Jesenske bebe 2019. :)

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kengurica
    12. Svibanj 2019. 15:27

Kombinirani je samo 80-85% točan. Amnio je 100%. Amnio se ni ne moze radiri prije 16tt i jedini jeindikacija za pobacaj. Dakle ako NIPT test pokaze nesto ne prihvaca se kao 100% jer i nije. Onda opet cekas amnio i evenrualno onda smijes na pobacaj. 
    Nikoga se ne tice da li bi zena pobacila ili ne u 20tt i nije to pitala.
    Mozes napraviti NIPT, pa ako je on dobar bi sve trebalo biti u redu. Lazno negativnoh rezultata skoro da nema, uzasno je mali postotak. Lazno pozitivnih ima nazalost vise. Amnio je ipak najbolji jer pokazuje cijeli kariogram ploda te mikrodelecije i tocna je. Nosi rizik 0,5-1% od pobacaja, al evo ja nisam nikad cula da je netko kod nas pobacio nakon amnio. Uzmi sve to u obzir i zajedno s muzem odluci. 
    Ja sam radila NIPT i na njega cu se osloniti.

• Kengurica
    12. Svibanj 2019. 15:31

Frajla nipt testovi pokazuju znatno manje od amnio. Npr osnovni panel panorame samo gleda down/edwards i patau. Prvi prosireni dodaje Di George sindrom i drugi jos nesto. 
    Osim toga on iz krvi trazi dna posteljice, a amnio jedini uzima analizu ploda. Posteljica i plod se ipak mogu razlikovati zbog mozaicizama. Kao sto embrij ima mozaicizme tako moze imati i posteljica. A u plidnoj vodi se nalazi koza bebe, urin, itd i njen kariogram se radi. Vidis sve kromosome bebe.

12. Svibanj 2019. 15:41

Da se nadovezem meni je u 17 tj na uzv otkriveno da nevalja bez ikakvih testova, tako da nesta nije u redu i da je zastoj u rastu moze se otkriti, genetika s tim nema nikakve veze, ja i muz nemamo nikakve probleme u obitelji al se jednostavno tako desilo, zato sam u ovoj trudnoci radila nifty koji je pokazo da je sve u redu.. 

Frajla
    12. Svibanj 2019. 15:50

Kengurica

Kombinirani je samo 80-85% točan. Amnio je 100%. Amnio se ni ne moze radiri prije 16tt i jedini jeindikacija za pobacaj. Dakle ako NIPT test pokaze nesto ne prihvaca se kao 100% jer i nije. Onda opet cekas amnio i evenrualno onda smijes na pobacaj.
    Nikoga se ne tice da li bi zena pobacila ili ne u 20tt i nije to pitala.
    Mozes napraviti NIPT, pa ako je on dobar bi sve trebalo biti u redu. Lazno negativnoh rezultata skoro da nema, uzasno je mali postotak. Lazno pozitivnih ima nazalost vise. Amnio je ipak najbolji jer pokazuje cijeli kariogram ploda te mikrodelecije i tocna je. Nosi rizik 0,5-1% od pobacaja, al evo ja nisam nikad cula da je netko kod nas pobacio nakon amnio. Uzmi sve to u obzir i zajedno s muzem odluci.
    Ja sam radila NIPT i na njega cu se osloniti.

Ok, neznam detalje za amnio, ocito se volje razumijes
    A ovo za spontani, ako je rizik  1% znaci da od 100 zena 1 ima spontani nakon toga, sto po meni stvarno nije malo rizik za nesto sto nije nuzno raditi, odnosno za sto nema bekih konkretnih indikacija.
    Podrzavam svacije pravo na izbor, ali ja nebi cackala ako je sve ok...

• Kengurica
    12. Svibanj 2019. 16:16

Meni je ovo sve doktor objasnio na pregledu u 12tt. I jos jedna stvar, niti amnio niti ista otkriva da je dijete zdravo vec samo da nema neke kromosomopatije. Ono sto se moze vidjeti iz kromosoma. Npr neke rijetke bolesti i opcenito neke bolesti koje se ne vide na kromosomima za to ni nema testiranja. Ali cure, down, edwards i patau su najcesci i relativno cesti i zato se testovi rade za njih. 
    A ovo pise na pliva zdravlje:
    Danas se smatra da je rizik od gubitka trudnoće nakon zahvata oko 1/200 (0,5%), odnosno gubi se 1 trudnoća na 200 učinjenih punkcija. Zbog navedenog, za amniocentezu mora postojati jedna od prije navedenih indikacija.
    Da i meni je to nekak

• Kengurica
    12. Svibanj 2019. 16:16

Pobjeze mi post. I meni je taj rizik nekako velik da bih bez indikacije isla na amnio samo zbog godina. To su bas teske odluke. 

12. Svibanj 2019. 19:07

Citam sad sve ovo o pretragama i svemu tome. Hocete iskreno meni moja doktorica nista posebnk nije gledala na bebi u 12 tom tjednu jedino sto je rekla dok je gledala je da je plodna voda uredna pokazala mi pupcanu vrpcu pogledala mozak bebe i izmjerila duzinu bebe i rekla da se super razvija jer je u dan tocno po tjednima velicina. Pitala mene dal se okej osjecam i ja kazem pa da dobro se osjecam. I kaze mi onda je sve okej. I to je sve. I ja nemam iskreno nikakve sumnje. Nisam ni ja bas mlada imam 27 godina prva beba ali uopce ne razmisljam o tome da radim bilo kakve testove jedino se nadam da ce u 20tom tjednu doktorica odraditi taj veliki anomaly scan i to je to.. Meni je vazno da bebi kuca srce i da raste kako treba ali se nebih nikada odlucila da idem na neko testiranje ukoliko nema neke potrebe i to tek nakon vidljive deformacije na uzv. A i smatram da ove jadne zenice koje su izgubile bebe prije da je eto mozda tada nesto bilo lose i da se nas organizam sam nekako izbori da takvu bebu pusti da ode. Tako da zenice koje osjetite vase bebe i koje su do sada dobro i napreduju nemojte se toliko zamarati tim testovima. Shvacam da starije zene salju na te testove jer je kod njih rizik veci ali danas je sve to toliko drugacije da uopce nemora znaciti nista. 

Frajla
    12. Svibanj 2019. 20:53

Manich

Citam sad sve ovo o pretragama i svemu tome. Hocete iskreno meni moja doktorica nista posebnk nije gledala na bebi u 12 tom tjednu jedino sto je rekla dok je gledala je da je plodna voda uredna pokazala mi pupcanu vrpcu pogledala mozak bebe i izmjerila duzinu bebe i rekla da se super razvija jer je u dan tocno po tjednima velicina. Pitala mene dal se okej osjecam i ja kazem pa da dobro se osjecam. I kaze mi onda je sve okej. I to je sve. I ja nemam iskreno nikakve sumnje. Nisam ni ja bas mlada imam 27 godina prva beba ali uopce ne razmisljam o tome da radim bilo kakve testove jedino se nadam da ce u 20tom tjednu doktorica odraditi taj veliki anomaly scan i to je to.. Meni je vazno da bebi kuca srce i da raste kako treba ali se nebih nikada odlucila da idem na neko testiranje ukoliko nema neke potrebe i to tek nakon vidljive deformacije na uzv. A i smatram da ove jadne zenice koje su izgubile bebe prije da je eto mozda tada nesto bilo lose i da se nas organizam sam nekako izbori da takvu bebu pusti da ode. Tako da zenice koje osjetite vase bebe i koje su do sada dobro i napreduju nemojte se toliko zamarati tim testovima. Shvacam da starije zene salju na te testove jer je kod njih rizik veci ali danas je sve to toliko drugacije da uopce nemora znaciti nista.

A ne mozes ti znati sto je ona gledala ili nije gledala, ne komentiraju svi sve. Treba joj doslovno pol sekunde da pogleda npr jel beba ima oba bubrega... isto tako ako ti je vec pokazivala pupcanu vrpcu sigurno je provjerila da imaju sve tri zile, ako su dvije onda ide pojacan nadzor
    Kazem, ako doktor puno ne prica ne znaci da je nemaran, samo sto vise stvari kaze, cak i da su ok nama se to vise stvari pocne motati po glavi da moze poc po zlu...

• Kengurica
    12. Svibanj 2019. 22:13

Ma s 12tt ti sigurno gleda sve ono sto se mora. Imaju oni svoj protokol. Nema veze sto ne pricaju svi doktori, ne smeta to svakome. Ja volim svasta znati, takva sam, ali pitala bih da mi doktor sam ne kaze, a opet nisam srecom tip koji pretjeruje s pitanjima. Ako osjecate da je sve super i odlucili ste se prepustiti bez ikakvih pretraga meni je to isto super. Najbitnije je da partneri odluce sto zele, a sto ne, a da ih doktor upozna s mogucnostima.

12. Svibanj 2019. 22:26

Kengurica

Ma s 12tt ti sigurno gleda sve ono sto se mora. Imaju oni svoj protokol. Nema veze sto ne pricaju svi doktori, ne smeta to svakome. Ja volim svasta znati, takva sam, ali pitala bih da mi doktor sam ne kaze, a opet nisam srecom tip koji pretjeruje s pitanjima. Ako osjecate da je sve super i odlucili ste se prepustiti bez ikakvih pretraga meni je to isto super. Najbitnije je da partneri odluce sto zele, a sto ne, a da ih doktor upozna s mogucnostima.

Ma ne sekiram se vise za bebu i osim ove moje dosadne upale mjehura koju cemp sutra rijesiti ako je nalaz gotov i jos dosadnijeg herpesa sve drugo je okej i svaki dan se sve bolje osjecam.. Sada se vise ne uspusem toliko kad hodam i mucnina nema.. Imam apetita i to bas onako ljepo i mislim da cu se osjecati samo sve bolje. I eto konacno sam se pozdravila sa svojom biciklom probala sam jucer kratko voziti i jako neugodan osjećaj tako da ode bicikla na spavanje hahaah.. 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Odustani

POVEZANI ČLANCI