Jesenske bebe 2019. :)

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kengurica
    18. Rujan 2019. 23:10

Aurora sretno, najsretnije!
    Cijeli dan nisam doma pa tek procitala.
    Ovako, frisko mi je jos s tecaja. Lavice donirana krv iz pupkovine se koristi iskljucivo za transplantaciju. Taj uzorak je mali sam po sebi, a često i premali da bi se iskoristio plus mora jos neke kriterije zadovoljiti. Kada uzimamo za vlastite potrebe prva namjena nije za transplantaciju jer ako dijete i oboli od npr leukemije postoji šansa da su vec u pupkovini maticne stanice bile oslabljene ili ih je neki virus napao te se ne koriste za transplantaciju tom djetetu vec mu se trazi donor. Za vlastite potrebe se vise uzima radi buducnosti jer se pokusava razviti ta regenerativna medicina ili sto vec no to jos nije zazivjelo, a to znaci npr da ce mozda moci ‘uzgojiti’ ili obnoviti organ s tim maticnim stanicama. Takodjer u svijetu postoje samo 3 transplantacijska centra loja rade sa ekspandiranim maticnim stanicama (tako nekako) sto znaci da se tamo iz minijaturnog uzorka moze ipak napraviti transplantacija. Zato kad platis za vlastite potrebe uzorak gotovo uvijek valja no to ne znaci da je on ispravan za transplantaciju kakva se sad radi u HR i vecini zemalja svijeta. A u Ani Rukavini mora biti takav uzorak koji zadovoljava transplantaciju. Zatim, receno je da nakon 1,5-2 mjeseca posaljemo mail u zakladu sa svojim podacima, danom i satom poroda te pitamo da li je uzorak dobar. Ne zovu oni nas. 

• Kengurica
    18. Rujan 2019. 23:14

Frajla moja frendica je isla kod jednog od nasih najboljih ginekologa/porodnicara i on joj je rekao da to ne preporuča. Sama pomisao da nekome ovisi život o tome da li je netko donirao maticne stanice i da ljudi svejedno to ne zele mi suze na oci donesu.
    Poljuljalo me malo to s anemijom i bas cu pitati pedijatricu kako to stvarno ide. Dotad saljem link gdje sam takodjer to procitala:
    https://www.google.com/amp/s/miss7mama.24sata.hr/amp/trudnoca/rezanje-pupcane-vrpce-i-uzimanje-krvi-za-pohranu-1665

• Kengurica
    18. Rujan 2019. 23:15

I kad vec davim, krenuli smo mm i ja proucavati i strane izvore. Ovo je recimo zanimljivo:
    Past studies have shown higher levels of iron and other positive effects later in infancy among babies whose cords were clamped after several minutes, but few studies have looked at results past infancy.

In this study, researchers randomly assigned half of 263 healthy Swedish full-term newborns to have their cords clamped more than three minutes after birth. The other half were clamped less than 10 seconds after birth.
    Four years later, the children underwent a series of assessments for IQ, motor skills, social skills, problem-solving, communication skills and behavior. Those with delayed cord clamping showed modestly higher scores in social skills and fine motor skills. When separated by sex, only the boys showed statistically significant improvement.

• Kengurica
    18. Rujan 2019. 23:16

I samo da napisem jos da mi nismo odustali od donacije vec bismo zeljeli jos to prouciti. 

Lavica27
    18. Rujan 2019. 23:39

Kengurica

Aurora sretno, najsretnije!
    Cijeli dan nisam doma pa tek procitala.
    Ovako, frisko mi je jos s tecaja.Lavicedonirana krv iz pupkovine se koristi iskljucivo za transplantaciju. Taj uzorak je mali sam po sebi, a često i premali da bi se iskoristio plus mora jos neke kriterije zadovoljiti. Kada uzimamo za vlastite potrebe prva namjena nije za transplantaciju jer ako dijete i oboli od npr leukemije postoji šansa da su vec u pupkovini maticne stanice bile oslabljene ili ih je neki virus napao te se ne koriste za transplantaciju tom djetetu vec mu se trazi donor. Za vlastite potrebe se vise uzima radi buducnosti jer se pokusava razviti ta regenerativna medicina ili sto vec no to jos nije zazivjelo, a to znaci npr da ce mozda moci ‘uzgojiti’ ili obnoviti organ s tim maticnim stanicama. Takodjer u svijetu postoje samo 3 transplantacijska centra loja rade sa ekspandiranim maticnim stanicama (tako nekako) sto znaci da se tamo iz minijaturnog uzorka moze ipak napraviti transplantacija. Zato kad platis za vlastite potrebe uzorak gotovo uvijek valja no to ne znaci da je on ispravan za transplantaciju kakva se sad radi u HR i vecini zemalja svijeta. A u Ani Rukavini mora biti takav uzorak koji zadovoljava transplantaciju. Zatim, receno je da nakon 1,5-2 mjeseca posaljemo mail u zakladu sa svojim podacima, danom i satom poroda te pitamo da li je uzorak dobar. Ne zovu oni nas.

Hvala na objašnjenju. Žalosno je to što ako se oni i trude toliko povećati bazu zašto ne razjasne ovako kako si ti sad meni, a čini mi se iskreno da se oni ofrlje odnose i prema tim potencijalnim donorima kao da njima to ne treba. Kad sam ja rodila 2017. rečeno je da nas zovu ili šalju mail (jer naši aaaaapsolutno svi podaci s uzorkom dodju do njih),nitko me nije kontaktirao pa sam ja njih i nisu bili baš ni ljubazni. Smatram ako ti već netko donira možeš imat standardni mail koji svima šalješ. Al sad sam skrenula s teme i u finese. 

• Kengurica
    18. Rujan 2019. 23:53

Ma u pravu si ti. Nama je na tecaju bila savjetnica kojoj je bas stalo da doniramo. Samo 3500 ili 3050 tako nekako uzoraka iz pupkovine imamo u HR. Mislim ja kazem samo jer meni to malo djeluje. I za odraslog covjeka taj uzorak nije dostatan, trebala bi dva. Ma ima puno zajeba s tim, al opet nekom djetetu mozda i spasis zivot i neka si ti to donirala. Meni je to bas odgovorno i lijepo. Shvacam ako netko zeli za vlastite potrebe ili bas ima stav da zeli da otpulsira vrpca do kraja pa ipak ne donira, al mi nije ok da se ljudima ne da donirati jer ne znamo da li cemo mi to jednom trebati, a tek tad cemo shvatiti koliko je to znacajno.

Venus
    19. Rujan 2019. 00:52

Znaci ako zelis da otpulsira sva krv iz pupkovine ne mozes ni donirat stanice ni sacuvat za vlastite potrebe?
    Nisam nikad o tome razmisljala, al jos od prije trudnoce govorimo kako bi htjeli to odgodjeno rezanje pupcane vrpce. A za donaciju krvi iz pupkovine nisam ni znala, cula sam samo za to jako skupo pohranjivanje u osobne svrhe

• Kengurica
    19. Rujan 2019. 04:07

Venus da, jer ta krv zaostala u pupkovinu treba biti punktirana, a ako otpulsira ode u bebu, laicki receno, i volumen koji ostaje u pupkovini je prepremali za skupjati maticne. 

Julie
    19. Rujan 2019. 06:02

Jutro svima, evo ako sve bude ok posto je mali malo žut ali će to popratiti danas mogli bi ići kući nakon vizite.
    Aurora sretno 🤩🧸

• Pikulica19
    19. Rujan 2019. 06:27

Jutro 🤗
    Ajme julie i cure koje su vec kuci, pa kako to vrijeme ide pa prije par sati vsm ispadali sluzni cepovi ko za novu godinu a sad vec kuci idete a sutra ce vec beba hodat 🥰🙈
     Aurora eto nam i tebe 💕

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.