13. svibnja 2013.

Povraćanje

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povraćanje je često u dojenčadi i male djece. Može biti beznačajno ili ukazivati na neku težu bolest probavnoga sustava.

Ako dijete koje već boluje od kakve zarazne bolesti i jako povraća pozovite odmah vašega liječnika. Takvo povraćanje može ukazivati na meningitis, upalu uha, grla ili nosa ili mokraćnih puteva. Povraćanje žuči može ukazivati na neprohodnost crijeva.

Postojanje tragova krvi u povraćenu sadržaju ukazuje na oštećenje želuca ili jednjaka. Pregled endoskopom otkrit će uzrok i omogućiti ciljano liječenje.

Samo povraćanje (ili uzastopno povraćanje u kraćem razdoblju) bez vrućice, proljeva i narušena općeg stanja može se smatrati beznačajnim.

Uvijek valja pomisliti na hranu kao uzrok povraćanja (otrovanje, loša probava). U dojenčeta pogrešna prehrana može biti uzrok učestaloga povraćanja; međutim, povraćanje može biti izazvano i gastroezofagealnim refluksom ili stenozom pilorusa (mišićnoga prstena odnosno sfinktera koji odvaja želudac od dvanaesnika i kontrolira izlazak želučanoga sadržaja u tanko crijevo). U ovom je posljednjem slučaju potreban kirurški zahvat.

Povraćanje može dovesti do dehidracije, osobito ako dijete odbija hranu. Nužno je utvrditi mu uzroke što je prije moguće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.