evo, i ja sam problematična! :D na prvom vađenju mi je rezultat natašte bio 5.2!
https://www.facebook.com/trudnickidijabetes/
Evo jos jedna buduće mame sa "problematičnim" šećerom! u 13 tjednu sam, a krv vadila prije 3 tj. Odtad živa agonija..Izmjereni šećer 5.3..I socijalna i privatna ginićka me iznapadale, ukinule sve iz prehrane osim proteina i povrća. Par dana sam bila u šoku dok mi trener ( koji nije neki fićfirić već se redovito educira) nije rekao kako su to sve hrpa gluposti, kako nisu dovoljno educirane i da na netu pronađem tablice prehrane po glikemijskom indeksu..jer to je ono što šećer u krvi diže. Ginićke su mi zabranile čak i integralnu rižu, tjesteninu, voće..sve..Inače integralna tjestenina ima niski GI tako da nije neka frka pojesti ju..Inače treniram, zdravo se hranim i pazim na sve.. Najveći problem je ispao da jedem previše voća u trudnoći, tolko o zdravoj prehrani za bebu. Na kraju svega zaključila sam da se previše nerviram, da ću samo od tog dodatnog stresa oko toga koliko koja namirnica diže glukozu izluditi..i nalazi će mi biti još gori.. Tako da moj zaključak na sve je da treba poslušati savjete na više strana, pripaziti na prehranu ali ne do granice da izluđuješ samu sebe i pokušati uživati u trudnoći. I naravno kontrolirati razinu šećera.
Koma je dati tako površne upute. Koliko je meni poznato, ugljikohidrati su bitni za razvoj bebe. Jeste bili na Vuku Vrhovcu ako ste iz ZG? Ili gdje ćete već ići to kontrolirati? Nama su dali neke materijale s prijedlozima menija i mislim da je to bitno da se žena snađe. A koliko će poštivati, ovisi o njoj.
Istina je da ne treba previše voća, ne znam koliko ste jeli. U tim materijalima piše 4 porcije dnevno (odnosno 4 x 100 g), a toliko i povrća...
A ugljikohodrato jesu u manjini, ali ne izbačeni. Također, ima malo masnoća da se ne dobije puno na težini jer se onda teže regulira šećer.
Ja sam na početku isto mislila da će mi samo zbog stresa oko svega toga šećer porasti :D
Evo da se i ja javim, moja gyn je digla paniku da moram hitno raditi Oggt jer mi je na krvnoj slici šećer bio 5.6. Ja se nekako ne zabrinjavam jer sam početkom godine imala 6, a lani 5.8, pa mi je ovo čak i niža vrijednost od prijašnjih...al vidjet ćemo što kaže ova pretraga...
Pozdrav drage buduce mamice! Htjela sam podjeliti moje iskustvo sa secerom u trudnoci jer i sama sam se totalno prepala i sve zivo na internetu istrazila kad sam saznala da imam secer .
Nakon glukoznog oralnog testa rezultati su mi bili sljedeci, na taste 4 nakon 1h 11 i nesto i nakon 2 h 9,5
Zivim u Au pa je ovdje malo drugaciji pristup , kada se ustanovi secer onda dobivam termin u bolnici i svaka dva tjedna ide se na ultrazvuk da se kontorolira razvoj bebe jer moze se dogoodit da joj bude trbuh veci nego glava ili da jednostavno bude preteska pa se mora na carski rez. Malo me je to sve preplasilo ali kad sam gledala po internetu i forumima ispalo je kao da nije nesto strasno tako da sam jos razgovarala sa doktoricom i ona je rekla da nije strasno AKO se pazi na ishranu ali ako se nepazi moze ipak dovesti do raznih komplikacija tako da sam odlucila zaista biti stroga i striktna u Prehrani. Takoder kod prvog termina s doktoricom dobije se aparat za secer , dnevnik gdje u jutro i posle dorucka rucka i vecere upisujem vrijednosti te se ide isti dan na razgovor sa savjetnikom za prehranu. Dala mi je jednu tablicu gdje se uglavnom radi da se jede sve Intergralno , i voce ograniceno ali u meduobroku. Mlijeko ili jogurt jedno na dan. I rekla mi je da gledam da mi porcije budu kao šaka, znaci šaka riza , meso, i šaka povrca. U meduobroku sam jela ljesnjake,bademe i orascice. Isto otprike šaku, to me je bas drzalo sitom. Za dorucak sam jogurt sa zobi , rucak i veceru sam uglavnom pileca prsa , pecene tikvice, i riza ili jedan dva krumpira. Fast food , bijeli kruh , proizvode iz pekare i slatkise sam izbacila . Nakon par tjedana mi je stvarno stabilizirao secer i nije vise tako skakao pa sam eto jednom u mjesecu pojela sladoled ili kolac ali kao zasebni obrok , nikako ne odmah nakon jela . Lubenicu sam jela i ona mi je bila odlicna i spasavala me...takode sto se boca tice moze se pogledat koliko koja i a secera ali opet se radi sve o kolicini i takoder je rekla da ako je nakon dva sata manji secer od 6,5 to je onda ok , cak ako se u prvom satu digne visoko. Zadnji tjedan sam se malo opustila pa nisam toliko pazila ... Ali moja beba je dosla Hvala Bogu zdrava i velika, imala je 3750g ...
To je uglavnom to 😀
Sortiraj odgovore
Najstariji