Dobar dan drage dame..Ja sam u 17+3 nedelji trudnoce.. U 13 nedelji sam radila double test koji je pokazao dobre rezultate.. Doktor je rekao da nema potrebe za amniocentezom i da je po njemu sve u redu.. Osim sto je beba malo manja nego sto bi trebalo da bude u 17 nedelji.. To me malo plasi.. A i kad sam ostala trudna dogovorila sam se sa suprugom da cemo da radimo sve potrebne testove.. Zelim da cujem vasa iskustva amniocenteze i dali preporucujete da radim.. Iskreno nisam sigurna da bih mogla da se nosim sa tim da mi dete bude nedaj boze bolesno , nisam toliko psihicki jaka.. Zelim da budem 100% sigurna da je sa bebom sve u redu.. Cekam termin da razgovaram sa doktorom o tome.. veliki pozdrav za vas
Oprosti što ću biti direktna, ali zar stvarno planiraš napraviti pobačaj ukoliko ti amnio ili neki drugi test pokaže neke nepravilnosti?!? U 2.tromjesečju? A to što je beba manja može bit iz više razloga, pa valjda ti je gin objasnio…i još jedno, nikad ne možeš biti 100% sigurna da će biti sve u redu, na žalost…u najgorem slučaju može se na porodu nešto zakomplicirati…
Iskreno nisam sigurna da li cu raditi pobacaj, samo sam rekla da nisam psihicki spremna na to,. A ako Bog odluci tako pa nek bude... Samo kad vec imam mogucnosti da uradim to i da budem 100% sigurna da mi je beba zdrava onda zasto da ne uradim..
Dobar dan drage dame..Ja sam u 17+3 nedelji trudnoce.. U 13 nedelji sam radila double test koji je pokazao dobre rezultate.. Doktor je rekao da nema potrebe za amniocentezom i da je po njemu sve u redu.. Osim sto je beba malo manja nego sto bi trebalo da bude u 17 nedelji.. To me malo plasi.. A i kad sam ostala trudna dogovorila sam se sa suprugom da cemo da radimo sve potrebne testove.. Zelim da cujem vasa iskustva amniocenteze i dali preporucujete da radim.. Iskreno nisam sigurna da bih mogla da se nosim sa tim da mi dete bude nedaj boze bolesno , nisam toliko psihicki jaka.. Zelim da budem 100% sigurna da je sa bebom sve u redu.. Cekam termin da razgovaram sa doktorom o tome.. veliki pozdrav za vas
Koliko je beba manja? I je li cijelo vrijeme manja ili samo na zadnjem pregledu?
Amnio uz sebe nosi rizik spontanog jer se doslovno busi vodenjak. Ako te to tako brine i ako si mozes priustiti odi na harmony ili nifty test, radi se iz tvoje krvi.
Ja sam dosta izravna i realna, mozda ce zvucati grubo, pa se unaprijed ispricavam.
U ovim tjednima ti nitko nece raditi pobacaj, cak i da dijete ima down ili neku slicnu genetsku mutaciju. Jedino ako je bas kako kazu "nespojivo s zivotom", znaci neke teske deformacije, onda se ide na odbor i oni odlucuju jel odobravaju ili ne. Znaci, u slucaju da ne zelis dijete morat ces to napraviti "na crno", u tim tjednima nije legalno ni privatno to napraviti (barem u hrvatskoj)
Beba je bila manja samo na zadnjem pregledu.. nije rekao koliko..
Koliko je beba manja? I je li cijelo vrijeme manja ili samo na zadnjem pregledu?
Amnio uz sebe nosi rizik spontanog jer se doslovno busi vodenjak. Ako te to tako brine i ako si mozes priustiti odi na harmony ili nifty test, radi se iz tvoje krvi.
Ja sam dosta izravna i realna, mozda ce zvucati grubo, pa se unaprijed ispricavam.
U ovim tjednima ti nitko nece raditi pobacaj, cak i da dijete ima down ili neku slicnu genetsku mutaciju. Jedino ako je bas kako kazu "nespojivo s zivotom", znaci neke teske deformacije, onda se ide na odbor i oni odlucuju jel odobravaju ili ne. Znaci, u slucaju da ne zelis dijete morat ces to napraviti "na crno", u tim tjednima nije legalno ni privatno to napraviti (barem u hrvatskoj)
Iskreno verujem da je sa bebom sve u redu, jer ni u mojoj ni u muzevljevoj porodici nema nikakvih bolesti.. Test bih uradila da budem 100% sigurna.. Znam da test nosi rizik.. Inace zivim u Nemackoj.. pa moram da zovem da pitam sve sto me zanima tek sutra..
A gle, ti testovi (nifty/harmony) su (mislim) oko 300 eura i nema nikakvog rizika, pa eto, ako mozes radije razmisli o tome
I pokazuju i neke druge stvari, tj vise toga nego amnio
Iskreno verujem da je sa bebom sve u redu, jer ni u mojoj ni u muzevljevoj porodici nema nikakvih bolesti.. Test bih uradila da budem 100% sigurna.. Znam da test nosi rizik.. Inace zivim u Nemackoj.. pa moram da zovem da pitam sve sto me zanima tek sutra..
A gle, ti testovi (nifty/harmony) su (mislim) oko 300 eura i nema nikakvog rizika, pa eto, ako mozes radije razmisli o tome
I pokazuju i neke druge stvari, tj vise toga nego amnio
Hvalaa na predlogu, razmislicu o tome..😊
Kombinirani je samo 80-85% točan. Amnio je 100%. Amnio se ni ne moze radiri prije 16tt i jedini jeindikacija za pobacaj. Dakle ako NIPT test pokaze nesto ne prihvaca se kao 100% jer i nije. Onda opet cekas amnio i evenrualno onda smijes na pobacaj.
Nikoga se ne tice da li bi zena pobacila ili ne u 20tt i nije to pitala.
Mozes napraviti NIPT, pa ako je on dobar bi sve trebalo biti u redu. Lazno negativnoh rezultata skoro da nema, uzasno je mali postotak. Lazno pozitivnih ima nazalost vise. Amnio je ipak najbolji jer pokazuje cijeli kariogram ploda te mikrodelecije i tocna je. Nosi rizik 0,5-1% od pobacaja, al evo ja nisam nikad cula da je netko kod nas pobacio nakon amnio. Uzmi sve to u obzir i zajedno s muzem odluci.
Ja sam radila NIPT i na njega cu se osloniti.
Frajla nipt testovi pokazuju znatno manje od amnio. Npr osnovni panel panorame samo gleda down/edwards i patau. Prvi prosireni dodaje Di George sindrom i drugi jos nesto.
Osim toga on iz krvi trazi dna posteljice, a amnio jedini uzima analizu ploda. Posteljica i plod se ipak mogu razlikovati zbog mozaicizama. Kao sto embrij ima mozaicizme tako moze imati i posteljica. A u plidnoj vodi se nalazi koza bebe, urin, itd i njen kariogram se radi. Vidis sve kromosome bebe.
Da se nadovezem meni je u 17 tj na uzv otkriveno da nevalja bez ikakvih testova, tako da nesta nije u redu i da je zastoj u rastu moze se otkriti, genetika s tim nema nikakve veze, ja i muz nemamo nikakve probleme u obitelji al se jednostavno tako desilo, zato sam u ovoj trudnoci radila nifty koji je pokazo da je sve u redu..
Kombinirani je samo 80-85% točan. Amnio je 100%. Amnio se ni ne moze radiri prije 16tt i jedini jeindikacija za pobacaj. Dakle ako NIPT test pokaze nesto ne prihvaca se kao 100% jer i nije. Onda opet cekas amnio i evenrualno onda smijes na pobacaj.
Nikoga se ne tice da li bi zena pobacila ili ne u 20tt i nije to pitala.
Mozes napraviti NIPT, pa ako je on dobar bi sve trebalo biti u redu. Lazno negativnoh rezultata skoro da nema, uzasno je mali postotak. Lazno pozitivnih ima nazalost vise. Amnio je ipak najbolji jer pokazuje cijeli kariogram ploda te mikrodelecije i tocna je. Nosi rizik 0,5-1% od pobacaja, al evo ja nisam nikad cula da je netko kod nas pobacio nakon amnio. Uzmi sve to u obzir i zajedno s muzem odluci.
Ja sam radila NIPT i na njega cu se osloniti.
Ok, neznam detalje za amnio, ocito se volje razumijes
A ovo za spontani, ako je rizik 1% znaci da od 100 zena 1 ima spontani nakon toga, sto po meni stvarno nije malo rizik za nesto sto nije nuzno raditi, odnosno za sto nema bekih konkretnih indikacija.
Podrzavam svacije pravo na izbor, ali ja nebi cackala ako je sve ok...
Meni je ovo sve doktor objasnio na pregledu u 12tt. I jos jedna stvar, niti amnio niti ista otkriva da je dijete zdravo vec samo da nema neke kromosomopatije. Ono sto se moze vidjeti iz kromosoma. Npr neke rijetke bolesti i opcenito neke bolesti koje se ne vide na kromosomima za to ni nema testiranja. Ali cure, down, edwards i patau su najcesci i relativno cesti i zato se testovi rade za njih.
A ovo pise na pliva zdravlje:
Danas se smatra da je rizik od gubitka trudnoće nakon zahvata oko 1/200 (0,5%), odnosno gubi se 1 trudnoća na 200 učinjenih punkcija. Zbog navedenog, za amniocentezu mora postojati jedna od prije navedenih indikacija.
Da i meni je to nekak
Pobjeze mi post. I meni je taj rizik nekako velik da bih bez indikacije isla na amnio samo zbog godina. To su bas teske odluke.
Sortiraj odgovore
Najstariji