05. svibnja 2013.

Kronični proljev

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vaše dojenče tijekom nekoliko dana ima česte stolice nenormalne konzistencije (mekane i obilne), te tegobe nisu neizostavno posljedica gastroenteritisa koji se odužio ili kakve druge virusne bolesti. Podrijetlo tog kroničnog proljeva mogu biti i druge probavne smetnje.

U maloga dojenčeta kronični proljev može nastati zbog nepodnošenja bjelančevina kravljega mlijeka. Ta se alergija, dosta rijetka, može očitovati i drugim znakovima: vaše dijete ne dobiva na težini, nema teka ili povraća, ima rijetke stolice, rjeđe osip ili smetnje disanja, a sve to više ili manje povezano s obrokom iz bočice. Dodatne pretrage koje će obaviti vaš liječnik potvrdit će ili isključiti ovu pretpostavku. Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka u pravilu je prolazna, pa će vam liječnik propisati posebno mlijeko za dijetu tijekom prve godine života.

Kronični proljev može nastati i zbog nepodnošljivosti glutena, bjelančevine koju nalazimo u brašnu žitarica. Vaš će vam liječnik savjetovati da uzmete brašno bez glutena koje se prodaje u ljekarnama.

Međutim, loša probava hrane koja se očituje kroničnim proljevom može biti izazvana i smanjenim izlučivanjem enzima gušterače ili žuči. Vaš će liječnik nakon pregleda postaviti točnu dijagnozu i odrediti najprikladnije liječenje.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.