kaucu jer je trbuh na sve strane zatezao
    Justme sorry na kasnom odgovoru, ostajes u prosjeku neka tri dana u bolnici
    garavusa super za pregled i cestitke na decku 
    Nina i baby.k divne busice
    Looda_vila zamisljam si tvog muza sa zbunjenim licem dok ti trazis "the thing between vagina and anus" umrla sam btw zove se perineum
    petra cestitke na velikoj curki 
    sto se tice poroda u Njemackoj, otprilike tako ide, iskutsva u Austriji su takodjer jako slicna - to govorim iz iskutstva s druge strane kreveta i slazem se sa garavusom oko stava

Schinin
    16. Lipanj 2018. 16:55

cula sam toliko horor prica o porodima u HR bolnicama da sam, iskreno receno, htjela nagovorit mog bivseg sefa sa ginekologije da pravi kakvu komisiju i salje u HR 9ni ne znam jeli to moguce) kad mi je rodica prije skoro 18god pricala o porodu u ST bolnici i kakve je traume imala, mislila sam da pretjeruje, jer nisam mogla vjerovati da se to tako moze dogoditi....sto da kazem, zena je imala takve traume da drugo dijete nikada vise nije doslo u obzir

par medicinskih cinjenica: drip u vecini slucajeva nije potreban i kako je neka od vas rekla ide se na to da se osoblju smanji muka ne rodilji. ako imas svoje trudove, ddrip je apsolutno nepotreban, cak i kontaindiciran jer samo stvara fetalni distress. ima situacija kada je neophodan (i za te HB da imamo tu opciju) kao napr. indukcija ili kad dodje do zastoja u porodu. porod nije olimpijska disciplina da netko sa stopericom stoji pored tebe i gleda koliko ti je potrebno, niti smo mi rodilje stvar na pokretnoj traci u bolnici pa hajmo. ako se kao dr/babica ne mozes nosit s tim, mijenaj posao jer ocito nisi za taj. i niposto ne smiju zakacit bez da objasne, sto je to i zbog cega. skakanje po trbuhu i slicno je nasilje prema rodilji, mozes u krajnjoj nuzdi kad je baba ugrozena, sve ostalo ce se priroda pobrinuti.vec sam pisala - mi smo cekali vise od 4h da se mala spusti i sve bilo ok, bez dripa. isto je i sa forsiranjem CR, nisam za njega kao izborna opcija ali ako je medicinski neophodan, HB da imamo tu opciju. BTW beba prije 37tt nije zrela za vaginalni porod (osim ako je velika za gestacijsku dob i odgovara napr 37tt u 35tt) - u tom slucaju je bolji CR.

Schinin
    16. Lipanj 2018. 16:55

Episiotomija: kad citam iskutstva iz Hr rodilista, izgleda da ide po defaultu  u vecini slucajeva isto nije neophodna - da procjenis dali je neophodna moras imati iskutsva: dakle pri porodu, kad glavica izlazi imaju ti posebni zahvati rukom kako babica treba da stiti medjicu da ne popuca u slucaju da je bebina glavica prevelika za izlas i krene pucati - tad zarezes, nikako prije. bolje je zarezati nego da popuca jer je lakse/bolje za zasiti i bolje zarasta. i naravno dr. treba da objasni i da zatrazi saglasnost. kod mene je to bio slucaj i bilo je na kraju sve ok, i ja sam rekla da ne bih htjela ali je bilo neophodno i zarezana sam tek kad je krenulo pucati, ne sjecam se obima glavice male, samo da je u otpusnom pisalo 99+ percentila.
    nema razloga zasto nebi smjela pit vodu tokom poroda, cak pozeljno, jer ti  vraca snagu. ponesite slamku, tako najlakse ide da se napijete, dok netko drzi casu/flasu
    studirala sam u Austriji, radila u Austriji/Njemackoj/Svicarskoj/USA i svugdje su slicni zakoni tako da pretpostavljam da je i u Hr slicno: dakle ako ti kao pacijent zelis pratnju na porodu/pregledu/sto vec ja kao lijecnik nemam sto reci osim ako se radi o zivotno ugrozavajucoj situaciji. ako zelis svoje nalaze/slike sa UZ/rentgenske slike ja ti to moram dati jer je to tvoje vlasnisvo, mogu ev. traziti nadoknadu troskova za papir, cd itd. ja kao lijecnik ne smijem ni iglu zabost u venu a kamoli bilo kakvu infuziju zakacit prijhe nego sto pacijentu objasnim sto i kako i zasto i dobijem saglasnost - u slucaju da to ne napravim je juristicki "ozlijeda tijela" za koju me pacijent moze (i treba) kazneno goniti.
    nazalost kod nas je jos jako uvrijezeno misljenje da su dr (polu-)bogovi i ono "kak su svi tak ces i ti" - cure, vodite nekog sa sobom na porod, informirajte se, ja cu isto rado odgovorit svako pitanje, i ne dajte da se odnose prema vama kao stoci i niti jednoj ne zelim traumaticno iskutsvo necega sto je u biti velicanstven cin prirode

16. Lipanj 2018. 17:37

Schinin lijepo je imat doktora tu na forumu pa da malo i cujes i neka objasnjenja o odredenim postupcima jer ti na samom porodu bas i ne objasnjavaju puno, a sto se prustanka tice, koda nas ti cim te zaprime daju papir da potpises da se slazes sa SVIM postupcima prilikom poroda (ne znam spada li u to i carski rez na primjer ili za to potpisujes posebno), ali ne dobijes vremena za procitati taj papir bas (nisam se pretjerano ni trudila, iskreno, ali i da jesam, uzeli su mi ga nakon 30-ak sekundi), znaci nema sad da te pitaju posebno za neki postupak nego im odmah moras dat da rade po svom dok jos i ne znas tijek poroda. 
    Ima li koja cura tu na forumu da je vec rodila, a da je nosila svoj plan poroda?
     Ja sam nedovoljno organizirana da ga slozim, al vodim muza sa sobom pa to smatram dovoljnim 😁

16. Lipanj 2018. 17:47

Za plan poroda pitam jer me zanima dal su ga se drzali. 

Looda_vila
    16. Lipanj 2018. 18:15

Justme123

Schinin lijepo je imat doktora tu na forumu pa da malo i cujes i neka objasnjenja o odredenim postupcima jer ti na samom porodu bas i ne objasnjavaju puno, a sto se prustanka tice, koda nas ti cim te zaprime daju papir da potpises da se slazes sa SVIM postupcima prilikom poroda (ne znam spada li u to i carski rez na primjer ili za to potpisujes posebno), ali ne dobijes vremena za procitati taj papir bas (nisam se pretjerano ni trudila, iskreno, ali i da jesam, uzeli su mi ga nakon 30-ak sekundi), znaci nema sad da te pitaju posebno za neki postupak nego im odmah moras dat da rade po svom dok jos i ne znas tijek poroda.
    Ima li koja cura tu na forumu da je vec rodila, a da je nosila svoj plan poroda?
    Ja sam nedovoljno organizirana da ga slozim, al vodim muza sa sobom pa to smatram dovoljnim 😁

A sto recimo da ne zelis to potpisati? Ili se ne slazes sa odredenim stvarima? Nece te porodit ili kaj?
    Ja sam inace tip koji sve cita i ona najsitnija slova, u banci,na poslu u ducanu, gdje god..tek kad sve procitam i ustanovim da je to uredu, tek onda potpisujem.

Dija85
    16. Lipanj 2018. 18:27

Looda_vila

Justme123

A sto recimo da ne zelis to potpisati? Ili se ne slazes sa odredenim stvarima? Nece te porodit ili kaj?
    Ja sam inace tip koji sve cita i ona najsitnija slova, u banci,na poslu u ducanu, gdje god..tek kad sve procitam i ustanovim da je to uredu, tek onda potpisujem.

Da, i mene zanima.. što ako ne želiš potpisati taj papir? Mislim to im daje dopuštenje da s tobom rade što hoće. Kao potpisala si.. tko ti kriv. 

16. Lipanj 2018. 18:32

Looda_vila

Justme123

Iskreno, pojma nemam, ja sam bila u trudovima i potpisala sam i ne razmisljajuci o tome nakon sto mi je sestra rekla da je to pristanak na postupke u porodu: infuzija i tako to (tak nes je bila rekla). Nisam  ni razmisljala o tom papiru dok Schinin nije spomenula da te moraju pitati za sve posebno. Bas cu na ovom porodu detaljno procitati sta pise tamo

• anusha
    16. Lipanj 2018. 18:57

Mene zbunjuje plan poroda kojeg spominjete. Doktor mi niti jednom nije takvo nešto spomenuo. Kakav plan, u kojem obliku se to piše, može netko plastično objasniti? Ima li kakva špranca :) samo znam da želim roditi prirodno, po mogućnosti bez rezanja i bez forsiranja (dakle, radije carski nego ne daj bože vakuum). Ja sam pretpostavljala da to kažeš babici u bolnici kad dođeš. A jesam naivna 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.