Mi smo komunicirali na engleskom, ali poslednji put kad smo bili za embriotransfer, videli smo čoveka koji je sa sestrama pričao na turskom, ali se nama obratio na srpskom, pa pretpostavljam da su uposlili prevodioca. Ovo je samo naš zaključak, jer nam je Emre pomenuo da mora naći nekog prevodica, tako da ga, pitajte ga ima li prevodioca, možda vam olakša komunikaciju.
Mi smo prvi put otišli na nedelju dana, Emre nam je rekao da ostanemo nedelju dana, jer je trebalo da odradi suprugu MicroTese, medjutim, MicroTese je otkazana jer su mu pronašli spermatozoide i u spermi. Zavisi od para do para, mom suprugu je odmah rekao da nikakva terapija neće promeniti azpospermiju u njegovom slučaju. Ali nekim muškarcima prepisuje terapiju ukoliko terapija može promeniti nešto
Bok,Hvala svima na odgovorima koje je postavila MaricaZna :)
Ovdje njen magarac koji ima pitanja na koje ne moze dobiti odgovor :)Nikako da sa dr.Emreom uspostavimo "kontakt" iz kojeg mozemo dobiti informacije. Whatsapp poruke kao da čita i odgovara neki chatbot ili asistent koji ne zna engleski, a vidjeli smo čovjeka uživo i zna dobro pričat engleski :DUglavnom, naša pitanja na koja nikako ne možemo dobiti odgovor su,
ovo je više od jednog pitanja u podpitanja, vamo su velike nedoumice zbog šturih odgovora:
1. Kako dogovoriti prvi termin, jeste li dobili ikakav termin i nakon koliko ste isli u Istanbul na prvi pregled?
Ja sam poslao pitanja za termin i kada da dođemo, a on odgovara da trebam doc na microTese operaciju, bit u Istanbulu 7 dana i uplatit novce, ok, ali i dalje ne znam kada doktor ima vremena i kad doći, i jeste li usplacivali novce za microTese prije prvog pregleda?
A prije toga nam je rekao da svakako prvo moramo doći na pregled, pa ćemo onda tek odlučivati, a iz njegovih šturih poruka sad nam ništa više nije jasno, dal mi idemo na pregled, il na operaciju :D2. Koliko ste dugo čekali na pregled, tj. kada ste ugovorili pregled? mislim, pitam zbog aviona, jer sad je sve dosta skuplje naredna 2 tjedna,, pa onda poslije toga ide laganije. Uglavnom, da mogu popričat telefonski sa čovjekom sve bih riješio u 3 sekunde, ali nikako nejde. Jel se stvarno radi o tome da uplatimo 500€ za microTese prije nego uopce pokušamo ikakvu komunikaciju i to je to? Eto, ta iskustva bi nam pomogla jako :)Kad smo razgovarali sa Tanselom Kaplancanom, dobili smo broj od asistentice, ona nam je dala i broj od knjigovodstva za cijene, dr.Tansel nam je natipkao sve u poruci i onda nas jos nazvao da sve pojasni, na lošem engleskom, ali se potrudio. Pa mi je sad sve ovo malo čudna komunikacija kad smo s ovima dobili dosta info na brzinu.Hvala puno.
Mi smo mu se prvi put javili 15.januara. Takodje nam je odgovarao vrlo kratko na poruke, ali razumeli smo se. Studirao je u Americi, tako da mi je čudno da vas ne razume. Nakon prvog kontakta nam je tražio da suprug pošalje rezultate analiza koje ima (nakon poslatih rezultata čekali smo odgovor od njega 3-4 dana i suprug je morao da ga podseti da nam odgovori), rekao nam je da su rezultati ok i pitao nas kada bi nama odgovaralo da idemo i rekao nam da bi trebalo da ostanemo tamo nedelju dana, na šta smo mu mi rekli da nam treba par dana da se organizujemo zbog posla, smeštaja, leta. Nakon toga smo mu se javili 25. januara i pita li ga da li možemo doći u periodu od 05.februara do 12.februara i on se složio. Zakazao nam je sastanak sa njim za 6.februar, a MicroTese za 8.februar. Tako da smo mu mi sami predložili datum i pitali ga da li je on slobodan tada.Mi smo uplatili 500e kao kaparu za MicroTese, pre nego što smo otišli, ali pošto suprugu na kraju tada nisu radili MicroTese, jer su pronašli spermatozoide i u spermi, novac nam je vraćen
Mi smo mu se prvi put javili 15.januara. Takodje nam je odgovarao vrlo kratko na poruke, ali razumeli smo se. Studirao je u Americi, tako da mi je čudno da vas ne razume. Nakon prvog kontakta nam je tražio da suprug pošalje rezultate analiza koje ima (nakon poslatih rezultata čekali smo odgovor od njega 3-4 dana i suprug je morao da ga podseti da nam odgovori), rekao nam je da su rezultati ok i pitao nas kada bi nama odgovaralo da idemo i rekao nam da bi trebalo da ostanemo tamo nedelju dana, na šta smo mu mi rekli da nam treba par dana da se organizujemo zbog posla, smeštaja, leta. Nakon toga smo mu se javili 25. januara i pita li ga da li možemo doći u periodu od 05.februara do 12.februara i on se složio. Zakazao nam je sastanak sa njim za 6.februar, a MicroTese za 8.februar. Tako da smo mu mi sami predložili datum i pitali ga da li je on slobodan tada.Mi smo uplatili 500e kao kaparu za MicroTese, pre nego što smo otišli, ali pošto suprugu na kraju tada nisu radili MicroTese, jer su pronašli spermatozoide i u spermi, novac nam je vraćen
Hvala ti puno na odgovoru.
Ma razumije nas, ali su odgovori dosta sturi, zaobilazni, tipa, kazemo da smo odlucili doc u istanbul, nas dvoje, za konzultacije i preglede za oboje, kad bi mogli i kolko nam dana treba, on odgovori da za microtese moramo biti u Istanbulu 7 dana i uplatit novce unaprijed. A poruku prije toga nam je rekao da trebamo doci na preglede, ne odmah na operaciju. A i vole kad rade operaciju, odma radit i oplodnju, sto znaci (po mom shvacanju), da onda i ona mora doci spremna tj. odradit pripremu ako ja idem na operaciju. Uglavnom, po meni, igranje gluhog telefona.
A mene samo zanima kad mozemo dobit prvi termin da odemo na preglede oboje i to je to, nista vise. Uzivo cemo se sve dogovorit. Sve mi je tak nekak blesavo da ni tu baznu informaciju ne mozemo dobiti.Znaci, vi ste onda direkt isli na microTese, bez konzultacija par mjeseci prije? A onda ste ovo sve drugo radili sa smrznutnim spermijima ili si i ti bila spremna? taj dio mi nije bas jasan :)
Pozdrav,
Marica i magarac, naše iskustvo ide ovako: javili se Emreu mailom s kratkim opisom dijagnoze, on nas tražio da posaljemo sve nalaze koje imamo. On se javio i rekao da misli da nikakva terapija ne bi pomogla i predkožio mTese, ali da prvo ipak dođemo napraviti tamo spermiogram za svaki slučaj. Mi predložili termin prvog dolaska na taj pregled/konzultacije (tipa 3 tjedna unaprijed) i on nam potvrdio. Kad smo došli taj prvi dan (ponedjeljak), prvo smo kod njega sjeli i popričali, on napravio ultrazvuk testisa i pregled i poslao nas na spermiogram. Isti dan stigle nule i odmah nam dogovorio mTese za prekosutra (srijeda). Naravno, pitao nas je želimo li mTese raditi odmah tada ili ćemo se vratiti u nekom drugom ciklusu pa da i mene pripreme za aspiraciju paralelno, ali mi smo prvo htjeli samo mTese. Oni inače preporučuju da se ide paralelno kako bi radili sa svježim materijalom oba partnera. Što se tiče plaćanja, nama je u komunikaciji mailom odmah na početku rekao da je cijena 2000€ mTese + 500€ smrzavanje, ali nije tražio da uplatimo unaprijed. Kad smo došli tamo onda smo plaćali i to isključivo žele gotovinu. Računa ni potvrde ne dobijete. Mene to tamo živcira što nemaš nikakav dokaz da si uopće tamo bio, platio i što su ti radili (ne dobiješ nikakav nalaz ili nešto slično). Dobili smo samo jedan papir na turskom na kojem piše da imamo smrznuti materijal, ali jako šturo.
Dva dana nakon mTese (petak) smo došli na kontrolu, pogledao i previo ranicu. Taj isti dan sam ja imala pregled i konzultacije kod ginekologa i dogovorili smo plan stimulacije za aspiraciju. Sve skupa smo taj put boravili u Istanbulu 7 dana (realno, doma smo mogli ići odmah taj dan nakon kontrole, muž je isti dan nakon operacije normalno hodao bez bolova). Detaljno sam opisala to iskustvo ranije na stranicama kroz nekoliko postova, tamo negdje u ožujku, pa ako vam se da prevrtite stranice foruma.
Mi smo tog prvog puta bili samo nedelju dana, pošto su suprugu našli spermatozoide u spermi (bilo ih je jako malo, tipa 5-6 pokretnih), njih su zamrzli, a MicroTese su otkazali i dogovorili smo se da dodjemo u martu za aspiraciju. Oni su se vodili time da ako su tada pronašli spermatozoide, da će ih biti i kada dodjemo za aspiraciju. Medjutim, ja sam imala dosta jajnih ćelije, što je doktor Sulejman video već na samom početku stimulacije, ponovo su počeli da pominju MicroTese u slučaju da ne bude dovoljno spermatozoida iz sperme za sve jajne ćelije koje izvade. Tako da su za svaki slučaj suprugu zakazali MicroTese na dan moje aspiracije i dogovor je bio da vide koliko će tačno zrelih jajnih ćelija biti, pa ako bude potrebe, da suprug bude spreman za MicroTese. Meni su izvadili 31 jajnu ćeliju, od kojih je 28 bilo zrelo, tako da nije bilo dovoljno spermatozoida iz sperme i ipak su odradili MicroTese
Nažalost, mislim da to ne možete sa sigurnošću znati pre odlaska tamo. Mi smo otišli sa namerom da MicroTese bude tada, a ispalo je da nam je taj prvi odlazak bio samo za konsultacije. Sledeći put smo otišli za spiraviju jajnih ćelija, nadajući se da neće biti MicroTese, a ipak je bila 😅
Tako da, budite spremni i na promenu plana. Tebi će tražiti odmah da odradiš još jedan spermogram, testosteron i ne mogu se setiti šta su još radili suprugu od analiza tamo, pa ćete se detaljnije dogovoriti za dalje korake. Ukoliko vi želite da prvi put odete samo na konsultacije, to vam niko ne može zabraniti, niko vas na silu ne može naterati da odete na MicroTese odmah.
Mala napomena, za spermogram zahtevaju 3-4 dana apstinencije (koliko me sećanje služi, neka me ispravi neko ako grešim), imajte to u vidu. Mom supruga su na prvim konsultacijama poslali da radi spermogram
Ok, hvala na potvrdi da nismo ludi, uopće se ne možemo u glavi isplanirat i mislili smo da smo ludi, ali očito to tako kod njega funkcionira. Najviše me smeta što trebam dogovorit termin i kupit karte za nas oboje, uplatit smjestaj za 7 dana, pa vidit, mozda budemo 2-3 dana pa onda laprdamo okolo, a mozda svih 7 bude potrebno ako se dogodi operacija. Taj dio me smeta. Volim nekakav lijep hodogram, ovo mi je kao na divljaka kad idem na more pa čekam da naiđem na baku koja drži tablu apartmani i tamo odem. Ne volim taj stil :D
Sortiraj odgovore
Najstariji