Beba Zdravlje i njega bebe 26. rujna 2017.

Dolazi imunizacija za bebe u obliku jedne injekcije

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici rade na tome da djeca u budućnosti mogu dobiti sva potrebna cjepiva u obliku samo jedne injekcije koja će sadržavati sva potrebna cjepiva

Roditelji kojima je važno da je beba cijepljena, vjerojatno mrze bol i suze koje dolaze s tim procesom. Znanstvenici s istraživačkog sveučilišta MIT otkrili su rješenje za cijepljenje u obliku jedne injekcije koja sadržava višestruka cjepiva u mikroskopskim kapsulama. 

"Otkrili smo način na koji možemo napraviti malene polimerske čašice, manje nego zrnce pijeska, koje mogu biti ispunjene bilo kojim lijekom, uključujući i cjepivom", rekla je znanstvenica Ana Jaklenec sa Sveučilišta MIT i dodala: "Jednom kad su pune, te čašice su zatvorene poklopcem od istog materijala te je lijek ili cjepivo zaštićeno iznutra i može se unijeti u tijelo putem injekcije."

cjepivo cijepljenje beba Možda te zanima... Obavezna cjepiva u najranijoj dobi Beba

Zatim je objasnila da čašice, kada dođu u tijelo, otpuštaju lijek ili cjepivo, a najuzbudljivija stvar je spoznaja da se čašice mogu napuniti s više cjepiva i potencijalno mogu sadržavati od 10 do 20 potrebnih cjepiva u jednoj injekciji

Isto tako, znanstvenici naglašavaju kako roditelji mogu biti mirni jer primanje ovakve megadoze neće povećati rizik kod beba od dobivanja temperature ili osipa koji su ponekad povezivani s cijepljenjem. 

cijepljenje cjepivo Možda te zanima... Vodič kroz cijepljenje Beba

Do sada su znanstvenici uspješno testirali verziju injekcije na miševima, otpuštajući sadržaj injekcije 9, 20 i 41 dan poslije injekcije. Cilj je učiniti ga kompatibilnim s drugim česticama cjepiva koje traju po par stotina dana kako bi 'pokrili' standardni kalendar cijepljenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.