14. travnja 2013.

Bolovi u trbuhu

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolovi u trbuhu su česti u djece. Bar se često na njih žale. Najčešće su bezopasni, no mogu biti i pokazatelji crijevne bolesti ili stanja koje zahtijeva kirurški zahvat.

Bez obzira na to javlja li se bol naglo ili ne, morate se posavjetovati s liječnikom i upozoriti ga na sljedeće znakove: vrućicu, povraćanje, ili, u dojenčeta, odbijanje bočice, nenormalnu stolicu (zatvor, proljev, tragovi krvi u stolici), nenapredovanje na težini ili mršavljenje.

Akutna bol u trbuhu. Može nastati zbog invaginacije crijeva, upale slijepoga crijeva, ili ukliještene kile što zahtijeva kirurški zahvat. Ti se jaki bolovi mogu javiti i zbog gastroenteritisa, bolesti debeloga crijeva, ali i mokraćne infekcije, gripe ili početnoga hepatitisa. Vaš će liječnik nakon pregleda djeteta odrediti možda dodatne pretrage, ili predložiti bolničko liječenje kako bi se potvrdila dijagnoza.

Ponavljani bolovi u trbuhu. Bolovi u trbuhu koji se ponavljaju, no ostaju jedini znak, bez drugih simptoma, mogu katkada ukazivati na psihološke probleme, povezane s osobnim poteškoćama ili problemima u odnosima s okolinom (strah od odvajanja ili povlačenje u sebe). Kada se isključe svi organski uzroci liječnik vam može preporučiti psihoterapiju kako bi se pomoglo djetetu da ponovo stekne samopouzdanje i prebrodi ove prolazne tegobe.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.