Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv hepatitisa A i B jednim ubodom

cijepljenje, cjepivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Shema cijepljenja protiv hepatitisa A i hepatitisa B istodobno sadrži tri doze kombiniranog cjepiva koje dijete mora primiti da bi bilo potpuno i dugotrajno zaštićeno protiv ove dvije virusne upalne bolesti jetre

Što je kombinirano cjepivo protiv hepatitisa A i B?

Danas je moguće i djecu i odrasle osobe zaštititi istodobno od infekcije virusom hepatitisa A i hepatitisa B – kombiniranim cjepivom. Cijepljenje se preporučuje kao siguran oblik istodobne zaštite od obolijevanja od hepatitisa A i hepatitisa B.

Kako cijepiti dijete protiv hepatitisa A i hepatitisa B istovremeno?

Shema cijepljenja protiv hepatitisa A i hepatitisa B istodobno sadrži tri doze kombiniranog cjepiva koje dijete mora primiti da bi bilo potpuno i dugotrajno zaštićeno protiv ove dvije virusne upalne bolesti jetre.

Između prve i druge doze treba proći mjesec dana, a između druge i treće 5 mjeseci. O potrebi kasnijeg docjepljivanja savjetovat ćete se sa svojim liječnikom.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su pri prethodnom cijepljenju protiv hepatitisa A i hepatitisa B razvila alergijsku rekciju na cjepivo i djeca koja su alergična na bilo koji sastojak cjepiva.

Djeca koja boluju od neke lakše bolesti, npr. prehlade, mogu se cijepiti, međutim u teže bolesne djece s visokom temperaturom cijepljenje treba odgoditi dok potpuno ne ozdrave.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Neželjene reakcije su jednake kao i kod uporabe sastavnih dijelova tog cjepiva (hepatitisa A i hepatitisa B) pojedinačno, što je opisano u poglavljima o pojedinačnim cjepivima.

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.