28. travnja 2013.

Invaginacija crijeva

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Invaginacija je stanje u kojem se jedan dio crijeva poput teleskopa uvuče u drugi. Može biti izazvana lokalnom iritacijom ili upalom. Najčešće se javlja u djece mlađe od 3 godine i može dovesti do okluzije crijeva.

Simptomi koji vas trebaju zabrinuti su sljedeći: vaše se dijete žali na bolove u trbuhu, postaje blijedo, neobično plače (vrištav plač u dojenčeta) ili je uznemireno. Povraća i odbija hranu. Otiđite k liječniku bez odlaganja. On će pregledati dijete klinički i ultrazvukom i potvrditi ili odbaciti dijagnozu invaginacije crijeva.

U većini slučajeva invaginacija se događa između tankoga crijeva i kolona (zadnji dio debeloga crijeva). Ako predugo traje, ili se kasno dijagnosticira može dovesti do ishemije (zastoja cirkulacije krvi) u probavnoj cijevi i krvarenja u stijenci crijeva što ostavlja tragove u stolici. Ovisno o razvoju stanja, liječnik može preporučiti terapeutsko ispiranje barijem pod tlakom, kako bi se uvučeno crijevo vratilo na svoje mjesto. U slučaju neuspjeha potreban je kirurški zahvat.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.