28. travnja 2013.

Iritabilni kolon

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sindrom iritabilnog kolona nastaje zbog lošega rada debeloga crijeva. Javlja se u dojenčeta i popušta u dobi od 4 do 5 godina.

Vaše dijete ima bolove u trbuhu, ima proljev i stolice su mu sluzave. Katkada sadrže komadiće neprobavljene hrane. Primjećujete kako neka hrana (primjerice sirova, zatim sok od naranče, određeno povrće...) izaziva bolno izbacivanje tekuće stolice. Unatoč tome, tek vašega djeteta ne slabi i ono redovno dobiva na težini. Iako se obično takve tegobe smanjuju u dobi od 4 ili 5 godina, mogu također postojati i nadalje u nekom drugom obliku: proljev može ustupiti mjesto zatvoru ili se javljaju naizmjenično.

Pravi uzroci iritabilnog kolona slabo su poznati, ali su vjerojatno povezani s funkcionalnim poremećajima toga dijela debeloga crijeva. Određena napetost u životnoj sredini, teškoće u školi mogu uplašiti vaše dijete i izazvati ovakve probavne smetnje.

U prvi mah možete ukinuti hranu koju vaše dijete ne probavlja i možda mu dati spazmolitike u slučaju jakih bolova. Međutim, lijekovi protiv proljeva i crijevne dijete su beskorisni, čak štetni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.