Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv tuberkuloze

cijepljenje cjepivo beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tuberkuloza zahvaća sve organe, a najčešće pluća. Širi se kapljičnim putem, kašljanjem i najkritičnija je u sasvim male djece. Nakon cijepljenja na nadlaktici nastane mjehurić koji nakon nekoliko sati nestane. Kada rana zacijeli, ostaje mali ožiljak koji postaje doživotni biljeg cijepljenja

Što je tuberkuloza (TBC)?

U mnogim razvijenim zemljama cijepljenje protiv tuberkuloze je ukinuto. U nas se još uvijek tuberkuloza pojavljuje te se cijepljenje provodi i dalje. Tuberkuloza zahvaća sve organe, a najčešće pluća. Tuberkuloza se širi kapljičnim putem, kašljanjem. Bolest je najkritičnija u sasvim male djece.

Normalna reakcija na mjestu cijepljenja protiv tuberkuloze

Odmah nakon cijepljenja nastane mjehurić na nadlaktici, koji nakon nekoliko sati nestane. Idućih oko dva do tri tjedna na mjestu cijepljena ne događa se ništa osobito, a tada se počne stvarati mali ljubičasti čvorić. Središnji dio tog čvorića tijekom četiri do pet tjedana lagano vlaži. Nakon tog vremena dolazi do zacjeljivanja čvorića te ostaje mali ožiljak koji postaje doživotnim biljegom cijepljenja.

Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv tuberkuloze ili moraju pričekati

 Dijete s oslabljenim imunološkim sustavom ne smije se cijepiti.

Obavijestite liječnika u rodilištu ako je netko u obitelji vašeg novorođenčeta imao oslabljen imunološki sustav jer se ta oboljenja često nasljeđuju.

Koje su moguće neželjene reakcije?

Ovo je cjepivo jedno od najsigurnijih cjepiva.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene)

Jača upalna reakcija u obližnjem limfnom čvoru u pazuhu ili iznad ključne kosti, koja se zove “besežitis”. To stanje obično prođe spontano.

Ako limfni čvor vlaži, potrebna je kirurška obrada čvora. Nije zapreka docjepljivanju istim cjepivom.

Što ako nastupi alergijska reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija može se dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.